Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ученици от Медковец спечелиха награди от национална конференция

2
Снимка: личен архив

С редица награди се върнаха учениците от СУ „Отец Паисий“ в Медковец от участието си в Осмата национална ученическа конференция по история, провела се в Кърджали. Форумът беше под наслов "Ден на толерантност и междуетническа подкрепа" и е посветен на 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. С първо място в раздел „Презентации“ и второ място в раздел „Видеоматериал“ беше награден единайсетокласникът Цветелин Мечов, който разказа: 


"В раздел "Видеоматериал" създадохме заедно с екип от ученици два продукта за преследването и спасението. В раздел "Презентации", по интерактивен начин, представихме българи, почетени с високото звание "Праведник на народите на света" на института "Яд Вашем". Другата презентация беше за паметта за Холокоста в нашето училище... Във видеоматериала "Шели" показваме живота на едно дете, пораснало в жестоко време и да покажем спасението. Продължителността му е 7 минути, а във видеоматериала за преследването представяме решимостта на една жена да помага на обречените и да излага на опасност живота си. Това е Надежда Василева, тя е от град Лом... "


Учениците от СУ "Отец Паисий" в Медковец участват за поредна година в Националната ученическа конференция, от нейното второ издание, казва Маша Викторова, преподавател по история:


"За конференцията винаги се подготвяме изключително отговорно. Защото ние сме единственото училище от малко селище в България... Това за нас е предизвикателство, защото обучението трябва да води децата напред. Аз се старая да правя точно това. Участието ни в конференцията е резултат от труда ни по темата за Холокоста... Тази година ние създадохме продукти на темата за Холокоста, за българските праведници и един доклад, който представи съдбата на ромите в епохата за  Холокоста. Върнахме се с куп отличия, гордея се с моите ученици..." 


Националната конференция се организира за осма поредна година от ръководството на СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали и е свързана с ученически исторически теми и разработки, казва историкът Димитър Димов, съорганизатор на форума:


"Идеята е да дадем възможност за изява на младите историци на България, защото има липса на форуми, на които да покажат какво умеят... Тази проблематика е малко засегната в българското образование и темата провокира интереса на много училища в България... Имаме участници от две селски училища - едно от Ямбол и от село Медковец. Виждам, че там се работи много и това дава възможност на децата да видят какво са направили, да се сравнят и да се види, че в България се работи навсякъде. Фактът, че това селско училище във всички категории е на призови места, означава, че децата на България имат бъдеще, стига да им се дава шанс."


Участието на учениците от Медковец стана възможно с помощта на Общината, уточняват от училището. 


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Видинската група "Глашатаи" подготвя концерт

Рождествен концерт "Глашатаи и приятели" ще се състои във Видин. Ще има разнообразна програма, с много авторски песни, каза Калин Горчев - фронтмен и китарист на групата "Глашатаи":  "Ние сме християнски бенд, свирим предимно рок... Някои от песните са преводни, а като цяло ние правим авторска музика. Насочеността е християнска тематика,..

публикувано на 05.12.23 в 17:06

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и..

публикувано на 05.12.23 в 16:42
От ляво надясно: Марио, Миглена, Живка Сливенова,Елена-Стефани, Никол

Медали за видински ученици от международен фестивал

С 4 златни медала и 1 сребърен за своите певчески изпълнения бяха отличени учениците от видинското училище по изкуствата "Свети свети Кирил и Методий" от участието си в международния фестивал "Кръстопът на музите" .  Конкурсът се провежда за 19-а година и този път е онлайн, което не е по-лесно като представяне, казва учителят по..

публикувано на 05.12.23 в 16:00

Плащаме по-висока цена на водата от 1 януари

Драстично поскъпване на водата  предвижда  Комисията за енергийно и водно регулиране  от  1 януари . Във  Видин  увеличението ще е с 28.6 %, във  Враца  с 20.6 %, а в  Монтана  - с 19.9 %, докато в останалата част от страната поскъпването ще е средно с 10%.  В Берковица очакванията са цената да скочи с 80 % . Промяната на цените е..

публикувано на 05.12.23 в 14:05

Все повече бездомни хора търсят Центъра за временно настаняване във Видин

На 100% е запълнен капацитетът на Центъра за временно настаняване във Видин .  Местата в него са 10, като от 2024 година ще бъдат увеличени на 13. Потърсилите подслон са на възраст от 40 до 76 години. Хората могат да останат в Центъра до 6 месеца, но има и изключения, казва социалният работник  Анета Георгиева : "Основната ни дейност е..

публикувано на 05.12.23 в 13:15
От ляво надясно: Магдалина, Александра, Мария, Мариана, Ния

Ученици от Видин с успехи в състезанието "BEST"

С нови успехи се завърна отборът по реч и дебати на английски език към ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин "BEST Team Vidin" .  Учениците се представиха блестящо за пореден път на състезанието по реч и дебати на английски език "BEST". През двата дни младежите се състезаваха с над 300 участници от цяла Западна България. Състезанието се проведе..

публикувано на 05.12.23 в 12:35

На какво се дължи лошият дъх

Всеки от нас има лош дъх в устата през определени интервали от деня. Той се дължи на наличието на бактерии в устата и на процесите, които настъпват с тях, обясни в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева : "Когато човек спи, бактериите се размножават и тогава се получава тази миризма. Неизбежно е, тя е специфична за..

публикувано на 04.12.23 в 16:49