Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят нова организация на движението във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Обновяване на два от основните подхода към Видин са включени в подготвяната нова организация на движението. Единият от тях е входът откъм бившия завод "Видахим". Другият е от страната на Новоселци, който след изграждането на магистралния път край Видин, ще се явява и основен вход за града. В новата организация на движението са включени промени и в централна градска част, обясни кметът на общината Цветан Ценков:


"Аз съм проектирал с наши видински проектанти, които са добри инженери и докторанти в института по строителство двата входа на града. Откъм "Видахим" става с четири ленти, с разделителна ивица, с ново осветление. С булевард „Панония“ възстановяваме цялата велоалея до "Видахим", тоест от крайните квартали ще може да си ходите чак до "Видахим" с колело... Другият вход е, централният вход на Видин ще стане през отклонението на Новоселци. По магистралата, знаете, като идвате от София, ако продължите малко направо минавате и вече си захождате от Новоселци отклонението през надлеза на гробищния парк и стигате с четирилентов път до булевард "Панония", той се проектира. Така че цялостната организация ние сме я замислили, включително и в момента проектираме и централна градска зона, да не бъде в този вид. Цялата централна градска зона, включително с карето около паметника на „Скърбящия войн“, включително със спирките, трябва да се превърне в едно модерно място. Тази година ще успеем да направим улицата към "Аско Деница", цялата тази улица ще я оправим, с тротоари, с всичко. Там е трагично положението. Булевард „Панония“ е проектирана и ще се направи, ще минат делата, аз съм оптимист... Сега проектираме и "Цар Симеон Велики" от центъра до „Панония“. Обмисляме около "Шарампоя" и в квартал "Бонония" да обърнем движението, там да бъдат еднопосочни. Но всичко започва с комисията по организацията на движението, в която участват доста институции, включително и Общината... За светофара на музея, в крайна сметка стигнахме до заключението, че този светофар е най-натоварен и както виждате е много модерен, с датчици за време, със съвсем нов тип осветителни тела, така че да може да се вижда по-отчетливо от хората..."


Повечето шофьори, с които разговаряхме, отбелязват, че има проблеми с движението, но те не идват от организацията, а по-скоро се създават от самите водачи, които нарушават правилата:


"Тук няма уважение един друг, не се уважаваме, не се изчакваме... Нека всички колеги шофьори, нека да се уважаваме, изчакваме, да се дава мигач, да се кара с нормална скорост... Просто хората не спазват, на пешеходни пътеки не спират... Не е лоша организацията на движението във Видин, няма такива големи произшествия. Само това на моста, където тези големи автомобили спират и затрудняват движението... Организацията си е организация, но самите шофьори правят хаоса. Значи казвам ви го, аз съм бил международен шофьор. Културата на движението на шофьора е под всякаква критика. Гледам, че има много подобрения, има знаци, но не се и спазват..."


Междувременно в момента подменят и светофара на кръстовището на улицa "Широка" с улица "Христо Ботев".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15