Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клубът по речи и дебати към видинската езикова гимназия се готви за национално състезание

Теа, Михаела и Магдалина (от ляво надясно) от Клуба по речи и дебати в езиковата гимназия във Видин.
Снимка: Недка Лилкова



Клубът по речи и дебати към Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин се подготвя за национално състезание, което ще се проведе на 21 април в София. Учениците ентусиазирано се подготвят сами, без преподавател, като за това се изискват самодисциплина и отговорност, разказват единайсетокласничките Михаела, Теа и Магдалина.

Михаела и Теа са тазгодишните лидери в Клуба по речи и дебати, в който участват 12-13 ученици. Двете момичета са в него от 8-и клас и взимат участие във всички състезания до момента. С удоволствие и желание се включват в дейностите. 

"Клубът е създаден от Фондация "БЕСТ", която е организация, която подготвя състезания по речи и дебати по английски език в цяла България, и ние от Видин сме единственият отбор, който се включва... ", обясни Михаела.

Теа казва, че за да завършат лидерската си програма, трябва да организират обществено събитие, като в случая това е почистване в парка на пространството пред Библиопощата във Видин. Има още дейности, които трябва да бъдат осъществени. 

"В УНСС ще се проведе национално състезание. Имаме 8 души, които са класирани. Сега има 300 участници от България...", посочи Теа.

Магдалина е в клуба от една година, като участва в категорията "Дуо":

"Тази категория е малко по-различна от останалите. Това е нещо като театрален скеч на английски... Упражнява се креативност, хореография, сценарий. Другият участник е Христомир. Миналата година спечелихме второ място..."

Организацията на дейностите в клуба е трудна, но се съобразяват с всички участници и тяхното свободно време за подготовка. Клубът по речи и дебати развива артистичните умения, комуникативността, увереността в поведението и представянето на идеи пред публика, способността да изразяват себе си и английският език, убедени са участничките. 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не само на..

публикувано на 24.06.24 в 14:00

8-годишно момиченце от Видин дари косата си за кауза

Даряването на коса е благороден акт, който може да промени живота на онкоболни хора, които преминават през трудния път на терапиите и губят косата си. Тези загуба често има дълбоко емоционално и психологическо въздействие, защото намалява тяхното самочувствие и социална увереност. В този контекст даряването на коса се превръща в един благороден акт,..

публикувано на 24.06.24 в 12:06

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00