Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ембриолог: Инвитрото е с огромни възможности и тепърва ще се развива

Снимка: БГНЕС

Ембриологът Мергюл Ферадова ще консултира на 1 април в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца. Вече 10 години тя помага за случването на чудото, наречено живот, и казва, че обожава професията си:

„От ден първи от следването ми в университета знаех, че ще се занимавам с инвитро, защото имахме един предмет - „Ембриология и хистология“, в който ни насочваха към изучаването и инвитро процедурите. Оттогава нататък знаех, че това е моята мечта и аз ясно ще я следвам. И ето ме след 10 години, занимавам се с инвитро и си обожавам работата.“

 Много са факторите за успешна инвитро процедура, каза ембриологът и посочи някои от тях:

„На първо място трябва да постигнем добри резултати с ембрионите. Тоест, трябва да имаме ембриони с високо качество, с висока оценка. Те се наблюдават морфологично как изглеждат и това е първият фактор, който ще допринесе за евентуална имплантация. Много е важно да се отбележи дали има някакви аномалии вътре в маточната кухина или в органите около нея, като маточни тръби и яйчници, ако има полипи, миоми или  запушени маточни тръби, те трябва предварително да бъдат отстранени, за да бъде успешна имплантацията на ембрионите."

Ембриологът Мергюл Ферадова /вляво/ и специалистът по репродуктивно здраве д-р Елена Бангеева. Снимка: Кабинет по репродуктивно здраве Враца

Важен фактор, който обаче се пренебрегва и не се коментира, е наднорменото тегло, посочи още ембриологът:

"Тенденцията и това, което забелязваме е, че жените с наднормено тегло по-трудно достигат до бременност. Първо, заради качеството на яйцеклетките. Второ, понякога може да има инсулинова резистентност или други фактори, които биха могли да попречат. От тази гледна точка е необходима консултация с ендокринолог.“

Факторът възраст също не трябва да се пренебрегва, подчерта Мергюл Ферадова:

"Когато дойде една пациентка на 30 и една на 45, разликата е огромна във възрастта и съответно в яйцеклетките и достигането на хубав ембрион става по-трудно при по-възрастните ни пациентки. Най-възрастната пациентка, която скоро роди, е на 52 години, но тя роди с донорска яйцеклетка. Най-младата - около 24-годишна, при която очакваме позитивен текст за бременност. Там ставаше въпрос за много тежък мъжки фактор, но инвитро процедурите ни позволяват да се преборим…"

Инвитрото е с огромни възможности и тепърва ще се развива, смята Мергюл Ферадова:

"Няма граници, тъй като имаме доста голямо поле за изява. Когато не се получават нещата със собствена яйцеклетка или със собствени сперматозоиди, винаги има вариант за донорска програма. Естествено, че на 60-годишна жена не можем да направим инвитро оплождане, но граници няма. Ние, докато си говорим, текат различни изследвания, които ще направят така, че впоследствие ще имаме много повече възможности, отколкото сега. Инвитрото е много млада процедура в медицинската област и тепърва ще продължава да се развива. За съжаление, тенденцията е такава, че след време жените няма да можем да забременяваме по естествен път, така че смятам, че инвитрото е нещо, което е с огромни възможности и тепърва ще се развива."

Ембриологът Мергюл Ферадова ще консултира във Враца заедно с един от водещите репродуктивни специалисти у нас -  д-р Елена Бангеева. Консултациите ще се проведат на 1 април, от 11 часа, в Кабинета по репродуктивно здраве в града. Необходимо е предварително записване на телефон:0888 888 295.

Вижте още

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Полицейското куче Кай - героят спасил възрастна жена край село Водна (видео)

Патрулното следово куче Кай спаси възрастна жена и се превърна в герой за хората от видинското село Водна . Преди броени дни - на 5 юни, четириногият служител на реда откри обявената за местно издирване 83-годишната жена в близост до селото. Това е неговото първо участие в реална акция. За труда си 2-годишният Кай получава много благодарности от..

публикувано на 08.06.23 в 16:09

Опасни ли са литиевойонните батерии

Литиевойонните батерии намират все по-широко приложение в ежедневието ни. Те се използват за захранване на редица електронни устройства, като мобилни телефони, лаптопи. С тях се зареждат електрически тротинетки, дори автомобили. Макар и да не сме обърнали внимание, тези батерии са навсякъде около нас. Има случаи обаче, когато тези източници на..

публикувано на 08.06.23 в 14:00

В "Музикална зона" на 08 юни 2023 слушаме Йохан Хумел

Йохан Хумел е австрийски композитор и виртуозен пианист, чието творчество отразява прехода от класическата към романтичната музикална епоха. Въвежда специфична пианистична техника, приятел и съперник на Бетховен по отношение на импровизирането на пиано. Силно повлиява творчеството на композитори като Шуман и Шопен. Реномиран високо хоноруван..

публикувано на 08.06.23 в 09:00

Библиотеки в Северозапада изнасят култура и изкуство на открито

Регионалните библиотеки във Видин и Враца обединиха усилията си, за да създадат нови и атрактивни форми за достъп до култура и изкуство на открито в  продължение на близо две години . Двете културни институции работиха по съвместен проект -  "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" , който приключва..

публикувано на 07.06.23 в 16:28

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом

Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище . Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър..

публикувано на 07.06.23 в 15:07

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин . От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във..

публикувано на 07.06.23 в 14:15