Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Едно" на 30 декември 2022 година

480 деца от Видинско получиха желаните подаръци от дарители

Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Общо 480 деца от област Видин получиха желаните подаръци благодарение на коледната кампания на сдружение "Операция: Плюшено Мече", на която партньор е фондация "Подкрепа за реализация".  В дните преди началото на празниците деца от Видин, Ружинци и Брегово получиха своите подаръци на място във фондацията. За децата от по-отдалечените селища, които не успяха да стигнат до областния център, пакетите бяха откарани на място.


Подаръците се повече от пожеланите, защото в много от пакетите дарители са добавили и по нещо допълнително, разказа Моника Петкова от екипа на фондацията:


"Имаше дарители, които изпратиха пари, за да можем да включим и деца, които не са включени в системата за кампанията. Успешно завършихме и тази година кампанията. Вече раздадохме успешно подаръците преди празниците. Организирахме тържество за деца от Брегово и Ружинци, които дойдоха при нас в центъра, заедно с нашите дечица, за да си получат своите подаръци. Другите подаръци, някои от тях бяха закарани на място, за други отговорните лица дойдоха да ги вземат и да ги раздадат." 


Сред децата, които получиха подаръци, са тези от училище "Христо Ботев" в село Раковица. 


"Всичките ни деца получиха прекрасни подаръци от щедри дарители. Огромни благодарности към самата коледна кампания на "Операция: Плюшено Мече" и за съдействието на госпожа Емилия Йосифова. Направиха Коледата прекрасна за нашите деца и предизвикаха много усмивки", разказа директорът Албена Василева.


Мечтаните подаръци за Коледа, благодарение на кампанията на "Операция: Плюшено Мече" получиха и децата от Центъра за работа с деца на улицата.


"Децата  получиха своите коледни подаръци като предварително написахме писмата на Дядо Коледа и така децата сбъднаха своите коледни мечти", каза социалният работник Нели Стратева.


В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията посрещнаха хората, които са настанени в двата Центъра от семеен тип за пълнолетни лица с физически увреждания в село Балей


"Това са възрастни хора. Част от тях са наши потребители, т. е. ние общуваме с тях. С останалите се запознахме. Разменихме дребни подаръци, по-скоро като  жест. Хората се чувстваха много добре... Все пак това са хора, които са социално изолирани, не само от обществото, част от тях са изолирани от родните си по различни обективни и субективни причини, т.е. този ден за нас беше прекаран пълноценно. Смятам, че така беше и за потребителите от услугите в Балей", разказа психологът в Центъра за социална рехабилитация към фондацията Дилян Борисов.


Центровете за настаняване от семеен тип за възрастни хора с физически увреждания в село Балей са открити преди десет години. Капацитетът им е за по 15 души. Освен грижите, които се полагат на място, са важни и социалните контакти, каза Лариса Бордияшева, директор на ЦНСТ 1:


"Беше невероятно събиране поради това, че нашите потребители не бяха излизали доста отдавна. Посрещането беше невероятно. Разговаряха с други техни колеги от различни жилища. Обменихме опит. Видяхме нивото, на което ние се намираме... Събитието беше прекрасно. Имаме уговорки за съвместни мероприятия през месец януари." 


Преди Рождество Христово хората, които ползват услугите към фондация "Подкрепа за реализация"- Видин се събраха на коледно тържество. Пожелаха си да са поне малко по-добри, по-щастливи и по-вярващи. 


"Тържеството по случай Коледа се проведе на 15 декември с потребители на Центъра за пълнолетни деца с увреждания и за деца с увреждания. Общо бяхме към 93-ма души заедно с нас от екипа. Проведохме няколко игри. Раздадохме награди... Разбира се, Дядо Коледа и Снежанка не забравиха да ни посетят", обясни социалният работник Татяна Иванова.


Вижте още

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Днес ви запознаваме с историята на 4-годишния Симеон от Видин. Той се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането на много тежки метали в неговия организъм, разказва майката на момчето Лора. След множество консултации със специалисти се установява, че детето..

публикувано на 20.03.23 в 14:02

Седем нови социални услуги ще разкриват в Ружинци

Законът за социалните услуги за първи път въведе планиране на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, като водещи ще са общинските администрации. Националната карта на социалните услуги е обвързана с преброяването на населението и трябва да бъде приета до 12 месеца от публикуването на резултатите. За да бъде изготвена тази карта,..

публикувано на 20.03.23 в 10:40

"Неделник" от 19 март 2023 година

Много вкусни и забавни неща има в този "Неделник".  "Животът е вкусен, когато е забавен!". Цитирам колежката от Радио България, Миглена Иванова, която ни срещта с "Готварска книга за големи деца" . В нея ще намерите 28 сладки и солени рецепти… в комикси. Необичайната книга е дело на Аля Маркова , обединила в нея двете си големи страсти –..

публикувано на 19.03.23 в 13:57

Да бъдем достойни кръстоносци

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Братя и сестри! Днес настъпи третата неделя на Великия пост. Този неделен ден се нарича Неделя Кръстопоклонна . Вие всички..

публикувано на 19.03.23 в 08:00