Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "Новия европейски Баухауз" и приложението му у нас

Архитект Румен Джагаров: Естествените материали са алтернатива с строителството

8
Архитект Румен Джагаров предлага нов начин за оформяне на пазара в Ново село
Снимка: Румен Джагаров

Съвременен подход в архитектурата и строителството предлага използването предимно на естествени материали и повече открити пространства в обществените сгради. Европейската комисия предлага цялостна концепция за това. Инициативата е наречена "Нов европейски Баухаус". Името идва от течения в архитектурата от 20-те години на миналия век, което променя представите ни за начина, по който трябва да изглежда пространството в сградете, обясни евродепутатът Искра Михайлова:


"В началото на 20-ти век в Германия се заражда движението Баухаус, което променя начина на организация на жизнената среда на европееца. Променя се виждането за това как трябва да бъдат проектирани жилищата, в които живеем- да има зона за сън, да има зона за дневни занимания, да има отделна кухня. Благодарение на Баухаус имаме вградените кухни. Преди Баухауз кухните не са били организирани така. Благодарение на Баухауз имаме някои модели мебели, които се мултиплицират от 20-те години на миналия век, защото тогава са били изключително модерни, но основният им признак  е бил, че са функционални." тогавашният Баухауз прави така, че "


Европейската комисия предлага подхода Баухауз защото ние отново сме в етап на качествена промяна на начина на живот, обясни Искра Михаилова:


"Ние започваме да говорим за енергията по друг начин, да сме много пестеливи по отношение на енергията. Ние започваме да говорим за материалите, които използваме за мебели и за обкръжаващата ни среда по друг начин, защото ние искаме повече природосъобразни материали, ние искаме да живеем по-близко до природата…От такава  гледна точка се предлага инициативата Европейски Баухауз. Това засяга архитектурата на нашите населени места, пространственото планиране, участието на културните институции и културните среди в изграждането на общата среда за живот. Това засяга строителните материали, това засяга дизайна на мебелите. Това засяга почти всички области на ежедневието ни...Аз мисля, че Баухауз е със сериозен потенциал и сериозно работя за това и в България колкото се може повече културни институции, общини, хора, които се занимават с културно-историческото наследство да се запознават с възможностите на Баухауз и да могат да направят разумни, полезни проекти, които да покажат и на българските граждани този нов подход, тъй като измеренията на зеления пакт тепърва ще намират отражение в нашето ежедневие, в начина ни на живот."


За приложението на този нов подход у нас говорим с архитект Румен Джагаров. Привлечен от старите къщи, той  се завръща във видинското Ново село, където през детството прекарвал ваканциите си. Желанието му е той самият да допринесе за промяната в селото. За свой дом преустроява къща със стогодишна история.


"Мисля, че естествените материали ще продължат да бъдат опция, алтернатива в строителството, макар и последните години те да не бяха много широко използвани. В последните две, три години виждаме все повече, даже в социалните мрежи, че все повече хора търсят решение със строителни материали, дори в силно урбанизираната градска среда, т.е. те сега според мен ще добиват все по-голяма популярност и хората ще се обръщат все повече към тях, тъй като, когато един човек влезе в помещение, в къща, построена с естествени материали, моментално усеща разликата…Един човек като влезе в помещение, в сградата с естествени материали, усеща как се живее и се диша по-леко."


"Относно концепцията за повече отворени пространства, това дава една свобода човек да усети небосвода, да се опита да се свърже отново с природата по някакъв начин", обяснява Румен Джагаров.


Допълва, че архитектурата не са само сгради, в които живеем, а пространства, в които се развиваме като личности и все повече хора разбират това. Дипломната му работа в Университета по архитектура, строителство и геодезия е точно за оформяне на подобно пространство в Ново село, където се провежда седмичният пазар. Предложението му е мястото да се превърне в публично пространство, където хората да се събират и обменят идеи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00