Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мъжете със седящи професии - с по-голям риск от репродуктивни проблеми

| обновено на 25.01.23 в 15:55
Снимка: Радио ВИДИН


Кабинет за мъжка фертилност отваря врати във Враца. Идеята е на Фондация "Искам бебе", обясни д-р Явор Малинов, акушер-гинеколог и специалист по асистирана репродукция, който поема инициативата в подкрепа на пациентите с репродуктивни проблеми, както и на семействата, които планират бременност.


"До идеята не стигнах аз, а фондация “Искам бебе" – Радина Велчева, основател, и Здравка Гергова, координатор за Северозападна България са големи ентусиасти и обичат да помагат на хората. Те създадоха преди 2-3 години кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който аз и мои колеги ползваме доста продуктивно и доста хора достигнаха до нашите услуги и вече са с бебе вкъщи, стотици, ако не и хиляди. Оттогава аз се влюбих в региона. Харесва ми град Враца и скалите там, обичам да го посещавам, обичам и аз да помагам на хората. Със Здравка си говорихме и тя предложи да правим спермограми на място и аз прегърнах идеята."


Мъжете със седящи професии са в по-голям риск от репродуктивни проблеми, обясни лекарят, като се позова на научни изследвания в Европа и Америка: 


"По принцип мъжкият фактор е с все по-голямо клинично значение за репродуктивните специалисти в световен мащаб. Има някои професии, които са сравнително модерни,  като ИТ специалисти, банкови специалисти и най-вече шофьори на дълги разстояния, които по принцип не само според нас, а и според Европейското общество за акушерство и гинекология и Американското общество за акушерство и гинекология, правени са проучвания и някои професии се свързват с голям риск от намаляване на подвижността и концентрацията на сперматозоидите. Ето защо окуражавам всеки един мъж с по-седяща професия да се изследва, защото излизат доста сериозни дефекти, които лесно се лекуват или с терапия, или с ин витро."


Друга причина за репродуктивни проблеми в едно семейство може да е възрастта, особено при жената тя е много важна, каза акушер-гинекологът и добави:


"Често се установяват запушени маточни тръби, липса на овулация, доброкачествени заболявания, ендометриоза, аденомиоза и други състояния, които водят до инфертилитет, които се лекуват сравнително лесно."


Андропаузата при мъжете започва след 24-годишна възраст и бавно и постепенно се развива, докато мъжът стане на 70-80-годишна възраст, каза още лекарят и поясни:

 

"Това, от една страна, е естествен процес и с течение на годините няма нищо срамно мъжете да си пуснат една спермограма. От друга страна, много хора се притесняват да се изследват за инфертилитет, но все по-рядко, вече сме в такива времена, когато хората все повече се изследват и не е същото табу, както беше преди известно време."


Изследване на спермограма и консултация със специалист по мъжко репродуктивно здраве ще се провеждат и в новия Кабинет за мъжка фертилност във Враца. Първите консултации ще се проведат на 28 януари. 

Вижте още

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Днес ви запознаваме с историята на 4-годишния Симеон от Видин. Той се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането на много тежки метали в неговия организъм, разказва майката на момчето Лора. След множество консултации със специалисти се установява, че детето..

публикувано на 20.03.23 в 14:02

Седем нови социални услуги ще разкриват в Ружинци

Законът за социалните услуги за първи път въведе планиране на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, като водещи ще са общинските администрации. Националната карта на социалните услуги е обвързана с преброяването на населението и трябва да бъде приета до 12 месеца от публикуването на резултатите. За да бъде изготвена тази карта,..

публикувано на 20.03.23 в 10:40

"Неделник" от 19 март 2023 година

Много вкусни и забавни неща има в този "Неделник".  "Животът е вкусен, когато е забавен!". Цитирам колежката от Радио България, Миглена Иванова, която ни срещта с "Готварска книга за големи деца" . В нея ще намерите 28 сладки и солени рецепти… в комикси. Необичайната книга е дело на Аля Маркова , обединила в нея двете си големи страсти –..

публикувано на 19.03.23 в 13:57

Да бъдем достойни кръстоносци

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Братя и сестри! Днес настъпи третата неделя на Великия пост. Този неделен ден се нарича Неделя Кръстопоклонна . Вие всички..

публикувано на 19.03.23 в 08:00