Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сурва за първи път в Оряхово

Снимка: БГНЕС

Народният празник Сурва организират за първи път в Оряхово. „Огън и лед“ е спектакълът, който жители и гости ще проследят този петък на централния площад в града. Участват местни и гостуващи кукерски групи, обясни секретарят на Общината Христина Цонева. Нейна е и идеята хората от Оряхово да отбележат този зимен празник и да започнат годината пречистени и заредени с нова енергия.


„Първо, е изключително нетипично, честван по този начин в нашия край. За първи път го случваме. Като повечето от нещата, които в последните години започнаха да се превръщат и в традиция, и в амбиция, амбиция моя е да превърнем и Сурва в традиция. Първо, времената го изискват, изисква го тази упоритост на духа у тукашния човек да оцелява духовното, да изчистим онези нотки на гняв, на напрежение, ако щете го разберете като посттравматичен стрес след ковид, след пандемия, след толкова лошотия, при толкова млади и по-възрастни хора, които си отидоха през последните три години. Сурва е прошка, желание да искаш и да дадеш прошка. Сурва е и пречистване…“


65 са кукерите, които ще направят „Огън и лед“ в центъра на Оряхово. Сред тях са седемте момчета от групата на Илиян Тодоров. Сформирана само преди месец, групата е водена от силното желание на деветокласниците от местната гимназия да покажат пред своите съграждани същността на празника, обясни Илиян Тодоров:


"Подготвихме групата специално за този празник и мога да кажа, че на момчетата им е доста интересно, но в същото време доста трудно. Защото кукерската игра е доста специфична, не е толкава характерна за нашия край, но пък носи енергия и носи магия, която трябва да бъде видяна от хората."


Всички жители на Оряхово са поканени да се включат в спектакъла. Едно от условията за участие е да бъдат  облечени в национална носия, за да могат да се хванат на финалните кукерски хора̀. 


"Огън и лед" - този петък, 27 януари, 17:30 часа, площад „Дико Илиев“ в Оряхово. Празника може да проследите и във фейсбук страницата на Радио ВИДИН. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00