Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "Новия европейски Баухауз" и приложението му у нас

Архитект Румен Джагаров: Естествените материали са алтернатива с строителството

8
Архитект Румен Джагаров предлага нов начин за оформяне на пазара в Ново село
Снимка: Румен Джагаров

Съвременен подход в архитектурата и строителството предлага използването предимно на естествени материали и повече открити пространства в обществените сгради. Европейската комисия предлага цялостна концепция за това. Инициативата е наречена "Нов европейски Баухаус". Името идва от течения в архитектурата от 20-те години на миналия век, което променя представите ни за начина, по който трябва да изглежда пространството в сградете, обясни евродепутатът Искра Михайлова:


"В началото на 20-ти век в Германия се заражда движението Баухаус, което променя начина на организация на жизнената среда на европееца. Променя се виждането за това как трябва да бъдат проектирани жилищата, в които живеем- да има зона за сън, да има зона за дневни занимания, да има отделна кухня. Благодарение на Баухаус имаме вградените кухни. Преди Баухауз кухните не са били организирани така. Благодарение на Баухауз имаме някои модели мебели, които се мултиплицират от 20-те години на миналия век, защото тогава са били изключително модерни, но основният им признак  е бил, че са функционални." тогавашният Баухауз прави така, че "


Европейската комисия предлага подхода Баухауз защото ние отново сме в етап на качествена промяна на начина на живот, обясни Искра Михаилова:


"Ние започваме да говорим за енергията по друг начин, да сме много пестеливи по отношение на енергията. Ние започваме да говорим за материалите, които използваме за мебели и за обкръжаващата ни среда по друг начин, защото ние искаме повече природосъобразни материали, ние искаме да живеем по-близко до природата…От такава  гледна точка се предлага инициативата Европейски Баухауз. Това засяга архитектурата на нашите населени места, пространственото планиране, участието на културните институции и културните среди в изграждането на общата среда за живот. Това засяга строителните материали, това засяга дизайна на мебелите. Това засяга почти всички области на ежедневието ни...Аз мисля, че Баухауз е със сериозен потенциал и сериозно работя за това и в България колкото се може повече културни институции, общини, хора, които се занимават с културно-историческото наследство да се запознават с възможностите на Баухауз и да могат да направят разумни, полезни проекти, които да покажат и на българските граждани този нов подход, тъй като измеренията на зеления пакт тепърва ще намират отражение в нашето ежедневие, в начина ни на живот."


За приложението на този нов подход у нас говорим с архитект Румен Джагаров. Привлечен от старите къщи, той  се завръща във видинското Ново село, където през детството прекарвал ваканциите си. Желанието му е той самият да допринесе за промяната в селото. За свой дом преустроява къща със стогодишна история.


"Мисля, че естествените материали ще продължат да бъдат опция, алтернатива в строителството, макар и последните години те да не бяха много широко използвани. В последните две, три години виждаме все повече, даже в социалните мрежи, че все повече хора търсят решение със строителни материали, дори в силно урбанизираната градска среда, т.е. те сега според мен ще добиват все по-голяма популярност и хората ще се обръщат все повече към тях, тъй като, когато един човек влезе в помещение, в къща, построена с естествени материали, моментално усеща разликата…Един човек като влезе в помещение, в сградата с естествени материали, усеща как се живее и се диша по-леко."


"Относно концепцията за повече отворени пространства, това дава една свобода човек да усети небосвода, да се опита да се свърже отново с природата по някакъв начин", обяснява Румен Джагаров.


Допълва, че архитектурата не са само сгради, в които живеем, а пространства, в които се развиваме като личности и все повече хора разбират това. Дипломната му работа в Университета по архитектура, строителство и геодезия е точно за оформяне на подобно пространство в Ново село, където се провежда седмичният пазар. Предложението му е мястото да се превърне в публично пространство, където хората да се събират и обменят идеи.


Галерия

Вижте още

Кметът на Видин: Ситуацията с ремонта на бул. "Панония" е много неприятна

Кога и изобщо дали ще приключи ремонтът на булевард "Панония" във Видин?  Този въпрос си задават видинчани вече седми месец - толкова време продължава да е затворено за движение едното платно на булеварда, което се ремонтира. От днес на обекта отново се появиха работници и техника, които, по думите на видинския кмет, разполагат с броени дни, за..

публикувано на 26.02.24 в 14:15

"Човеци - парченца история" - филмът за великите българи

Врачанският общественик Христо Илиев ще покаже втория си филм "Човеци - парченца история"  утре вечер. Това е втората част от поредицата на документалната лента "Човеци" - филмът, който бе прожектиран миналата година в областта.  Провокиран от срещите си с младите, Христо Илиев забелязва, че голяма част от тях, за жалост, не знаят..

публикувано на 26.02.24 в 14:00
Колаж: Радио ВИДИН

Конкурсите за красота - преди и сега

Наскоро се навършиха 95 години от провеждането на първия конкурс "Мис България". Всичко започва през 1929 година, когато за пръв път се провежда национален конкурс за най-хубава българка. Люба Йоцова от Враца става първата най-красива жена в страната. Според журито, защото има "стройна фигура, красива глава и изразителни очи"...

публикувано на 26.02.24 в 13:00

В „Музикална зона“ слушаме тримата Иглесиас

  Днес в “ Музикална зона ” ще разберем какво е да имаш фамилия Иглесиас и в същото време прекрасен глас. Ще имаме среща с тримата Иглесиас- баща и двамата му сина- и тримата страхотни изпълнители. Явно този талант се предава по наследство. Както се казва „ябълката круши не ражда“ ;)   Хулио Иглесиас, синът му Енрике и  първородният му..

публикувано на 26.02.24 в 09:00

"Неделник" от 25 февруари 2024 година

Забаен и интересен. Това е "Нделник". На Трифон Зарезан, Северозападната задруга на майсторите прие новите си членове. Един от тях е ювелира Любомир Маринов . С него си говорим за художественото леене на метали. 20 години от основаването си отбелязва Поетичен клуб "Алфа" - Враца . Клубът е създаден през 2004 година под името..

публикувано на 25.02.24 в 14:25

Притчата за митаря и фарисея

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Кратка, ясна и назидателна е притчата на Спасителя за това как двама юдеи влезли в храма да се помолят: единият фарисей, другият – митар. Фарисеят застанал напред в храма и се молел..

публикувано на 25.02.24 в 08:00

За събитията във фондация "Подкрепа за реализация" през февруари

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин  през месец февруари.  На 19 февруари почетоха паметта на Апостола на свободата. Посветиха занимания в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит" на делото на Васил Левски. "През цялата седмица мога да кажа по време..

публикувано на 23.02.24 в 14:54