Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Снимка: Радио ВИДИН

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се подпомогнат уязвимите групи.


Какъв е регламентът и как ще бъде прилагана мярката обясни председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и собственик на транспортна фирма в Монтана Петър Захариев:


"Новото, то всъщност е старо, е, че бяха увеличени ставките. Деца до 7 години до миналата година пътуваха без да плащат билет. Сега вече деца до 10 години. Правоимащите от групата "Карти по занижени цени", тоест по съответните намалени тарифи, това са ученици, пенсионери, ветерани и така нататък, те бяха повдигнати ставките, процентът, който е безплатен. Това е новото... Става въпрос за пътувания по автобусни линии, градските автобуси и за междуселищните превози, между отделните населени места. Няма изключения, по всички линии."

 

От Община Враца вече обявиха, че ученици с навършени 10 години, студенти и докторанти ще пътуват със 70% намаление, като картата за 1 месец за всички линии ще е в размер на 12 лева. Във Враца започна и издаването на абонаментни карти с 40% намаление от редовната цена за пенсионери – месечната карта за тях ще е 23 лева за всички линии.


От фирмата управляваща градския транспорт във Видин обясниха, че днес се очаква да оповестят цените и новият ценоразпис ще бъде своевременно разлепен по спирките в града и населените места от общината. 


Попитахме и видинчани доволни ли са от отстъпката:


"Добре е, разбира се, че е добре... Хубаво е, че малко, но все пак държавата се грижи и за пенсионерите. Би трябвало да е малко повече, поне 50% да е било, но и това е доволно... Достатъчна е тази отстъпка, в смисъл че могат да се движат свободно. А според Вас, минималната пенсия, това грижа ли е за пенсионерите?!"


Парите ще бъдат преведени на превозвачите като компенсация за разходите им. Дотацията идва от свръхпечалбата на рафинерията в Бургас. Постановлението на Министерския съвет, с което намаленията станаха възможни, е със срок до края на 2023 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фондация "Подкрепа за реализация" посрещна младежи от Сърбия, Северна Македония и Хърватия

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин през месец март.  Във фондацията посрещнаха партньори от Северна Македония, Сърбия и Хърватия, с които работят по съвместна инициатива "U korak sa inkluzijom", изпълнявана по програма "Еразъм +". Част от подготовката за събитието беше работилница, която..

публикувано на 29.03.24 в 16:34

Видински съюз на зърнопроизводителите- 15 години в защита на земеделците от региона

Видинският съюз на зърнопроизводителите навърши 15 години. Кои бяха проблемите тогава и кои от тях намериха решение през годините? Какви са пазарната ситуация и пролетните настроения сред земеделците? Какво е състоянието на есенниците и какви са очакванията на фермерите? В "Земята, която ни храни" гостува председателят на съюза Жечко..

обновено на 29.03.24 в 16:30

Отбелязваме 20 години от членството на България в НАТО

20 години от присъединяването на България в НАТО се навършват днес. Членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор е резултат от 15-годишни усилия. За официално присъединяване към НАТО се счита датата 29 март 2004 г., когато лидерите на България и още шест източноевропейски държави са приветствани на церемония в Белия дом във..

публикувано на 29.03.24 в 14:30

С много любов за пекинезите Чери и Рори

Днес на гости ще ни бъдат пекинезите Чери и Рори. Симпатягите са баща и син. Чери е таткото, а Рори или Роримир - синът. Ако трябва да проследим родословното дърво на Рори, то майката се казва Барби. За тези прекрасни и мили домашни любимци ни разказва Десислава Цветкова , актриса във видинския театър. "Таткото го взехме преди вече 13..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35