Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сурва за първи път в Оряхово

Снимка: БГНЕС

Народният празник Сурва организират за първи път в Оряхово. „Огън и лед“ е спектакълът, който жители и гости ще проследят този петък на централния площад в града. Участват местни и гостуващи кукерски групи, обясни секретарят на Общината Христина Цонева. Нейна е и идеята хората от Оряхово да отбележат този зимен празник и да започнат годината пречистени и заредени с нова енергия.


„Първо, е изключително нетипично, честван по този начин в нашия край. За първи път го случваме. Като повечето от нещата, които в последните години започнаха да се превръщат и в традиция, и в амбиция, амбиция моя е да превърнем и Сурва в традиция. Първо, времената го изискват, изисква го тази упоритост на духа у тукашния човек да оцелява духовното, да изчистим онези нотки на гняв, на напрежение, ако щете го разберете като посттравматичен стрес след ковид, след пандемия, след толкова лошотия, при толкова млади и по-възрастни хора, които си отидоха през последните три години. Сурва е прошка, желание да искаш и да дадеш прошка. Сурва е и пречистване…“


65 са кукерите, които ще направят „Огън и лед“ в центъра на Оряхово. Сред тях са седемте момчета от групата на Илиян Тодоров. Сформирана само преди месец, групата е водена от силното желание на деветокласниците от местната гимназия да покажат пред своите съграждани същността на празника, обясни Илиян Тодоров:


"Подготвихме групата специално за този празник и мога да кажа, че на момчетата им е доста интересно, но в същото време доста трудно. Защото кукерската игра е доста специфична, не е толкава характерна за нашия край, но пък носи енергия и носи магия, която трябва да бъде видяна от хората."


Всички жители на Оряхово са поканени да се включат в спектакъла. Едно от условията за участие е да бъдат  облечени в национална носия, за да могат да се хванат на финалните кукерски хора̀. 


"Огън и лед" - този петък, 27 януари, 17:30 часа, площад „Дико Илиев“ в Оряхово. Празника може да проследите и във фейсбук страницата на Радио ВИДИН. 


Вижте още

Ученици от Медковец спечелиха награди от национална конференция

С редица  награди се върнаха учениците от СУ „Отец Паисий“ в Медковец от участието си в Осмата национална ученическа конференция по история, провела се в Кърджали. Форумът беше под наслов "Ден на толерантност и междуетническа подкрепа" и е посветен на 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. С първо..

публикувано на 28.03.23 в 16:40

Зърнопроизводители излизат на протест във Видин

Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на 29, 30 и 31 март.   Една от точките е  Видин.  Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на..

обновено на 28.03.23 в 15:51

Продължават възстановителните дейности в Черепишкия манастир

Доброволци от Ловешка, Варненска, Софийска и Врачанска епархия работят в Черепишкия манастир „Успение Богородично“. „И куполът се прави в момента на камбанарията. Тя ще дойде от Шумен. Куполът с кръста вече са на линия, камбаната - и тя ще се сложи. Ще продължим със стенописите в храма, иконостаса. Да си стане действаща църква...

публикувано на 28.03.23 в 15:19

Читалището в Буковец организира хоротека

Народно читалище "Просвета-1925" във видинското село Буковец организира хоротека , която ще се проведе през април. В нея ще се включи и новосъздаденият детски танцов състав „Буковче“,съобщи Вероника Атанасова , секретар на културното средище: "Това е по проект "Подкрепа за танцов състав "Буковче". Финансиран е от Национален фонд "Култура"...

публикувано на 28.03.23 в 13:40

Ортодонт: Профилактиката трябва да започне в най-ранна възраст

Липсата на правилна дъвкателна функция може да бъде причина за проблеми с оралното здраве на детето в бъдеще. Това обясни в „Направление здраве“ лекарят по дентална медицина д-р Надя Борисова . Тя е от Монтана, завършила е стоматология в Пловдив, от 10 години работи в най-голямата стоматологична клиника в Португалия. Занимава се с..

публикувано на 28.03.23 в 12:35

В Бутан възстановяват Поповото ханче, където е отсядал Христо Ботев

Кметството в село Бутан създава организация за възстановяване на музей “Христо Ботев”, по-известен като Поповото ханче , където са отсядали Христо Ботев и неговите четници през 1876 година преди да потеглят към Врачанския Балкан. Идеята е сградата да стане музей на революционната дейност, както и да представя бита и живота на село Бутан в..

публикувано на 28.03.23 в 12:20

Ембриолог: Инвитрото е с огромни възможности и тепърва ще се развива

Ембриологът Мергюл Ферадова ще консултира на 1 април в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца . Вече 10 години тя помага за случването на чудото, наречено живот, и казва, че обожава професията си: „От ден първи от следването ми в университета знаех, че ще се занимавам с инвитро, защото имахме един предмет - „Ембриология и хистология“,..

публикувано на 27.03.23 в 17:32