Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е остеопатия

Силвия Велинова, остеотерапевт
Снимка: Петя Генова

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод:


"Терминът произхожда от „остеон“ – кост и „патос“ – страдание, чувство или способността да се разбират тъканите и проблемите на структурно ниво. Но мускулите и тъканите са тези, които дават посока на костите. Тоест, ако има дисфункция на мускул, който е претоварен и друг, който не си върши достатъчно добре функциите, може да предизвика изместване на функциите – на кости на гръбначен стълб, на прешлени и това да доведе до доста неприятни последици. Подходяща е за кости, стави, но не само – ако има изместване на прешлен например, това може да провокира заболяване на орган в коремната кухина, например. Защото нашите вътрешни органи имат директна връзка с прешлените.  

Остеопатията помага и при главоболие, обясни терапевтът: 


"Да, има много хубави техники при главоболие. Защото напрежението, което се трупа там, е наистина огромно. Анатомично погледнато, върху горната част на черепа има една много плътна сухожилна връзка, която е фасция (за това ще говорим след малко) и в челната част, и в тилната част е захваната с мускули. И когато тези мускули са спазмирани, е много вероятно да има главоболие. При отпускане на слепоочната фасция и на черепната апоневроза, човек се чувства доста по-добре.

Ръцете са единственият инструмент, с който терапевтите остеопати боравят. Но това не е масаж. Това е сериозна наука, която у нас не е толкова добре позната. Основателят ѝ е американският лекар Андрю Тейлър Стил, който поставя нейното начало преди малко повече от 100 години."


Освен с лечебна цел, остеопатията може да бъде прилагана и за разкрасяване:


"Остеоестетиката е дял от остеопатията, който цели естетични резултати. Но, за да стигнем до естетиката, първо трябва да подобрим функцията. Т. е. нещата при остеоестетиката се разглеждат също на много дълбоко тъканно ниво като се започне от структурата на черепа, от тила, от деколте, шия, черепна апоневроза и се стигне до фината работа с лицето. Естествено, това е процес, който изисква време и също така е важно за резултатите начинът на живот, емоционалното състояние, начинът на хранене. Това са все фактори, които трябва да бъдат взети под внимание. Но резултатите, които аз наблюдавам при дамите, с които работя, са изключително приятни и много ме радват. Обратната връзка е чудесна."


Силвия Велинова даде и своята рецепта за здрав дух в здраво тяло:


"Обикновено, идвайки при мен, някои пациенти разчитат единствено и само на моята работа, което е чудесно, но не е достатъчно. За да бъде човек здрав, първо той трябва да има лична отговорност към себе си. Т. е. това е начин на живот – как се храни, спортува ли, какво мисли, как действа, какъв е в обществото. Това са все фактори, които са важни. Така че спортувайте, забавлявайте се, смейте се, радвайте се на живота, мислете положително, бъдете добри хора и това със сигурност ще ви кара да се чувствате добре."


Чуйте повече в звуковия файл. 

По публикацията работи: Стефка Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15