Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Консумацията на мед у нас- 150 грама годишно, в Германия - два килограма

мед
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив


Опрашването е една от дейностите, които ще се подпомагат по новата Обща селскостопанска политика. Това е светъл лъч за пчеларския сектор. Комплекс от мерки са заложени и в Стратегическия план. Къде е страната ни по производство и консумация на мед и адекватна ли е помощта за бранша- в "Земята, която ни храни" коментираме темата с Петър Младенов, председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев".


Шест са основните мерки, по които ще бъдат подпомагани регистрираните пчелари. Ще се финансират инвестиции за борба с болестите, подновяване на кошерите и подвижното пчеларство; заделени са средства за консултантски услуги и обучение на пчеларите, за лабораторни анализи на пчелните продукти, както и за популяризиране и маркетинг – тук има дейности, насочени към повишаване осведомеността на потребителите относно качеството на пчелните продукти. 


В ОСП 2023-2027 ще се подпомага и естественото опрашване - интервенция, за която пчеларите настояват от години, но според Петър Младенов, мярката е само за планински райони и райони по Натура 2000, което е ограничение за останалите:


"...Да, има пари за опрашване, те обаче са ситуирани само за районите по Натура 2000 и в планинските райони, което все пак ограничава тази помощ, защото опрашването се извършва повсеместно. Въпрос на време е да се прецизират нещата и всеки пчелар, който сключи договор с арендатор да може да се възползва от тази субсидия... Правим малките стъпки много бавно, но когато знаем вярната посока, можем да постигнем целите си... Трябва държавата да се задейства малко повече, да се заделят средства за популяризиране и промотиране на българският мед и пчелните продукти, защото хората имат нужда да чуят нещо повече, не само това, че медът е сладък и полезен... Пчеларските базари в Западна Европа са един форум не само като поле за сключване на сделки, но и като възможност потребителя да се свърже директно с производителя и да види детайли, върху които иначе не би се замислил". 


Между 10 и 13 хиляди тона пчелен мед се произвежда у нас, а потреблението е изключително ниско, казва Петър Младенов:


"...Около 150 грама на човек годишно, за разлика от Германия, където консумацията е около 2 кг. За някои медът е в графата "екстра" или "скъп" хранителен продукт, въпреки, че цената му на дребно е между 10 и 16 лева, а цена за здраве не се плаща... Голяма част от произведеният мед се изнася, а срив в цената е регистриран навсякъде в Европа... Проблемът в селското стопанство е в това, че който и да е производител не получава адекватна цена на своята продукция... В трудни години живеем, останала е едната любов към това, с което се занимаваме, за да не го захвърлим... Доста колеги от бранша ликвидираха пчелините и гледат в друга посока за препитание- това не е добре. Защото в крайна сметка, това е и математика, а на човек трябва да му излезе математиката, за да се занимава с каквото и да е..."


Около 750-800 хиляди са пчелните семейства у нас, в Сърбия се отглеждат около 900 хилади семейства, а производството е около 15 хиляди тона, Румъния и Турция значително изпреварват по производство България, в Унгария приоритет има акациевия мед, който е визитката на страната и се слави като един от най-добрите в Европа и света. Повече се произвежда и в Полша и Испания, посочи Петър Младенов. По думите му, за да се повиши консумацията на мед, трябва да се повиши и културата на българите, както и благосъстоянието им... 


Петър Младенов поглежда с оптимизъм към новия пчеларски сезон: 


"Отново ще поемем към пчелините с надеждата, че колкото и негативни неща да ни се струпват на главата... Призовавам пчеларите да бъдем по-единни и да си помагаме един на друг, секторът е такъв, че зависим един от друг... Оптимизмът е неизбежна част от човешката природа, ние сме заредени с него и чакаме с нетърпение да започнем пчеларските дейности..."  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 11 май 2025 година

Пролет е. Майска. Малко непостоянна, но си е пролет. Радвайте и се. Всичко е цъфнало и вече и плодове има. Радост от живота. Това трябва да усещате. В „Неделник“ първо ще посетим един античен и пролетен празник в село Дреновец в община Ружинци, където за трети път се провежда възстановка на римския пролетен празник посветен на богиня..

публикувано на 11.05.25 в 14:08

Да можем заедно с Христос да повдигнем тежестта на земния живот

Днес е Четвърта неделя след Пасха – на Разслабения. "Послушайте, братя мои, слово за днешното четиво от Деянията апостолски. В това четиво се говори за изцеляването от апостол Петър чрез името на Иисус Христос на разслабения Еней, човек от град Лида и за възкресението от мъртвите също от апостол Петър в град Иопия (Яфа) на една..

публикувано на 11.05.25 в 08:00

Да помечтаем с "10 чужди мечти"

В литературата сравнително често човек може да попадне на книга, която да го накара да се замисли за собствените си желания, страхове и надежди. Далеч по-рядко събитие обаче е да попаднеш на книга, която да те накара да се замислиш за чуждите мечти, за чуждите копнежи и поводи за безсъние. Свикнали сме да се взираме в собствените си..

публикувано на 09.05.25 в 16:55

Никога не е късно да откриеш таланта си

В "Професия хоби" ни е тръгнало на художници напоследък! И ако в предишната ни история гостенката рисуваше още от дете, с молив в ръка откакто се помни, то днешната ни героиня открива магията на рисуването по-късно в живота . Но това по никакъв начин не прави таланта ѝ по-малко впечатляващ. Напротив - личи си, че когато човек твори със сърце,..

публикувано на 09.05.25 в 16:30

Ден на самоуправлението и Деня на Европа отбеляза езиковата гимназия във Видин

9 май освен ден на Европа е и Ден на ученическото самоуправление. На този ден учениците влизат в ролята на своите учители и директори на училищата, организирани от Ученическите съвети. Основната цел на тази инициатива е учениците да почувстват задълженията на своите учители и на ръководството на учебното заведение в реални условия, атмосферата..

публикувано на 09.05.25 в 16:20

Видински ученици направиха филм за Културен център "Жул Паскин"

Днес беше представен филм за това как старата синагога във Видин се превърна в Културен център „Жул Паскин“ - модерно място за изкуство, култура и туризъм. Лентата е създадена от ученици от 10-и и 11-и клас на ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“. На представянето на филма присъстваха и ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков". Екранната творба е по пилотна..

публикувано на 09.05.25 в 16:05

За мисията на младите доброволци от най-голямата хуманитарна организация

Доброволчеството е отговорност, казва Радостина Йорданова от Младежкия червен кръст във Видин . Повод за разговора ни е Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец , който отбелязваме на 8 май. Това е ден, в който се отдава признание на милионите доброволци и служители на хуманитарното движение, които ежедневно помагат на хора в..

публикувано на 09.05.25 в 14:44