Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кърлежите - нежеланите предвестници на пролетта

Снимка: Радио ВИДИН


Заедно с високите температури и хубавото настроение, което носят, няма как да не отбележим и появата на нежеланите паразити, каквито са кърлежите. Пръскането срещу тях вече започна в някои градове. 

Във видинското спешно отделение има много малко регистрирани пациенти с ухапвания от кърлеж за тази година, но тепърва се очакват, обясни д-р Виткова:


"По-скоро са единични случаите, но със затопляне на времето се появяват и най-вероятно по-често ще имаме такива пациенти. На хората, на които им се случва такова ухапване, да не предприемат никакви стари начини за отстраняване на кърлежа. Да се потърси лечебно заведение. Много пациенти имаме, които пипат, ръчкат по стари методи и тогава изваждането на кърлежа е много трудно и много болезнено. Знаете последствията какви са, ако не се извади."


Едни от най-потърпевшите и най-честите жертви на кърлежите - това са домашните любимци. Ветеринарният лекар от Враца д-р Благовест Рачински обясни, че препаратите, с които третираме четириногите, не ги изолират напълно, затова се налага да ги следим ежедневно.


"Трябва да се преглеждат животните, може и механично да се махат, да се вземе гребен и да се разресва редовно. Ако има вече забит кърлеж, най-добре е да не се опитвате да ги премахвате, защото ветеринарите знаят как става и с минимален риск ще го отстранят."


За животните махането на кърлеж може да бъде също толкова опасно, колкото е и за хората. Последиците са редица заболявания, някои от тях дори може да се отключат месеци, след като паразитът е паднал от тялото на приемника.


От Община Видин ни информираха, че третирането срещу паразити ще се случи през месец април, като не уточниха дата. Ще има предварително изготвен график. От отговора на Община Монтана стана ясно, че пръскането вече е започнало, а във Враца това трябва да стане на 3 април (понеделник). 


Цялата тема може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Видински ученици правят благотворителен базар

Благотворителен базар започва от днес, 4 декември, в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин . Организиран е от Ученическия парламент, като средствата ще отидат за фондация "Уникалните деца на Видин" . Това казаха единайсетокласничките  Ивана Иванова , която е председател на Ученическия парламента и неговият заместник-председател Цветомира Иванова :..

публикувано на 04.12.23 в 10:08

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra: „Балканската музика те удря право в сърцето“

 BGKO е група, създадена през пролетта на 2012г., когато няколко музиканти се събират в Барселона, Испания, за да отпразнуват Международния ден на ромите.   Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) е една от най-бързо набиращите популярност мулти-национални формации. BGKO интерпретира традиционната музика на Балканите, номадите и евреите от..

публикувано на 04.12.23 в 09:00

Да сме светлината на света?!

Днес е Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение  –  на Йерихонския слепец . "Да бъдеш християнин, не означава просто да бъдеш един добър и благороден човек, защото такива хора има навсякъде и във всички култове и религии. Нещо повече – и невярващите понякога са такива. Жизненият опит показва, че измежду тях се срещат..

публикувано на 03.12.23 в 08:00

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30