Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 април 2023 година

Снимка: Радио Видин

Община Видин ще възстанови надвзетата такса битови отпадъци за миналата година. Върховният административен съд обяви решението на Общинския съвет, с което бяха повишени промилите за 2022 година, за незаконосъобразно.

Президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 49-о Народно събрание на 12 април 2023 г. от 10.00 часа. Новоизбраните депутати ще се съберат на тържествено заседание в 10 часа в сряда и ще положат клетва.

Допълнителната сума към пенсиите в размер на 70 лева, с която да бъде осигурена подкрепа за Великден на българските пенсионери, ще започне да се изплаща от 11 април, вторник, съобщиха от НОИ. Сумата от 70 лв. ще достигне до над един милион и две хиляди пенсионери, които получават пенсия, без добавките и компенсациите към нея, в размер до линията на бедност от 504 лв. включително. 

Краят на месец август е новият срок, в който трябва да бъде готова реновираната сграда на Синагогата във Видин. Предварителният график на проекта предвиждаше ремонтът да завърши до ноември миналата година.

Кампания за популяризиране на залесяването ''Зелено бъдеще за всеки!" бе представена във Видин. Организаторите от Северозападно държавно предприятие запознаха видинчани с дейността на лесничеите в района.

Завърши асфалтирането на част от уличната мрежа в Лом. Предстои да започне асфалтирането на ул. „Гоце Делчев“, на която бе подменен водопровода. Полагат се нови бордюри и предстои асфалтиране на част от ул. „Софроний“. Ремонтните дейности на градската улична мрежа ще продължат с подмяна на водопоровода и последващо асфалтиране на ул. „Княз Иван Кулин“, както и на ул. „Райко Даскалов“ в кв. Моминброд. Предстои и основен ремонт на ул. Хан Аспарух“ - от ул. „Пристанищна“ до ул „Славянска“, където ще бъде монтиран нов магистрален водопровод.

Движението по път Е-79 в участъка от разклона за Дунавци до кръстовището с пътя към Ружинци се ограничава до 17 часа на 12 април. Обходният маршрут е Ружинци- Дреновец - Тополовец, Добри дол- Арчар- Дунавци - Видин. 

Ученици от селскостопански гимназии мерят сили в регионалния кръг на Националното състезание "Млад фермер". Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Митов" в монтанската община Георги Дамяново е домакин за училищата от Северна България.

Започна записването на желаещите кандидат-младоженци за участие в Северняшката сватба, която е част от Националния фолклорен събор "Леденика". Шестото издание на събора ще се проведе на 24 и 25 юни, в местността Леденика.


От днес започва Страстната седмица - седмицата на Христовите страдания, която ще завърши с разпятието и възкресението на Иисус Христос. Всеки един от дните символизира последните дни от земния живот на Исус Христос.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стогодишен юбилей отпразнува Любка Иванова от Станево

100-годишен юбилей отпразнува Любка Иванова от ломското село Станево . Поздравления и подаръци рожденичката получи от кмета на общината Цветан Петров , който уважи юбилея на баба Любка. Освен от градоначалника юбилярката получи поздравления и от  кмета на Станево Милен Милчов, както и от общинската дирекция „Социални дейности и програми за..

публикувано на 20.04.24 в 13:02

Фестивал "Занаяти и култура" се провежда във Видин

Двудневният фестивал "Занаяти и култура" стартира днес във Видин. Откриването се състоя в 11:00 часа във вътрешния двор на крепостта "Баба Вида". От двете страни на пешаходната алея до крепостта са разположени шатрите на занаятчии, кулинари и творци, които вземат участие в събитието. Освен жители на града, щандовете привличат и туристи: "Казвам..

публикувано на 20.04.24 в 12:56

Назначиха служебно РИК във Враца

Централната избирателна комисия определи състава на РИК във Враца, която ще проведе изборите за европейски и национален парламент на 9 юни. Това стана по служебен път, след като в неделя консултациите между политическите партии и коалиции, проведени при областния управител Надя Донкинска не дадоха резултат. За председател е определен юрист Лора..

публикувано на 20.04.24 в 10:05

Конкурс събира творби на тема "Спомени от детството"

Конкурс на тема "Спомени от детството" организира младежкият Интеракт клуб - Видин . Конкурсът е в три категории - рисунка, фотография и поезия, обясни председателят на Интеракт клуб Лора Лозанова : "Идеята за конкурса дойде от вицепрезидента на клуба Светлозара. Избрахме темата за детството, защото според нас е по-обширна и всеки я вижда по..

публикувано на 20.04.24 в 10:00

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус"

Днес в АЕЦ "Козлодуй" ще пристигне първата доставка на ядрено гориво от американската компания "Уестингхаус", предназначено за V блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното министерство и поясниха, че е поканен и министър-председателят Димитър Главчев.  В края на 2022 г.  атомната..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45