Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождественско и новогодишно послание на НВП Видински митрополит Даниил

Снимка: Видинска митрополия



До всечестното свещенство, боголюбивото монашество и православния народ във Видинска епархия

"Вяра като злато, песен като благовонен тамян и чиста любов като смирна да принесем верни на Хрисотос, Който заради нас благоволи да се роди по плът."

(Тропар от каноните на Предпразненство на Рождество Христово)

Възлюбени в Господa чеда на светата ни Църква в богоспасаемата Видинска епархия,

Благата вест за раждането на Спасителя отново изпълва сърцата ни с велика радост! Както мъдреците, стигнали до "мястото дето беше Младенецът" (Мат. 2:9) и ние бързаме да Му се поклоним и заедно с цялото творение да принесем своите дарове!

"Небето – звезда, ангелите – песен, земята – пещера, пустинята – ясли, пастирите – чудо, мъдреците – дарове, а ние (човешкият род) – чиста Дева" и заедно с това, принасяме на Христа нашата вяра, славословие и любов, както пеем в празничните песнопения.

Чрез вяра в Божието обещание за Спасител, след отпадането им от Бога (Бит. 3:15), нашите прародители и човешкият род след тях живяха с надежда за изкупление. Чрез вяра старозаветните пророци предизвестяваха идването на Примирителя: "Младенец ни се роди – Син ни се даде, (...) Бог крепък, Отец на Вечността, Княз на мира" провиква свети пророк Исаиа седем столетия преди въплъщението на Бог Слово (Исаиа 9: 6).

Чрез вярата в Бога на Отците им, пастирите пазеха будна стража при стадата си и чуха благовестието на Ангела Господен за сбъдването на дългоочакваното обещание: "Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ" и като отидиха,с вяра се поклониха на повития в яслите Богомладенец (Лука 2:11).

Чрез вяра се изпълват с радост и нашите сърца, когато пеем ангелската песен "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение" (Лука 2:14), с която светата Църква повече от две хиляди години слави Бога и прогласява изпълняването на Божия промисъл за нашето спасение.

Подражавайки на мъдреците, като даряваме искрена вяра на родилия се за нашето спасение Христос, ние дори да бъдем материално на най-бедни от всички човеци, принасяме по-драгоценен дар от златото, което те Му подариха. Чрез своя принос, те изповядаха Христос за Цар. Принасяйки вяра, ние Му отдаваме нашите сърца, които Той е устроил, за да царува в нас.

По този начин приемаме в нас Царят на мира, Който ни казва: "Поучете се от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си." (срв. Мат. 11:29) Приемаме Източникът на нашия живот, от Който като пием, никога няма да ожаднеем за истина, смисъл, насока, подкрепа в живота ни, защото с нас е Той, Който е "пътят и истината и животът" (Йоан 14:6) и Който ни казва: "В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света" (Йоан 16:33).

Така, дори в многотрудното време, в което живеем, време на тревоги, кризи, войни, убийства, смутове, неизвестност, страхове, чрез вярата в Христа, ние побеждаваме всичко това и за нашето избавление прославяме Бога, Който с крепката си сила пази нашите души за спасение (Петр 1:5).

Нашето славословие от чисто сърце е също тъй драгоценен принос, както благоуханния тамян, който мъдреците принесоха на Христа, изповядвайки Го за Всевишен и Всесилен Бог, Творец на небето и земята. Хвалата към Бога е истински дар и жертва Богу (Евр. 13:15), с който засвидетелстваме и нашата любов.

Но тази любов живее в нас, доколкото от своя страна я споделяме с човеците около нас: "доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили" (Мат. 26:40) ни казва Спасителят.

Наистина, нашето време, внимание, молитва, материални блага пожертвани за безкористна помощ на нашите ближни е благоуханна жертва на Бога, защото по този начин действено умъртвяваме плътския човек в нас – своето себелюбие, завист, користолюбие, омраза, зли помисли, убииства, братоненавист и живеем не за себе си, а за Бога.

Така, дейната ни към Бога и ближните любов става приношение по-драгоценно от смирната, принесена от мъдреците на Христос като на смъртен Човек, Който действително пострада и умря за нас, но и победи смъртта и ни дарува живот и нетление, за да ходим в обновен живот по Неговите заповеди.

Възлюбени,

Празнувайки раждането по плът на нашия Спасител, нека украсяваме душите си с драгоценните дарове на Христовите добродетели: искрена вяра, сърдечно славословие и благодарност, нелицемерна любов, братолюбие. И това най-вече да правим, за да приютим Господа в душите си, защото светът също е прекрасно украсен в празничните дни, но без вяра остава душевно пуст!

Всесърдечно поздравяваме всички наши духовни чеда в пределите на Богохранимата Видинска епархия по случай великия Празник на Христовото Рождество! Молитстваме за крепко душевно и телесно здраве на всички вас, вашите семейства и близки, за Божията благодатна помощ в живота и делата ви за спасение!

Честито Рождество Христово!

Нека Бог дарува Своя мир в света и благоволение между човеците през настъпващата 2023 година от раждането по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, на Когото слава во веки! Амин!

  С Рождественско благословение,

  †Видински митрополит Даниил

 


По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50