Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пшеницата и промените в климата

Снимка: Радио ВИДИН

Пшеницата е стратегически важна култура, затова в условията на климатичните промени е добре да се замислим за отглеждането й занапред. В народната агрометеорология хората свързват хляба с дебелия сняг през зимата и с валежите през май, но през последните години снежната покривка все повече липсва, а температурите се покачват. Как всичко ще се отрази на растежа и добивите, коментира агроном инж. Надежда Шопова, част от авторския екип на платформата "Климатека":


"Пшеницата е култура, която се отглежда при естествени условия на овлажнение и изцяло разчита на даденостите на страната и районите. Промените в климата се отразяват върху метеорологичните условия на растеж и развитие на културите, а това рефлектира и върху добивите".


При навременно засяване, в този период на годината посевите трябва да са добре вкоренени и укрепнали, но не навсякъде е така, коментира инж. Надежда Шопова: 


"Един от най-важните периоди е сеитбата, но през последните години летните суши преминават и в есенни, а това е причина за забавяне на сеитбата, защото няма възможност да бъде направена добра обработка и когато няма влага, семената не поникват... Когато сеитбата се случи в срок, би трябвало те да зимуват във фаза "братене", където са по-устойчиви, с по-развита коренова система и в състояние да издържат и минимални температури... Тази година в много райони влагата е недостатъчна и голяма част от посевите са във фаза "трети лист", не са достатъчно закалени и при много ниски температури може да се очакват повреди..."


Поне 75% от производството на зърно в света е заето от пшеница, царевица и ориз. Обикновената мека пшеница се използва за производството на хляб и тестени изделия, а твърдата – основно за макарони. От житни култури се приготвят спирт и пиво, скорбяла, грис, концентриран фураж и добавъчни продукти за селското стопанство. Пшеницата и житните храни съдържат специфичен растителен протеин – глутен, който придава еластичност и добри качества на брашното. Китай, Индия, Русия и САЩ са най-големите производители на пшеница.  Според информация на Организацията за прехрана и земеделие към ООН – FAO за последните 20 години при европейските държави лидер е Франция (5,4%), следвана от Германия (3,5%) и Украйна (3,1%). Делът на България е 0,7% от общото световно производство, посочва в статията си Надежда Шопова. Делът на пшеницата в България е над 50%, в сравнение с останалите зърнено-житни култури. 


Пшеница у нас се отглежда основно в Северна България и по поречието на Дунав, в Горнотракийската низина, Югоизточна България и Софийското поле. Най-разпространените житни култури са обикновена пшеницаечемик, тритикале, по-слабо застъпена е твърдата пшеница.


В края на миналия и първите 20 години на настоящия век, в страната се наблюдава тенденция към повишаване на средната температура на въздуха, както и промяна в количеството и разпределението на валежите по сезони в основните земеделски райони на Южна и Северна България. По-чести са и екстремните метеорологични явления- суша, суховеи; валежи от град, интензивни валежи и преовлажнение, силен вятър в по-късните фази от развитието на посевите. В последния доклад на Световната банка за развитие, публикуван в началото на 2019 г., се посочва, че се очаква българското земеделие да бъде повлияно от промените в климата сега и през следващия 30-годишен период.


Предвид климатичните промени науката работи по създаване на  сортове, подходящи за всеки един район, а земеделците трябва да изберат български сортове пшеница, посочва Надежда Шопова:  


"България е на 8 място по създаване на нови сортове. Науката работи, а българскит сортове пшеница са добри. Те са по-добре адаптирани към местните условия и производителите само ще спечелят, ако ги използват... Селекцията се измества от студоустойчиви към сухоустойчиви сортове, а производителите трябва да заложат на сеитбооборота, науката и местните сортове, които са съобразени с нашите условия... Трябва да се съобразяват сроковете на сеитба, където е необходимо- валиране, задължително е сеитбообръщението... Подхранването също е от значение, като се работи за сортове с добро усвояване на азота... Трябва да има стимули, за да се създава разнообразие от култури..."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Повече имунизирани срещу грип тази есен във Видинско

Под епидемичните нива се задържа заболеваемостта от характерните за сезона остри респираторни инфекции , сочат данните на Регионалната здравна инспекция във Видин . Досега не са установени случаи на грип, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова .  "Заболеваемостта през последните две седмици, в..

публикувано на 02.12.24 в 16:22

Казус с такса смет в Берковица - ще има ли обжалване?

На проведената в петък сесия на Общински съвет – Берковица бе разгледана докладна за актуализиране на промилите за Такса битови отпадъци (ТБО). Мотивите са, че таксата за битови отпадъци не е актуализирана повече от 10 години, като в този период разходите за дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване, поддръжка на депа и рециклиране са..

публикувано на 02.12.24 в 15:51

Започва празничната програма във Видин

Ясна е вече празничната програма (виж тук ) във Видин за месец декември. Тя стартира днес, 2 декември, със запалване на коледните светлини на пл."Бдинци" в града. Тържеството започва в 17:30 часа, каза за Радио ВИДИН заместник-кметът Борислава Борисова : "Очакваме да има много деца, както, разбира се, и техните родители - ще има много..

публикувано на 02.12.24 в 14:50

Психолог: "Тръшкането" е нормален период от развитието на децата

Днес в рубриката "Децата на фокус" ще говорим за така нареченото "тръшкане". Състояние, с което всеки родител се е сблъсквал в някакъв момент. Често изникват въпроси дали това поведение е нормално и случва ли се на всички деца. Отговор на тези въпроси ни дава психологът Лидия Николова : "Тръшкането се наблюдава през целия период на..

публикувано на 02.12.24 в 14:00

Христо Даскалов - пазител на историческата памет за възрожденска и следосвобожденска Враца

Днес си припомняме за личността на Христо Даскалов - възрожденски и следосвобожденски учител, просветител, читалищен деец и общественик, оставил ценни сведения от първо лице за икономическото, политическо, културно и просветно развитие на Враца през 70-те и 80-те години на XIX век. Преди дни в Регионалния исторически музей в областния град..

публикувано на 02.12.24 в 13:00

"Музикална зона": Честит рожден ден на Нели Фуртадо!

   Родена е на 2 декември 1978 година във Виктория, Британска Колумбия, Канада.   Канадката от португалски произход, която днес ще слушаме, е обаятелната певица, по която светът лудна заради невиждана и нечувана смесица от различни стилове, които изпълнява, формиращи ярката й индивидуалност. Тя е Нели Фуртадо и едва ли има музикален ценител,..

публикувано на 02.12.24 в 09:00

"Неделник" от 1 декември 2024 година

Днес се проведе туристическата надпревара Вещица Рън , организирана BG Events & Guiding.  Осветиха новоизградения храм "Свети Николай Чудотворец" в мездренското село Ослен Криводол .  Виртуоза - гъдулар от Враца Любомир Гешковски е новият художествен ръководител на Ансамбъл „Вратица“ към читалище „Развитие“ в града. На 16 декември..

публикувано на 01.12.24 в 13:45