Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дете загина при катастрофа край Враца

Снимка: Жоро Александров

Дете на около 3 години и половина загина при тежка катастрофа, станала снощи край Враца. Пътно-транспортният инцидент е станал на около 2 километра преди отклонението за Криводол от обходния път на Враца. Трасето беше критикувано за състоянието си часове по-рано от регионалния министър Иван Шишков, който беше на посещение в Северозападна България.


Лек автомобил "Пежо", който се движел към областния град по второкласния път, е напуснал платното за движение и се е преобърнал в канавката. На място загива най-малкият пътник – детето, което не се е возело в задължителната седалка. То било открито без жизнени функции от пристигналия на място екип от Спешния център. Впоследствие на мястото пристигат още 2 линейки и пожарникарски екипи. Към Спешния център са закарани майката на загиналото момченце и мъжът, който е седял вдясно до шофьора.


Според първоначалната информация от полицията, шофьорът не е употребил алкохол и наркотици, преди да седне зад волана. Вероятната причина за инцидента е управление на автомобила с несъобразена с пътните условия скорост и проливният дъжд, който валя вчера над Враца и региона.


Шокирани от новината за смъртта на детето, негови близки атакуваха снощи медиците от Спешния център във Враца. Наложи се намесата на полиция, която да охлади страстите и да защити медиците. Покрусените роднини обвиняват за смъртта на детето спешния екип, който бил пристигнал твърде късно. Бабата и дядото на жертвата обвиниха лекарката, пристигнала с първата линейка, че е била пияна, поради което се наложи още снощи да й бъде взета алкохолна проба:


"Полицаи викаха какво правите. Аз ги изкарах и двамата. Внучето и снахата аз ги изкарах. И викам, и им се моля, пожарникарите там, викам елате да вдигнем колата. Моля ви се, аз сам вдигам колата, а те седят отстрани. Защо? Защото сме роми ли... Ние трябваше да си изкараме детето, че нямаше кой да го изкара, че докторката седи отстрани мъртва пияна..."


Медици от Спешния център опровергаха версията на близките. 


"С идването ни казаха, че има катастрофа. Колежката също е дошла две минути преди мен и е тръгнала на катастрофата. Няма забавяне, детето е докарано от моята колежка. Заради тези обвинения най- вероятно ще се наложи легално да се вземе кръвна проба, за да се доказва тази истина."


Според медиците на тел. 112 бил подаден сигнал за ранен човек, а не за пострадали в тежко ПТП, които са в критично състояние.


Тази сутрин състоянието на майката на загиналото дете е стабилно. Тя е с тежка черепно-мозъчна и гръдна травма в болница. За малкия пътник обаче не е имало никакъв шанс за помощ, тъй като е получил тежка черепно-мозъчна травма. До ескалацията на напрежението се стигна поради липсата на информация какво е състоянието на момченцето, потвърдиха неофициално от полицията.


Припомням, че това е вторият подобен случай на напрежение пред Спешния център. Преди около година десетки потърсиха сметка от медиците за действията им, след като във видео беше показана издъхваща майка пред очите на невръстния си син на входа на Спешния център, докато чака за приемане и преглед. Разследването тогава доказа, че починалата е била в напреднал стадий на онкологично заболяване, но имаше наказан служител на болницата заради нехуманното му поведение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Маестро Дико Илиев на среща с военен оркестър

В Монтана подредиха камерна изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България"

Камерна изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България" се открива днес в Монтана. Тя е съпътстваща проява на започналите снощи Международни празници на духовите оркестри "Дико Илиев". В камерната изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България" ще има възможност да се видят плакати, програми и покани, представящи..

публикувано на 01.06.24 в 11:10

148 години от гибелта на Ботев отбелязват с митинг - заря във Враца

С тържествен митинг - заря тази вечер във Враца ще бъде отбелязана 148-та годишнина от подвига на Христо Ботев и четата му . Очаква се слово да поднесе президентът Румен Радев.  Денят на почит ще започне с панихида за Ботев и четата му във възрожденския храм "Св. Възнесение".  Десетки възпитаници на врачанските детски градини ще преминат кратък..

публикувано на 01.06.24 в 09:30

Откриха Дикоилиевите празници в Монтана

В Монтана откриха Международните празници на духовите оркестри "Дико Илиев" . Днес и утре на сцената на централния площад "Жеравица" ще се изявят 18 формации от България и Румъния. Събитието се организира от община Монтана и се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България. Под звуците на духови оркестри официалните..

публикувано на 01.06.24 в 08:31

Снимката на 31 май 2024 година

50-годишен юбилей отбеляза днес Детска ясла "Слънчев кът" в град Видин.  Песни, танци, пъстроцветни приказни костюми и народни носии представиха децата от трите яслени групи. Почти 40% от територията на България представлява “демографска пустиня”, обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН...

публикувано на 31.05.24 в 18:15

40% от територията на България са "демографска пустиня"

Почти 40% от територията на България представлява “демографска пустиня”, обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. “Демографските пустини” са територии с изключителна ниска плътност на населението - под 10 души на кв. км., а в България те нарастват много бързо. Почти в 217 от 265 общини има ядра на..

публикувано на 31.05.24 в 17:15

Панорама на средното образование в област Монтана

В Монтана се проведе традиционната "Панорама на средното образование". Акцентът на инициативата е кариерното развитие и представяне на седмокласниците възможностите за професионално образование в учебните заведения в областта. Организатори на проявата са РУО – Монтана и Център за подкрепа на личностното развитие ОДК „Ние, врабчетата". "Изборът..

публикувано на 31.05.24 в 16:42

Пети открит урок на проф. Венелин Терзиев ще се проведе в Брегово

Пети открит урок на проф. Венелин Терзиев ще се проведе тази вечер в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово.   Темата е "Образованието в трансформационното общество", каза директорът на учебното заведение Илияна Кръстева:  "Ние сме посланици на доброто в петия открит урок на проф. Венелин Терзиев. Ще представим IT академия, "Дигитален и..

публикувано на 31.05.24 в 16:00