Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво е остеопатия

Силвия Велинова, остеотерапевт
Снимка: Петя Генова

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод:


"Терминът произхожда от „остеон“ – кост и „патос“ – страдание, чувство или способността да се разбират тъканите и проблемите на структурно ниво. Но мускулите и тъканите са тези, които дават посока на костите. Тоест, ако има дисфункция на мускул, който е претоварен и друг, който не си върши достатъчно добре функциите, може да предизвика изместване на функциите – на кости на гръбначен стълб, на прешлени и това да доведе до доста неприятни последици. Подходяща е за кости, стави, но не само – ако има изместване на прешлен например, това може да провокира заболяване на орган в коремната кухина, например. Защото нашите вътрешни органи имат директна връзка с прешлените.  

Остеопатията помага и при главоболие, обясни терапевтът: 


"Да, има много хубави техники при главоболие. Защото напрежението, което се трупа там, е наистина огромно. Анатомично погледнато, върху горната част на черепа има една много плътна сухожилна връзка, която е фасция (за това ще говорим след малко) и в челната част, и в тилната част е захваната с мускули. И когато тези мускули са спазмирани, е много вероятно да има главоболие. При отпускане на слепоочната фасция и на черепната апоневроза, човек се чувства доста по-добре.

Ръцете са единственият инструмент, с който терапевтите остеопати боравят. Но това не е масаж. Това е сериозна наука, която у нас не е толкова добре позната. Основателят ѝ е американският лекар Андрю Тейлър Стил, който поставя нейното начало преди малко повече от 100 години."


Освен с лечебна цел, остеопатията може да бъде прилагана и за разкрасяване:


"Остеоестетиката е дял от остеопатията, който цели естетични резултати. Но, за да стигнем до естетиката, първо трябва да подобрим функцията. Т. е. нещата при остеоестетиката се разглеждат също на много дълбоко тъканно ниво като се започне от структурата на черепа, от тила, от деколте, шия, черепна апоневроза и се стигне до фината работа с лицето. Естествено, това е процес, който изисква време и също така е важно за резултатите начинът на живот, емоционалното състояние, начинът на хранене. Това са все фактори, които трябва да бъдат взети под внимание. Но резултатите, които аз наблюдавам при дамите, с които работя, са изключително приятни и много ме радват. Обратната връзка е чудесна."


Силвия Велинова даде и своята рецепта за здрав дух в здраво тяло:


"Обикновено, идвайки при мен, някои пациенти разчитат единствено и само на моята работа, което е чудесно, но не е достатъчно. За да бъде човек здрав, първо той трябва да има лична отговорност към себе си. Т. е. това е начин на живот – как се храни, спортува ли, какво мисли, как действа, какъв е в обществото. Това са все фактори, които са важни. Така че спортувайте, забавлявайте се, смейте се, радвайте се на живота, мислете положително, бъдете добри хора и това със сигурност ще ви кара да се чувствате добре."


Чуйте повече в звуковия файл. 

По публикацията работи: Стефка Павлова
Вижте още

Монтана ще посрещне Деня на детето с богата програма

Младежкият дом в Монтана ще отбележи Международния ден на детето - 1 юни с богата програма. Освен музика, песни и танци, малчуганите ще могат да се докоснат до магията на акробатичното и цирково изкуство, ще видят разли чни демонстрации - въртене на чинии, обръчи и ленти. Децата ще се срещнат и с любими анимационни герои и забавни клоуни. Още за..

публикувано на 30.05.23 в 17:24

Продава ли се опасна за здравето трапезна сол?

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в..

публикувано на 30.05.23 в 17:00

Млади фермери от Ковачица заслужиха отличия на национално състезание

Професионалната гимназия по селско стопанство в монтанското село Ковачица спечели трето място в състезанието „Млад фермер“ .  Събитието е организирано от Аграрния университет в Пловдив и Министерството на образованието и науката. Тази година домакин на националното състезание беше град Гоце Делчев, а за да стигнат до там учениците от гимназията в..

публикувано на 30.05.23 в 16:28

Нови издания разказват за видинското село Градец

Книгата "Светилищата и храмовете на село Градец" и допълнение на "Антики" издаде Ваньо Тодоров. Авторът е роден и живее във видинското село Градец, а чрез творбите си съхранява и популяризира паметта на населеното място, обясни Пролет Борисова - секретар на местното читалище "Просвета". "За нас беше наистина една прекрасна изненада в..

публикувано на 30.05.23 в 15:40

Община Видин ще кандидатства за обновяване на сградите на гребната база и градския стадион

Местната управа във Видин ще кандидатства по Националния план за възстановяване и устойчивост за обновяване на сградите на гребната база и градския стадион. С решение на Общинския съвет беше дадено съгласие при санирането на двете сгради да има собствен принос, който да е до 10% от стойността на бюджета за ремонтите. Търгове с тайно наддаване ще..

публикувано на 29.05.23 в 17:09

Ясен е победителят в Националната кампания "Зелено четене"

Приключи Националната кампания "Зелено четене", която за поредна година избра Видин за един от 8-те града в страната, където се провежда. В рамките на кампанията много български автори дариха свои книги, които жители на градовете-участници намираха на различни зелени локации.  Това е третото издание на "Зелено четене", а за пръв път във Видин лично..

публикувано на 29.05.23 в 13:28

Може ли да са опасни детските играчките и как да ги избираме?

В навечерието на Деня на детето на дневен ред пред всеки родител изниква въпросът "Какъв подарък да купя на детето си?" Пазарът от своя страна е богат от към избор на най-различни играчки, но много често зад оригиналната им визия се крие и сериозна опасност за здравето на детето.  Много е важно, когато избираме стоки за деца, включително и играчки,..

публикувано на 29.05.23 в 12:30