Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кърлежите - нежеланите предвестници на пролетта

Снимка: Радио ВИДИН


Заедно с високите температури и хубавото настроение, което носят, няма как да не отбележим и появата на нежеланите паразити, каквито са кърлежите. Пръскането срещу тях вече започна в някои градове. 

Във видинското спешно отделение има много малко регистрирани пациенти с ухапвания от кърлеж за тази година, но тепърва се очакват, обясни д-р Виткова:


"По-скоро са единични случаите, но със затопляне на времето се появяват и най-вероятно по-често ще имаме такива пациенти. На хората, на които им се случва такова ухапване, да не предприемат никакви стари начини за отстраняване на кърлежа. Да се потърси лечебно заведение. Много пациенти имаме, които пипат, ръчкат по стари методи и тогава изваждането на кърлежа е много трудно и много болезнено. Знаете последствията какви са, ако не се извади."


Едни от най-потърпевшите и най-честите жертви на кърлежите - това са домашните любимци. Ветеринарният лекар от Враца д-р Благовест Рачински обясни, че препаратите, с които третираме четириногите, не ги изолират напълно, затова се налага да ги следим ежедневно.


"Трябва да се преглеждат животните, може и механично да се махат, да се вземе гребен и да се разресва редовно. Ако има вече забит кърлеж, най-добре е да не се опитвате да ги премахвате, защото ветеринарите знаят как става и с минимален риск ще го отстранят."


За животните махането на кърлеж може да бъде също толкова опасно, колкото е и за хората. Последиците са редица заболявания, някои от тях дори може да се отключат месеци, след като паразитът е паднал от тялото на приемника.


От Община Видин ни информираха, че третирането срещу паразити ще се случи през месец април, като не уточниха дата. Ще има предварително изготвен график. От отговора на Община Монтана стана ясно, че пръскането вече е започнало, а във Враца това трябва да стане на 3 април (понеделник). 


Цялата тема може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Видинско читалище участва във форум в Китай

Едно модерно читалище трябва не само да съхранява и разпространява традициите, но и да отчита съвременните потребности. В това е убеден Борислав Ванков от видинското читалище "Светъл ден-2009" . Участваха в международен форум в Гуанджоу, Китай, където представиха своя инициатива за социално предприемачество. "Началото беше сложено преди две..

публикувано на 09.06.23 в 16:53

ROCKY в света на диджейството

Днес се срещаме с една творческа личност. Тя е певица , продуцент , DJ и модел . Тръгва по артистичния си път още от малка – започва да учи пеене и балет в първи клас, а средното си образование завършва в Националното музикално училище "Панайот Пипков" в София с поп и джаз пеене. През 2019 година участва в "Гласът на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

Брейк културата завладява Видин

Любителите на  брейк денс културата във Видин ще имат възможността да участват в  WEST CONTEST BBOY BATTLES  или на български -  "Западни брейк битки". Инициативата е тази  събота, 10 юни .  Видин се слави  с много развита брейк култура  през 90-те години . Брейкърите от града правят тогава първите си участия, видеоклип на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

По-скъп ток от 1 юли: Как да пестим електроенергия

Възможно е цените на тока за бита да бъдат увеличени повече отколкото беше предварително обявеното поскъпване с 3.63%. Това стана ясно от изказване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.  Причината е пусната на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е по-скъпа, заради което цената ѝ ще влезе в..

публикувано на 09.06.23 в 14:10

Успешно приключва "Резиденция Баба" в Синаговци

Измина месец от началото на  "Резиденция Баба" в  село Синаговци . Инициативата е на Фабрика за идеи и дава възможност на млади хора да гостуват за определен период от време на възрастни жители в малките населени места. Резиденцията във видинското село ще приключи утре, 10 юни, с програма . Тя ще започне от 18:00 часа с изложба "Резиденция..

публикувано на 09.06.23 в 11:57

Видинският архив представя изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан"

Изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан" ще бъде открита днес, 9 юни, в Държавен архив - Видин . Ще бъдат показани експонати, които са нови постъпления в архивния фонд на митрополит Дометиан, разказа Светлана Кръстева , началник на Държавен архив - Видин.  "Ще представим едно от най-ценните ни дарения от изминалата..

публикувано на 09.06.23 в 09:15

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55