Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ученици от Медковец спечелиха награди от национална конференция

2
Снимка: личен архив

С редица награди се върнаха учениците от СУ „Отец Паисий“ в Медковец от участието си в Осмата национална ученическа конференция по история, провела се в Кърджали. Форумът беше под наслов "Ден на толерантност и междуетническа подкрепа" и е посветен на 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. С първо място в раздел „Презентации“ и второ място в раздел „Видеоматериал“ беше награден единайсетокласникът Цветелин Мечов, който разказа: 


"В раздел "Видеоматериал" създадохме заедно с екип от ученици два продукта за преследването и спасението. В раздел "Презентации", по интерактивен начин, представихме българи, почетени с високото звание "Праведник на народите на света" на института "Яд Вашем". Другата презентация беше за паметта за Холокоста в нашето училище... Във видеоматериала "Шели" показваме живота на едно дете, пораснало в жестоко време и да покажем спасението. Продължителността му е 7 минути, а във видеоматериала за преследването представяме решимостта на една жена да помага на обречените и да излага на опасност живота си. Това е Надежда Василева, тя е от град Лом... "


Учениците от СУ "Отец Паисий" в Медковец участват за поредна година в Националната ученическа конференция, от нейното второ издание, казва Маша Викторова, преподавател по история:


"За конференцията винаги се подготвяме изключително отговорно. Защото ние сме единственото училище от малко селище в България... Това