Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ортодонт: Профилактиката трябва да започне в най-ранна възраст

Снимка: Радио Видин

Липсата на правилна дъвкателна функция може да бъде причина за проблеми с оралното здраве на детето в бъдеще. Това обясни в „Направление здраве“ лекарят по дентална медицина д-р Надя Борисова. Тя е от Монтана, завършила е стоматология в Пловдив, от 10 години работи в най-голямата стоматологична клиника в Португалия. Занимава се с ортодонтия. По думите ѝ, за да се избегнат бъдещи проблеми с оралното здраве, профилактиката трябва да започне от най-ранна възраст:

„Много хора смятат в по-късен етап да заведат децата си на профилактичен преглед, което е изключително грешно, и всеки ден се опитвам да повтарям и да обяснявам на родителите колко е важно от много малка детска възраст да започнат профилактичните прегледи било то на детски стоматолог, било то при ортодонт. Дори само при преглед при детски стоматолог той би могъл да насочи към специалист, защото е изключително важна тази профилактика. Ако в много ранна детска възраст се види, че има някакъв проблем, това би било чудесно, за да се предотврати една ортодонтска хирургия. Така че при възможност от съвсем ранна детска възраст, когато вече имаме първите зъбчета, горе-долу на около 2 години имаме всички млечни зъби, така че препоръчвам на всеки 6 месеца да се правят профилактични прегледи.“

Кърменето е изключително важно за денталното здраве на детето, посочи още зъболекарят:

„Когато имаме една липса на дъвкателна функция, то това би била една етиологична причина за повечето проблеми и за да няма такова недоразвитие на дъвкателния орган, то той би трябвало да бъде включен още от раждането, както е при естественото кърмене. Защото всяко бебенце се ражда с т.нар. дистална оклузия, тоест долната челюст е назад и самият акт на кърменето, мускулите, които участват в този акт, правят така, че долната челюст се приплъзва напред и по този начин тя расте. Така че непрекъснато ние трябва да повтаряме на родителите и да ги учим, и да ги насочваме колко е важно кърменето, защото оттам започва всичко, след това вече идва и дъвченето, когато започва приемът на храна, започваме с кашички с по-течна храна, но след това ние трябва да обучим родителите колко е важно да започнат да дават и твърда храна, защото това е един стимул за растежа на млечните зъбки и за растежа на долната челюст. Така че след кърменето идва ред на дъвченето. В днешно време се наблюдава една такава тенденция все повече да пасираме, все повече да нарязваме. Дори една ябълка родителите я нарязват на малки парченца и я поднасят към устата на детето и забравяме, че твърдите неща са от изключително значение. Много е важно това.“

Едностранното дъвчене може да стане причина за лицеви асиметрии, каза още д-р Борисова:

„Трябва да имаме двустранно балансирано дъвчене и на двете страни. Тук не говорим 30% отляво и 70% отдясно, а трябва да има 50% лява страна на дъвчене и 50% дясна страна на дъвчене. Ако едно дете започне от най-ранна възраст да дъвче само от една страна, родителите трябва да разберат, че оттам започват всички лицеви асиметрии. Тоест имаме балансирана страна, на която детето не дъвче, и работна страна, на която детето непрекъснато дъвче. Самата челюст се наклонява точно на страната на дъвчене и самата брадичка става асиметрична. Дори двете очи, като поставим една линия, виждаме една асиметрия на двете очи на детето. Оттам вече в устата наблюдаваме кръстосаните захапки, тоест долните зъбки припокриват горните, наблюдава се една средна линия на лицето, изместена към страната на дъвчене, много често кучешките зъби остават ретинирани вътре в костта, защото го няма този стимул, зъбчето остава в костта, тоест никога няма да пробие. Затова всеки ден повтаряме колко е важно децата да се следят и да се приканват към едно двустранно дъвчене и ако забележим този проблем още в самото начало, можем да реагираме с много по-лесни методи и няма да се стигне дори до едно ортодонтско лечение.“


Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:

Вижте още

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Полицейското куче Кай - героят спасил възрастна жена край село Водна (видео)

Патрулното следово куче Кай спаси възрастна жена и се превърна в герой за хората от видинското село Водна . Преди броени дни - на 5 юни, четириногият служител на реда откри обявената за местно издирване 83-годишната жена в близост до селото. Това е неговото първо участие в реална акция. За труда си 2-годишният Кай получава много благодарности от..

публикувано на 08.06.23 в 16:09

Опасни ли са литиевойонните батерии

Литиевойонните батерии намират все по-широко приложение в ежедневието ни. Те се използват за захранване на редица електронни устройства, като мобилни телефони, лаптопи. С тях се зареждат електрически тротинетки, дори автомобили. Макар и да не сме обърнали внимание, тези батерии са навсякъде около нас. Има случаи обаче, когато тези източници на..

публикувано на 08.06.23 в 14:00

В "Музикална зона" на 08 юни 2023 слушаме Йохан Хумел

Йохан Хумел е австрийски композитор и виртуозен пианист, чието творчество отразява прехода от класическата към романтичната музикална епоха. Въвежда специфична пианистична техника, приятел и съперник на Бетховен по отношение на импровизирането на пиано. Силно повлиява творчеството на композитори като Шуман и Шопен. Реномиран високо хоноруван..

публикувано на 08.06.23 в 09:00

Библиотеки в Северозапада изнасят култура и изкуство на открито

Регионалните библиотеки във Видин и Враца обединиха усилията си, за да създадат нови и атрактивни форми за достъп до култура и изкуство на открито в  продължение на близо две години . Двете културни институции работиха по съвместен проект -  "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" , който приключва..

публикувано на 07.06.23 в 16:28

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом

Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище . Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър..

публикувано на 07.06.23 в 15:07

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин . От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във..

публикувано на 07.06.23 в 14:15