Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Лом в подкрепа на бездомни животни

Снимка: фейсбук


Жители на Лом се обединиха в обща кауза в подкрепа на бездомни животни. Общо 300 лева бяха събрани на организиран от тях благотворителен базар, като част от средствата бяха дадени за лечение на бездомно куче, разказва Веселин Николов, един от организаторите:


„Съвсем спонтанно се роди идеята за участието ни в коледен базар... Дойде ми идеята, че можем да се включим и ние. Това сме хората от Дружеството за защита на животните в Лом, Даниела Николова, която изигра съществена роля в базара... Благодаря на всички хора, които ни предоставиха празнични предмети, украси, книги...


Идеята беше средствата, които се съберат, да се използват при нужда. Появи се кучето Бубка,  със своя проблем. То беше бременно, тя беше прибрана, кученцата изродени и решихме да пристъпим към кастриране, за да ѝ осигурим по-добър живот.... Беше извършена кастрация... Наложи се да престои в стационар няколко дни, да бъде обезпаразитено и ваксинирано кучето и в крайна сметка беше ѝ намерен и дом и се радваме, че средствата отидоха по предназначение... Ще продадем и това, което остана и ще продължим с тази инициатива...“


Веселин Николов по професия е инженер, но и творец. Наскоро издаде дебютната си стихосбирка „Твърде лично“, приходите от която дарява за изграждането на спешен център за бездомни животни  в Лом.


Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25