Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да разговаряме с децата си за парите

Снимка: архив

Финансовите отношения са част от живота, независимо с какво се занимаваме и колко добре или зле сме материално. Децата ни получават своите финансови уроци от родителите - наблюдавайки тяхното поведение или чрез съветите, които по-възрастните дават. 

Как родителите говорят с децата си за парите?

"Аз на моето дете давам каквото мога да му дам, не всичко. Хубаво е да пести детето, защото някакъв навик прави от малък... По принцип го задоволяваме, каквото иска това купуваме. Защото, може би, ние навремето не бяхме много задоволени и сега имаме повече възможности... Много сложен въпрос. Аз съм самотен родител. Ето, сега влязохме в магазина, избра си едно нещо. Видя и яйца, каза яйцата утре. Аз му казах да избира едно... Тя няма още три години, но има касичка и знае, че в тази касичка се събират парички и ще се купи нещо някой ден, но не на всяка цена. Обясних го ей така, както ви го казвам на вас, въпросът е до детето, дали ще го разбере, или не. Всичко идва от първите седем...", казаха родители.

Родителите могат още от най-ранна възраст да говорят с децата си и да им обяснят какво означават парите, каза психологът от Враца Нина Димитрова: 

"И като родител, и като специалист смятам, че децата от най-ранна възраст трябва да се подготвят за това нещо, защото в този материален свят всичко придобиваме чрез финансовите средства и те са много важен измерител за нашия живот, за стандарта ни, за това какво искаме да постигнем. Дори от 2-3-госишна възраст на едно детенце спокойно може да започне да му се обяснява, да му се показва какво представляват първо парите. Т.е. то да ги научи като знаци, като символи. Да разбере, че това не са просто някакви метални монети и хартии, а са много важни елементи, чрез които придобиваме това, което желаем."

На пазара има дидактични помощни материали за децата от предучилищна и начална училищна възраст, които могат да използват родителите, за да се научат децата, под формата на игра, какво е финансова грамотност.

"Тук е много тънкият момент, децата да ги приучим от рано, че не всичко, което видят, чуят могат да поискат и то просто може да им бъде закупено. Защото, когато станат малко по-големи, нещата стават много по- сложни. Особено, ако не са разбрали по какъв начин се изкарват пари. Вкъщи, на нашето дете, включително на децата, с които работя казвам, че това е единствено и само чрез труд. Аз поне друга рецепта не знам. И, когато човек се потруди да ги изкара по този начин, по-лесно може да се научи да оценява стойността на материалните неща или на мечтите, които е сбъднал", допълни Нина Димитрова.

Темата за личните финанси и тяхното любопитство по отношение на парите провокира конкурс за детска рисунка "Моята паричка", който провеждат две организации - "The Little Chief", безплатна платформа за образователно съдържание на тема финансова грамотност за деца и възрастни и дигиталната медия "Mammi.bg". Всички рисунки са публикувани на сайта на конкурса "Моята паричка". До 20 май през интернет страницата всеки ще може да гласува за своя фаворит. Участникът с най-голям вот от публиката ще бъде обявен за Победител на публиката. Щом приключи вотът на публиката, жури ще избере и подреди своите трима победители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Християна Страхилова

Ученичка от Видин е с две пълни шестици на матурите

Християна Страхилова е възпитаник на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . Тази година тя завърши гимназиалния етап на своето обучение и го направи по блестящ начин - с две отлични оценки на държавните зрелостни изпити. Хриси има две пълни шестици на задължителната матура по български език и литература и на..

публикувано на 11.06.24 в 17:30

Разказ за видинската синагога донесе признание на авторката си

Зрелостничката Виктория Борисова от СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин получи "Отличен 6.00" в националното състезание за разработки на УНСС на тема: “Историята, която заслужава да бъде разказана”.  Това, за което Виктория избира да пише, е историята на видинската синагога : "Първо, дълго време се колебаех коя специалност да запиша. Тъй..

публикувано на 11.06.24 в 15:00

Преподаватели създадоха филм за своите ученици

Преподавателите от училище "Отец Паисий" в монтанското село Медковец направиха д окументален филм за зрелостниците си.  Всички учители се включват с желание  , за да зарадват младежите. Идеята е да покажат колко способни, дейни и любопитни ученици учат в едно малко населено място, казва преподавателят по информатика и информационни технологии..

публикувано на 11.06.24 в 14:00

Как се поддържат чешмите във Видин

Чешмите във Видин се нуждаят от почистване и от по-добра поддръжка, това констатират видинчани.  В града броят на чешмите не е голям . В Крайдунавския парк има три - едната е до Художествената галерия, другата е пред Паметника на свободата и една има до крепостта "Баба Вида". Не са почиствани от зимата, по тях има мъх и налепи. Не е..

публикувано на 11.06.24 в 13:00

По-високи са резултатите на матурите в област Видин

Много по-добър е резултатът от матурите тази година в сравнение с миналата учебна година. Направена е съпоставка с националния среден резултат на зрелостниците. С 11,15 точки е по-висок резултатът по български  език и литература в сравнение с миналата година, казва Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин...

публикувано на 11.06.24 в 12:00

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

От  днес, 11 юни, започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане" , съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова .  "Това са тоалетен сапун, препарат..

обновено на 11.06.24 в 09:51

Милена Вълкова: Италианско вдъхновение в сладкарница във Видин

Понякога ви представям чужденци, които са избрали да живеят  по нашите ширини, но освен тях са ми интересни и българите, които са се завърнали от чужбина в родния Северозапад. Наскоро попаднах на една публикация във Фейсбук на Милена Вълкова , която пишеше така: "Ciao amici, казвам се Милена и преди месец сбъднах своята най-голяма мечта - да имам..

публикувано на 10.06.24 в 17:00