Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Несъгласни с изграждането на фотоволтаична централа в язовир "Огоста" излизат на протест

Снимка: Радио Видин

В Монтана излизат на протест срещу изграждането на фотоволтаична централа в язовир "Огоста". Предвижда се инвестиция за един милиард лева, но според организаторите няма яснота какъв ще е икономическият, социалният и екологичен ефект. 


"Всеки един проект и инвеститор в България, който и да дойде, процедурата е една. Отива в РИОСВ (Регионална инспекция по околната среда и водите- бел.авт.), или ако е стратегически инвеститор- в Министерството на околната среда и подава заявление. След като подаде заявлението, от съответната институция му отговарят, че начинът за реализиране на това инвестиционно предложение е или да се направи оценка за въздействие върху околната среда, или няма нужда от това нещо. По този начин, ако се направи това, вече има участие на хората и на населението. Те ще видят параметрите на тази инвестиция. Ние в момента имаме голословни оправдания от страна на управляващите, че инвестицията е за един милиард лева и единственото, което искаме е по-широка яснота и повече гласност за тази инвестиция", каза Спасимир Спасов, председател на Управителния съвет на Сдружение "Ловно-рибарско дружество - Огоста"- Монтана.

 

Язовирът "Огоста", който е сред най-големите в България, е проектиран със съвсем други цели, каза Димитър Куманов от Сдружение "Балканка":


"Сега изведнъж, този язовир, огромна част от него министърът на икономиката обяви, че ще се покрие с плаващи фотоволтаици, което като цяло ще измени напълно условията за съществуване на екосистемите в този язовир. Първото и най-вредно въздействие е, че изобщо достъпът на слънчева светлина под тези фотоволтаици ще бъде прекратен. От друга гледна точка, комплексните и значими язовири в България, най-важната им функция и предназначение е да намаляват риска и щетите от наводнения. Това е най-важната функция на тези язовири и те при никакви обстоятелства не трябва да се използват, за да се разполагат вътре в тях каквито и да е съоръжения." 


Протестът ще е утре, 14 януари, от 10 часа до бившата камгарна фабрика на входа на Монтана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00