Българският език разполага с над 100 диалекта, които надхвърлят границите на страната. Всеки един от тях вече може да се проследи чрез Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия. Платформата е изготвена от Института за български език към Българската академия на науките (БАН). Картата представя различни региони от страната и чужбина, където се говори на български диалекти, описани посредством кулинарната тематика.
Учените разкриват, че българските говори всъщност са много устойчиви и изчезването им е силно преувеличено. Ръководителят на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН проф. д-р Ана Кочева, която е част от екипа, направил проучването, посочва, че диалектите, които обичайно съществуват в устна форма, започват да се развиват и писмено в интернет пространството. Това е нещо, което до преди 15 години никой не е вярвал, че може да се случи.
"Всички прогнози за преждевременната смърт на диалектите се опровергаха, особено през последните години. В последните 10-15 години установихме своеобразен ренесанс на диалектите, аз и моите колеги от секцията по българска диалектология, защото слава Богу, имаме възможност да бъдем изключително често на терен, да осъществяваме своите диалектни проучвания, същевременно да наблюдаваме и езиковия пейзаж в интернет - нещо, което напоследък се случва с особено голяма интензивност."
Според проф. д-р Ана Кочева диалектните форми в Северозападна България са доста по-различни от останалите.
"Северозападът е едно особено място, затова защото северозападните български говори са изключително устойчиви. Те са много интересни и същевременно са диференциални, т.е. много повече се различават от всички останали."
Интерактивната карта, разработена от БАН, е колкото езикова, толкова и кулинарна, допълни още професорът. Целта е чрез отделните рецепти да се представи местният диалект.
"Имахме късмета, че във вашия край попаднахме и в Брегово, и в Кутово, и в Старопатица. Това са все едни много интересни села, които за нас бяха изненада в кулинарно отношение, в които първо срещнахме превъзходни хора, хора, които отвориха домовете си, къщите си... Широки души има във вашия край, буквално го казвам, освен интересни и специфични говорни особености. Другото, което ми направи впечатление, то е характерно за българската кухня навсякъде, но във вашия край е по-специфично, е, че има доста сериозна интерференция на кухнята оттатък Дунав. Само в Северозапада успяхме да запишем една рибена чорба, която местните в Кутово наричат "саламура де пеще". Доста очевидна е тази румънска заемка."
Учените работят четири години по този проект. Картата предоставя възможност на желаещите да изпращат видео и аудио материали, с които да се допълва информацията в нея.
Целия разговор с проф. д-р Ана Кочева, както и тънкостите в рецептата за типичната за село Кутово "саламура де пеще" може да чуете в прикачените файлове към публикацията.
Пчелният мед е един от най-древните натурални продукти. Използван е от векове както за храна, така и за лекарство. Това каза специалистът по хранене Пламена Антова и обясни, че пчелният мед съдържа много полезни вещества, които го правят изключително полезен. "Медът съдържа изключително много аминокиселини, някъде около 18, около 27..
Осма поред година питейната вода на монтанското село Бели брег се кара с водоноска, а причината е влошеното качество на водата от местния водоизточник. ВиК-Монтана още не може да разреши проблема, разказва за патилата на местните кметският наместник, Георги Николов . В селото ползват този водоизточник от 1958 година. Преди 10 години тук..
Д-р Яна Валентинова е най-младият член на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Видин. Завършва стоматология през октомври в Медицински университет, Крайова, Румъния. След дипломирането си се връща в родния си град, за да помага на хората от Видин да имат по-красиви усмивки. Разказва, че интересът ѝ към стоматологията се заражда още в..
Община Козлодуй подготвя богата програма, за да отбележи празника на виното Трифон Зарезан . Част от инициативите ще бъдат и традиционните конкурси за домашно вино и за домашно приготвено мезе. Повече подробности за предвидените събития ни разказа Величка Нейчева - директор на дирекция "Хуманитарни дейности" към Община Козлодуй...
Днес ви срещам с един много креативен и иновативен човек - директора на дирекция „Дигитални програми” в Българското Национално Радио - Иво Тодоров, поет и създател на цифрово съдържание. Дни преди празника на влюбените- 14 февруари, Иво Тодоров представя албум с 14 песни, създадени с помощта на изкуствен интелект. Компилацията е със..
В рубриката "Модни лабиринти" днес ще си говорим за това как да изглеждаме стилно, без да харчим много . Не е необходимо да купувате скъпи дрехи, за да изглеждате добре. Понякога е достатъчно да се уверите, че дрехите ви са добре скроени и прилягащи на тялото. Един от лесните начини да изглеждате стилно, без да харчите много, е да поддържате..
Да се повеселим с "Неделник"! Скулпторът Александър Пройнов откри в Монтана изложба наречена „Българи - аз съм част от вас". Тя е финал на цикъла, който творецът започнал преди 27 години. В месеца на виното и любовта, между двете дати на лозарския празник Трифон Зарезан , ви срещаме с един доказан майстор на ракия от Враца ...