Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консумацията на мед у нас- 150 грама годишно, в Германия - два килограма

мед
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив


Опрашването е една от дейностите, които ще се подпомагат по новата Обща селскостопанска политика. Това е светъл лъч за пчеларския сектор. Комплекс от мерки са заложени и в Стратегическия план. Къде е страната ни по производство и консумация на мед и адекватна ли е помощта за бранша- в "Земята, която ни храни" коментираме темата с Петър Младенов, председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев".


Шест са основните мерки, по които ще бъдат подпомагани регистрираните пчелари. Ще се финансират инвестиции за борба с болестите, подновяване на кошерите и подвижното пчеларство; заделени са средства за консултантски услуги и обучение на пчеларите, за лабораторни анализи на пчелните продукти, както и за популяризиране и маркетинг – тук има дейности, насочени към повишаване осведомеността на потребителите относно качеството на пчелните продукти. 


В ОСП 2023-2027 ще се подпомага и естественото опрашване - интервенция, за която пчеларите настояват от години, но според Петър Младенов, мярката е само за планински райони и райони по Натура 2000, което е ограничение за останалите:


"...Да, има пари за опрашване, те обаче са ситуирани само за районите по Натура 2000 и в планинските райони, което все пак ограничава тази помощ, защото опрашването се извършва повсеместно. Въпрос на време е да се прецизират нещата и всеки пчелар, който сключи договор с арендатор да може да се възползва от тази субсидия... Правим малките стъпки много бавно, но когато знаем вярната посока, можем да постигнем целите си... Трябва държавата да се задейства малко повече, да се заделят средства за популяризиране и промотиране на българският мед и пчелните продукти, защото хората имат нужда да чуят нещо повече, не само това, че медът е сладък и полезен... Пчеларските базари в Западна Европа са един форум не само като поле за сключване на сделки, но и като възможност потребителя да се свърже директно с производителя и да види детайли, върху които иначе не би се замислил". 


Между 10 и 13 хиляди тона пчелен мед се произвежда у нас, а потреблението е изключително ниско, казва Петър Младенов:


"...Около 150 грама на човек годишно, за разлика от Германия, където консумацията е около 2 кг. За някои медът е в графата "екстра" или "скъп" хранителен продукт, въпреки, че цената му на дребно е между 10 и 16 лева, а цена за здраве не се плаща... Голяма част от произведеният мед се изнася, а срив в цената е регистриран навсякъде в Европа... Проблемът в селското стопанство е в това, че който и да е производител не получава адекватна цена на своята продукция... В трудни години живеем, останала е едната любов към това, с което се занимаваме, за да не го захвърлим... Доста колеги от бранша ликвидираха пчелините и гледат в друга посока за препитание- това не е добре. Защото в крайна сметка, това е и математика, а на човек трябва да му излезе математиката, за да се занимава с каквото и да е..."


Около 750-800 хиляди са пчелните семейства у нас, в Сърбия се отглеждат около 900 хилади семейства, а производството е около 15 хиляди тона, Румъния и Турция значително изпреварват по производство България, в Унгария приоритет има акациевия мед, който е визитката на страната и се слави като един от най-добрите в Европа и света. Повече се произвежда и в Полша и Испания, посочи Петър Младенов. По думите му, за да се повиши консумацията на мед, трябва да се повиши и културата на българите, както и благосъстоянието им... 


Петър Младенов поглежда с оптимизъм към новия пчеларски сезон: 


"Отново ще поемем към пчелините с надеждата, че колкото и негативни неща да ни се струпват на главата... Призовавам пчеларите да бъдем по-единни и да си помагаме един на друг, секторът е такъв, че зависим един от друг... Оптимизмът е неизбежна част от човешката природа, ние сме заредени с него и чакаме с нетърпение да започнем пчеларските дейности..."  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15