Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бели мел- село с минало и с бъдеще

11
Снимка: Радио ВИДИН


Екипът на Радио ВИДИН гостува на хората в село Бели мел. То се намира в община Чипровци, област Монтана. Населеното място е важна пътна артерия, през него се минава, за да се отиде в Белоградчик от Монтана. Името на китното планинско село идва от белите камъни, които са в изобилие тук и се наричат „лиска“.


За красивата природа и за смелите и храбри хора Иван  Вазов пише в своя разказ "Белимелецът". Бели мел е родното село на хайдутина Върбан Пенов, който е предвождал въстанието от 1837 година. Смята се, че той е прототип на Вазовия герой Славчо Белимелеца.


В миналото тук са живели над 700 души, много хора са работили в земеделието, в животновъдството, в АПК, в кожарска фабрика.


Над Бели мел има старо римско градище, руини от което могат да бъдат видени и днес. Според местни легенди селото е унищожено след Чипровското въстание от 1688 година и жителите му се изселват в Бесарабия. Селището е възстановено 40 години по-късно. Според друга легенда тук се заселват жители на унищоженото след въстанието село Клисура.


В Бели мел има стар православен храм „Света Троица“, той е действащ и в него се прави курбан на Свети дух. До църквата е запазено древно гробище със стари каменни кръстове. Тук е погребан руският офицер Сергей Иванов, загинал в Руско-турската война.


Днес 212 са жителите на селото с настоящ и постоянен адрес. В Бели мел живеят и млади семейства, разказва кметският наместник Адриана Тодорова. Тя е управник първи мандат, от 2019 година. Родена е в селото, омъжена е, има двама сина, които също живеят тук. Обича Бели мел и неговата природа, а основаната ѝ цел е да работи в помощ на хората.


Основният проблем е рушащият се покрив на сградата на кметството и бъдещият му ремонт. Защото в тази сграда, която е преди е била училище, се помещават библиотеката и читалището. Асфалтирането на една или две улици в селото също се поставя като приоритет, посочи Адриана Тодорова:


"За различни неща ме търсят хората... Всеки ден е свързан с главоболия и смятат, че кметският наместник трябва всичко да оправи... Иска ми се да оправим покрива, тече, трагично е състоянието. След това - улиците да се асфалтират... Тази сграда е била гимназия, в нея са учили ученици... Има доста млади хора, пътуват до Монтана, едни 15-20 минути са до там, не е трудно... Работа се намира и тук, но не е достатъчно... Има консервен цех, дървопреработвателен цех... Туризмът не е силно развит, гостите ни ходят до Лопушанския манастир, до нашата черква, правим и курбан. В понеделник колим агне и правим курбан до черквата "Света Троица". От години се прави така."


В Бели мел се работи по няколко социални програми. Двама лични лекари обслужват хората в селото, разказва още Адриана Тодорова:

"Имаме "Топъл обяд", видяхте отвън хората чакат... Има хора, които се връщат от чужбина, едно младо семейство се върна и си живее тук... През лятото минаваха доста често тежкотоварни автомобили... Нямаме проблеми с водата, имаме вода, използваме и вода от чешми и кладенци. Имаме двама лични лекари, нямаме проблеми със здравеопазването... За отоплението какво да кажа - снабдили сме хората си с дърва, по 5 кубика се полагат на къща. Ако не стигнат, си докупуват дърва за огрев... По принцип има интерес към купуване на къщи... Но когато документално не са оправени, не могат да се продадат..."



За културния живот и опазването на местните традиции се грижи читалището в село Бели мел. В библиотеката освен книги има и компютри с интернет, които се използват най-вече от ученици и деца.  В момента има певческа и танцова групи, казва Цветка Стайкова, библиотекар на Народно читалище "Пейо Яворов 1926" в Бели мел:


"Читалището има дейност, имало е група за обичаи и песни, за автентичен фолклор, останахме танцова и певческа група... Ходим по фестивали и участия. В библиотеката идват по-често деца, когато са във ваканция... Подготвяме си по традиция празниците. Бабинден, Нова година, правим коледно тържество за децата. Ходим по къщите с Дядо Коледа и това е голяма атракция."



Повече може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45