Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Снимка: Радио ВИДИН

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се подпомогнат уязвимите групи.


Какъв е регламентът и как ще бъде прилагана мярката обясни председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и собственик на транспортна фирма в Монтана Петър Захариев:


"Новото, то всъщност е старо, е, че бяха увеличени ставките. Деца до 7 години до миналата година пътуваха без да плащат билет. Сега вече деца до 10 години. Правоимащите от групата "Карти по занижени цени", тоест по съответните намалени тарифи, това са ученици, пенсионери, ветерани и така нататък, те бяха повдигнати ставките, процентът, който е безплатен. Това е новото... Става въпрос за пътувания по автобусни линии, градските автобуси и за междуселищните превози, между отделните населени места. Няма изключения, по всички линии."

 

От Община Враца вече обявиха, че ученици с навършени 10 години, студенти и докторанти ще пътуват със 70% намаление, като картата за 1 месец за всички линии ще е в размер на 12 лева. Във Враца започна и издаването на абонаментни карти с 40% намаление от редовната цена за пенсионери – месечната карта за тях ще е 23 лева за всички линии.


От фирмата управляваща градския транспорт във Видин обясниха, че днес се очаква да оповестят цените и новият ценоразпис ще бъде своевременно разлепен по спирките в града и населените места от общината. 


Попитахме и видинчани доволни ли са от отстъпката:


"Добре е, разбира се, че е добре... Хубаво е, че малко, но все пак държавата се грижи и за пенсионерите. Би трябвало да е малко повече, поне 50% да е било, но и това е доволно... Достатъчна е тази отстъпка, в смисъл че могат да се движат свободно. А според Вас, минималната пенсия, това грижа ли е за пенсионерите?!"


Парите ще бъдат преведени на превозвачите като компенсация за разходите им. Дотацията идва от свръхпечалбата на рафинерията в Бургас. Постановлението на Министерския съвет, с което намаленията станаха възможни, е със срок до края на 2023 година.

БНР подкасти:

Вижте още

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Днес ви запознаваме с историята на 4-годишния Симеон от Видин. Той се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането на много тежки метали в неговия организъм, разказва майката на момчето Лора. След множество консултации със специалисти се установява, че детето..

публикувано на 20.03.23 в 14:02

Седем нови социални услуги ще разкриват в Ружинци

Законът за социалните услуги за първи път въведе планиране на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, като водещи ще са общинските администрации. Националната карта на социалните услуги е обвързана с преброяването на населението и трябва да бъде приета до 12 месеца от публикуването на резултатите. За да бъде изготвена тази карта,..

публикувано на 20.03.23 в 10:40

"Неделник" от 19 март 2023 година

Много вкусни и забавни неща има в този "Неделник".  "Животът е вкусен, когато е забавен!". Цитирам колежката от Радио България, Миглена Иванова, която ни срещта с "Готварска книга за големи деца" . В нея ще намерите 28 сладки и солени рецепти… в комикси. Необичайната книга е дело на Аля Маркова , обединила в нея двете си големи страсти –..

публикувано на 19.03.23 в 13:57

Да бъдем достойни кръстоносци

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Братя и сестри! Днес настъпи третата неделя на Великия пост. Този неделен ден се нарича Неделя Кръстопоклонна . Вие всички..

публикувано на 19.03.23 в 08:00