Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "Новия европейски Баухауз" и приложението му у нас

Архитект Румен Джагаров: Естествените материали са алтернатива с строителството

8
Архитект Румен Джагаров предлага нов начин за оформяне на пазара в Ново село
Снимка: Румен Джагаров

Съвременен подход в архитектурата и строителството предлага използването предимно на естествени материали и повече открити пространства в обществените сгради. Европейската комисия предлага цялостна концепция за това. Инициативата е наречена "Нов европейски Баухаус". Името идва от течения в архитектурата от 20-те години на миналия век, което променя представите ни за начина, по който трябва да изглежда пространството в сградете, обясни евродепутатът Искра Михайлова:


"В началото на 20-ти век в Германия се заражда движението Баухаус, което променя начина на организация на жизнената среда на европееца. Променя се виждането за това как трябва да бъдат проектирани жилищата, в които живеем- да има зона за сън, да има зона за дневни занимания, да има отделна кухня. Благодарение на Баухаус имаме вградените кухни. Преди Баухауз кухните не са били организирани така. Благодарение на Баухауз имаме някои модели мебели, които се мултиплицират от 20-те години на миналия век, защото тогава са били изключително модерни, но основният им признак  е бил, че са функционални." тогавашният Баухауз прави така, че "


Европейската комисия предлага подхода Баухауз защото ние отново сме в етап на качествена промяна на начина на живот, обясни Искра Михаилова:


"Ние започваме да говорим за енергията по друг начин, да сме много пестеливи по отношение на енергията. Ние започваме да говорим за материалите, които използваме за мебели и за обкръжаващата ни среда по друг начин, защото ние искаме повече природосъобразни материали, ние искаме да живеем по-близко до природата…От такава  гледна точка се предлага инициативата Европейски Баухауз. Това засяга архитектурата на нашите населени места, пространственото планиране, участието на културните институции и културните среди в изграждането на общата среда за живот. Това засяга строителните материали, това засяга дизайна на мебелите. Това засяга почти всички области на ежедневието ни...Аз мисля, че Баухауз е със сериозен потенциал и сериозно работя за това и в България колкото се може повече културни институции, общини, хора, които се занимават с културно-историческото наследство да се запознават с възможностите на Баухауз и да могат да направят разумни, полезни проекти, които да покажат и на българските граждани този нов подход, тъй като измеренията на зеления пакт тепърва ще намират отражение в нашето ежедневие, в начина ни на живот."


За приложението на този нов подход у нас говорим с архитект Румен Джагаров. Привлечен от старите къщи, той  се завръща във видинското Ново село, където през детството прекарвал ваканциите си. Желанието му е той самият да допринесе за промяната в селото. За свой дом преустроява къща със стогодишна история.


"Мисля, че естествените материали ще продължат да бъдат опция, алтернатива в строителството, макар и последните години те да не бяха много широко използвани. В последните две, три години виждаме все повече, даже в социалните мрежи, че все повече хора търсят решение със строителни материали, дори в силно урбанизираната градска среда, т.е. те сега според мен ще добиват все по-голяма популярност и хората ще се обръщат все повече към тях, тъй като, когато един човек влезе в помещение, в къща, построена с естествени материали, моментално усеща разликата…Един човек като влезе в помещение, в сградата с естествени материали, усеща как се живее и се диша по-леко."


"Относно концепцията за повече отворени пространства, това дава една свобода човек да усети небосвода, да се опита да се свърже отново с природата по някакъв начин", обяснява Румен Джагаров.


Допълва, че архитектурата не са само сгради, в които живеем, а пространства, в които се развиваме като личности и все повече хора разбират това. Дипломната му работа в Университета по архитектура, строителство и геодезия е точно за оформяне на подобно пространство в Ново село, където се провежда седмичният пазар. Предложението му е мястото да се превърне в публично пространство, където хората да се събират и обменят идеи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45