Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложба „Когато момчето става мъж…“ гостува на Видин

8
Снимка: Радио ВИДИН

Казармата през социалистическия период на България е показана в изложба, открита днес във Видин. Автор на експозицията „Когато момчето става мъж…“ е д-р Илия Вълев, главен асистент в Националния етнографски музей при Българската академия на науките. Изложбата е подредена в една от залите на музей „Кръстатата казарма“ във Видин. Показани са документи, фотографии и автентични предмети, използвани от войниците по времето на социализма. Посетителите могат да видят мъжка униформа от начално военно обучение; униформено войнишко и матроско облекло; парадна униформа на срочнослужещ от Гранични войски от 80-те години на XX век; гвардейски калпак; военни емблеми и знаци на видовете и родовете войски.


Директорът на Регионален исторически музей – Видин Христина Кирилова откри изложбата и благодари на д-р Илия Вълев, че се е отзовал на поканата да представи атрактивните експонати във Видин. Експозицията е плод на дългогодишни изследвания на нейния автор.  


"Изложбата представлява един музеен разказ, свързан с наборната военна служба и показва доста предмети, свързани с войниклъка. Един много сериозен акцент е този манекен- това е новобрански костюм. Момчетата така са били обличани, като абитуриенти или като готови хора за женитба",