Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Снимка: Радио ВИДИН

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се подпомогнат уязвимите групи.


Какъв е регламентът и как ще бъде прилагана мярката обясни председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и собственик на транспортна фирма в Монтана Петър Захариев:


"Новото, то всъщност е старо, е, че бяха увеличени ставките. Деца до 7 години до миналата година пътуваха без да плащат билет. Сега вече деца до 10 години. Правоимащите от групата "Карти по занижени цени", тоест по съответните намалени тарифи, това са ученици, пенсионери, ветерани и така нататък, те бяха повдигнати ставките, процентът, който е безплатен. Това е новото... Става въпрос за пътувания по автобусни линии, градските автобуси и за междуселищните превози, между отделните населени места. Няма изключения, по всички линии."

 

От Община Враца вече обявиха, че ученици с навършени 10 години, студенти и докторанти ще пътуват със 70% намаление, като картата за 1 месец за всички линии ще е в размер на 12 лева. Във Враца започна и издаването на абонаментни карти с 40% намаление от редовната цена за пенсионери – месечната карта за тях ще е 23 лева за всички линии.


От фирмата управляваща градския транспорт във Видин обясниха, че днес се очаква да оповестят цените и новият ценоразпис ще бъде своевременно разлепен по спирките в града и населените места от общината. 


Попитахме и видинчани доволни ли са от отстъпката:


"Добре е, разбира се, че е добре... Хубаво е, че малко, но все пак държавата се грижи и за пенсионерите. Би трябвало да е малко повече, поне 50% да е било, но и това е доволно... Достатъчна е тази отстъпка, в смисъл че могат да се движат свободно. А според Вас, минималната пенсия, това грижа ли е за пенсионерите?!"


Парите ще бъдат преведени на превозвачите като компенсация за разходите им. Дотацията идва от свръхпечалбата на рафинерията в Бургас. Постановлението на Министерския съвет, с което намаленията станаха възможни, е със срок до края на 2023 година.

БНР подкасти:

Вижте още

"Неделник" от 3 март 2024 година

Честит празник. Празничният "Неделник" е тук. Във Видин на площад „Бдинци“ се проведе възстановка с живи картини свързани с освобождението. Подробности ще научим от Иво Иванов от Сдружение за съхранение на национални традиции „Бдинци“ . На 3 март ще посетим и  Лом за да поговорим за празника с литературния..

публикувано на 03.03.24 в 15:08

Да се завърнем в бащиния дом

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение . "Една от подготовителните за Великия пост недели Светата Църква именува Неделя на блудния син. В този ден, по време на Божествената литургия, на нашето благочестиво внимание бе предложена притчата за блудния син /Лк. 15:11-32/. Слушайки тази притча,..

публикувано на 03.03.24 в 08:00
Милен Митев, генерален директор на БНР

Милен Митев: Радио ВИДИН се утвърди в ефира

Радио ВИДИН се утвърди безспорно в ефира и доказа, че е близо до хората . Това каза генералният директор на Българското национално радио Милен Митев , който гостува в "Цветовете на деня" по случай 15-ия рожден ден на медията.  "Смятам, че за тези 15 години доказахте, че сте част от семейството на Българското национално радио и то една..

публикувано на 01.03.24 в 17:38
Валерий Тодоров

Валерий Тодоров: Радио ВИДИН беше изградено за рекордно кратък срок

На 1 март, през 2009 година, на честота 97.1 мегахерца, беше открита Регионалната радиостанция на БНР - Радио ВИДИН . "Дунав свързва Видин с Европа! Радио ВИДИН ще го свързва със света!" - това беше  написано тогава върху лист хартия и беше пуснато в бутилка във водите на река Дунав, за да върви "по вода" на новата радиостанция. Броени дни по-късно..

публикувано на 01.03.24 в 16:30
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Венцислав Боянов: Недостатъчни са услугите за резидентна грижа за пълнолетни в област Видин

Проектът на решение на Министерски съвет за Национална карта на социалните услуги е публикуван в портала за обществени консултации. По общини са посочени социалните услуги, финансирани напълно или  частично от държавата, които предстои да бъдат разкрити до 2035 години. Предложението за национална карта е направено след внимателен..

публикувано на 01.03.24 в 15:10
Огнян Първулов, директор на Радио ВИДИН

Огнян Първулов: Радио ВИДИН държи първенство по слушани минути на ден

Радио ВИДИН държи почти постоянно първенството по слушани минути на ден и никога не е падало под 15-о място по слушаемост в национален мащаб. Това каза в "Посоките на делника" директорът на регионалната радиостанция на БНР  Огнян Първулов по повод 15-ия рожден ден на медията.  "Изследванията, това което мен ме гордее, защото тези..

публикувано на 01.03.24 в 11:28

Защо подраниха щъркелите

Броени дни преди 1 март, когато всички се поздравяваме с първа пролет, щъркелите пристигнаха. Забелязани са в Бургас, но като прелетни птици, които имат гнезда из страната, няма да останат там.  В природата няма необмислени неща, всички знаем, че зимата е мека, така че е нормално те да са се появили по- рано и тази тенденция ще се запази и за в..

публикувано на 29.02.24 в 15:34