Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в Долни Бошняк с любов към родното място и желание за по-добър живот

13
Снимка: радио Видин


Екипът на Радио ВИДИН се отправя към Долни Бошняк. Селото се намира в община Видин, на 24 км от областния град. Най-близките населени места са Тополовец, Бойница и Каленик. Селото е крайно, няма изход, покрай него преминава река Тополовец.

От 3 години в Долни Бошняк не идва автобус, и това е един от основните проблеми на хората тук.

Жителите му са власи, говорят на влашки и на български, отличават се с качества, присъщи на селските хора – работливост, трудолюбие, задружност, обич към дома, към народните обичаи  и към земята. В селото къщите, които са построени през 50-60-те години на 20 век, са големи, двуетажни, има и триетажни. Хората навремето са ги строили като са смятали, че децата и внуците им ще останат да живеят там. За съжаление, модерните времена и навлизането на технологиите променят начина им на живот и днес големите къщи пустеят.


И макар че селцето е малко, в него постоянно живеят около 50 възрастни хора. Имат магазин, в който се продават най-необходимите стоки за бита.

В селото живеят няколко семейства, които работят във Видин и се връщат вечер. Те помагат на хората с покупки, които не се намират в местния магазин. Пет къщи са купени от английски семейства, някои от тях идват само лятото, а други живеят целогодишно

В двуетажна сграда се помещава кметството. Пристигайки, заварваме група строители, които ремонтират една от стаите за здравен кабинет. Все още нямат лекар, който да ги посещава, но се надяват и този въпрос да се реши. Има стая за полицейския служител, който идва веднъж седмично, но кражби в няма, казва ни кметският наместник Марчела Аврамова. Тя  е от село Долни Бошняк и е на тази длъжност втори мандат: 


"Живеят 54 души, 29 - с постоянен адрес. Най-възрастният ни жител е Флорика Мирчева, на 93 години, а най-малкият ни жител е Петя, на 1 годинка. В миналото имаше живот, детска градина имаше, имаше и читалище, сега сградата му е без покрив. Кметството се поддържа, сега ми правят здравен кабинет. Няма престъпност тук, спокойно се живее... Последно село сме, без изход. През баира е село Тополовец, ние сме долу. Имаме обхват, имаме кула... Автобус нямаме от 3 години, не е рентабилно. Поне веднъж в месеца да идва, половината си вземат пенсиите от града. Навсякъде намалиха автобусите и в Градец... В понеделник, сряда и петък ни карат хляб, имаме магазинче с основни продукти... Дано се съгласи лекар да идва поне веднъж месечно, да мери кръвно и да преглежда хората... Идва жена от пощата в Градец и носи пенсиите, и сметките за плащане на тока... Хората тук се отопляват на дърва. Фирми ни карат дърва, на 120 лева кубик, плащат си хората. Викат хора за пари да им цепят дърва, да им режат...


Тази година с техника ще ни разширят пътя, ще ни положат асфалт пролетта на основната ни улица, "Първа улица" и на гробищния парк ще се баластрира... Нямаме параклис и църква. От 20 години няма музика в селото, съборът ни е на 6 май, всеки се събира вкъщи домашно, не е като преди... Новобрански се правеха едно време, сватби, кръщенета... Имаше заводски автобус, който караше хората на работа в "Химията" и в другите заводи... Тук лятото е много хубаво, тихо, птички пеят,  хладно е, реката минава оттук... Четири чувала купуваме гранули, аз и майка ми, и ги храним. Има чакали и лисици, идват от гората...

Няма интерес да купуват къщи... След 10 години мисля, че няма да има никой тук. Желая на хората от селото да са живи и здрави още дълги години, защото без тях няма да го има това село."


В Долни Бошняк има много бездомни кучета. Те са свикнали с хората и със селото и чакат да бъдат нахранени. Никой не се оплаква от бездомните животинки, те са част от местния колорит. Хората ги хранят с хляб, с гранули, с каквото имат.

В Долни Бошняк срещаме 78-годишната баба Пръвка. Тя е родена в тук, обича си селото, природата, хората и животните. Обича да пее. Когато съпругът ѝ е бил жив ѝ е казвал, че когато него го няма, не бива да плаче, а да се усмихва и да пее. 


Попитахме хората как се живее в селото и какво биха искали да се промени: 


"Плащам си тока сега. Двайсет лева ми е сметката. На дърва се топлим, сега се пали до април... Живее се, ама пенсиите са малки, рейс нямаме. Ако си болен, трябва да платиш на някой да те кара до болницата... Искам да се асфалтира улицата догоре... Хората купуват най-често хляб, олио, ориз, лимонада, карат ни кайма, салам... Следобед се събират по-младите да си пийнат биричка и да си говорят, да има социален живот..


Защо на бездомните хора дават храна в София, а тук не ни дават, а даваха по-напред... Значи украинците могат да поддържат, а ние тука да умираме... За всичко ни вземат пари, за вода, ние пием вода от реката се взима... Всичко скъпо, стари сме, ако не си садиме нещо откъде да взимаме... Какво да променим? Сама съм, самотна съм и с 400 лева пенсия... По-рано сме поддържали ТКЗС... Лошо време дойде... Харесвам си селото... Аз живея тук, който ме вика - работя, изкарвам си пари. Такъв е животът. Бих променил да имам постоянна работа, но тук е бедно селото."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30