Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. д-р Ана Кочева: Има ренесанс на диалектите

Проф. Ана Кочева
Снимка: БГНЕС

Българският език разполага с над 100 диалекта, които надхвърлят границите на страната. Всеки един от тях вече може да се проследи чрез Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия. Платформата е изготвена от Института за български език към Българската академия на науките (БАН). Картата представя различни региони от страната и чужбина, където се говори на български диалекти, описани посредством кулинарната тематика.



Учените разкриват, че българските говори всъщност са много устойчиви и изчезването им е силно преувеличено. Ръководителят на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН проф. д-р Ана Кочева, която е част от екипа, направил проучването, посочва, че диалектите, които обичайно съществуват в устна форма, започват да се развиват и писмено в интернет пространството. Това е нещо, което до преди 15 години никой не е вярвал, че може да се случи.


"Всички прогнози за преждевременната смърт на диалектите се опровергаха, особено през последните години. В последните 10-15 години установихме своеобразен ренесанс на диалектите, аз и моите колеги от секцията по българска диалектология, защото слава Богу, имаме възможност да бъдем изключително често на терен, да осъществяваме своите диалектни проучвания, същевременно да наблюдаваме и езиковия пейзаж в интернет - нещо, което напоследък се случва с особено голяма интензивност."


Според проф. д-р Ана Кочева диалектните форми в Северозападна България са доста по-различни от останалите.


"Северозападът е едно особено място, затова защото северозападните български говори са изключително устойчиви. Те са много интересни и същевременно са диференциални, т.е. много повече се различават от всички останали."



Интерактивната карта, разработена от БАН, е колкото езикова, толкова и кулинарна, допълни още професорът. Целта е чрез отделните рецепти да се представи местният диалект.


Приготвяне на местни рецепти от видинското село Кутово

"Имахме късмета, че във вашия край попаднахме и в Брегово, и в Кутово, и в Старопатица. Това са все едни много интересни села, които за нас бяха изненада в кулинарно отношение, в които първо срещнахме превъзходни хора, хора, които отвориха домовете си, къщите си... Широки души има във вашия край, буквално го казвам, освен интересни и специфични говорни особености. Другото, което ми направи впечатление, то е характерно за българската кухня навсякъде, но във вашия край е по-специфично, е, че има доста сериозна интерференция на кухнята оттатък Дунав. Само в Северозапада успяхме да запишем една рибена чорба, която местните в Кутово наричат "саламура де пеще". Доста очевидна е тази румънска заемка."


Учените работят четири години по този проект. Картата предоставя възможност на желаещите да изпращат видео и аудио материали, с които да се допълва информацията в нея.


Целия разговор с проф. д-р Ана Кочева, както и тънкостите в рецептата за типичната за село Кутово "саламура де пеще" може да чуете в прикачените файлове към публикацията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нутрициолог: Медът е най-доброто лекарство от природата

Пчелният мед е един от най-древните натурални продукти. Използван е от векове както за храна, така и за лекарство. Това каза  специалистът по хранене Пламена Антова и обясни, че пчелният мед съдържа много полезни вещества, които го правят изключително полезен.  "Медът съдържа изключително много аминокиселини, някъде около 18, около 27..

публикувано на 10.02.25 в 17:51

Село Бели брег - историята на една предизвестена смърт

Осма поред година питейната вода на монтанското  село Бели брег се кара с водоноска, а причината е влошеното качество на водата от местния водоизточник. ВиК-Монтана още не може да разреши проблема, разказва за патилата на местните кметският наместник, Георги Николов . В селото ползват този водоизточник от 1958 година. Преди 10 години тук..

публикувано на 10.02.25 в 17:30
Д-р Яна Валентинова

Млад зъболекар ще се грижи за денталното здраве на видинчани

Д-р Яна Валентинова е най-младият член на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Видин. Завършва стоматология през октомври в Медицински университет, Крайова, Румъния. След дипломирането си се връща в родния си град, за да помага на хората от Видин да имат по-красиви усмивки. Разказва, че интересът ѝ към стоматологията се заражда още в..

публикувано на 10.02.25 в 17:12

Козлодуй ще отбележи Трифон Зарезан с дефиле на кукери и традиционни конкурси

Община Козлодуй подготвя богата програма, за да отбележи празника на виното Трифон Зарезан . Част от инициативите ще бъдат и традиционните конкурси за домашно вино и за домашно приготвено мезе. Повече подробности за предвидените събития ни разказа Величка Нейчева - директор на дирекция "Хуманитарни дейности" към Община Козлодуй...

публикувано на 10.02.25 в 15:30

В "Музикална зона": Иво Тодоров и "Обещай да ме целунеш"

   Днес ви срещам с един много креативен и иновативен човек - директора на дирекция „Дигитални програми” в Българското Национално Радио - Иво Тодоров, поет и създател на цифрово съдържание.  Дни преди празника на влюбените- 14 февруари, Иво Тодоров представя албум с 14 песни, създадени с помощта на изкуствен интелект. Компилацията е със..

публикувано на 10.02.25 в 15:21
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Как да изглеждаме стилно без да харчим много?

В рубриката "Модни лабиринти"  днес ще си говорим за това  как да изглеждаме стилно, без да харчим много . Не е необходимо да купувате скъпи дрехи, за да изглеждате добре. Понякога е достатъчно да се уверите, че дрехите ви са добре скроени и прилягащи на тялото. Един от лесните начини да изглеждате стилно, без да харчите много, е да поддържате..

публикувано на 10.02.25 в 14:00

"Неделник" от 9 февруари 2025 година

Да се повеселим с "Неделник"! Скулпторът Александър Пройнов откри в Монтана изложба наречена „Българи - аз съм част от вас". Тя е финал на цикъла, който творецът започнал преди 27 години.  В месеца на виното и любовта, между двете дати на лозарския празник Трифон Зарезан , ви срещаме с един доказан майстор на ракия от Враца ...

публикувано на 09.02.25 в 14:24