Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игри, фолклор, поезия и театър за Нощ на музеите във Враца



С богата на събития програма Регионалният исторически музей- Враца ще отбележи Европейската нощ на музеите и 70 години от създаването на музея. Акцентираме върху разнообразието, каза Мая Антова уредник в музея:

"Акцентираме върху това програмата да бъде толкова разнообразна, за да има за всеки по нещо. Ориентирали сме се, като започнем то най-малките деца, за които ще има образователни игри, да минем през фолклорна програма, театър в музея, възможност да рисуват малки и големи, да се повозят на оригинален файтон, направен от врачанския майстор Мито Орозов- усещането да се вози човек във файтон, направен преди 100 години, е изключително приятно... В същото време сме се опитали да съберем музикална програма, която да отговаря на всички вкусове- класическа музика, народна музика, рок група- за всекиго по нещо, а и да дадем възможност на хора от различни възрастови групи да се изявят на нашите сцени... Поканили сме деца, юноши от младежкия дом, от школата по таланти "Амадеус арт". Театрална група "ТЕМП" е традиционен наш партньор... Тази година ще имат възможност да направят две атрактивни представяния- възстановяване на тракийски Дионисиев ритуал, с автентични костюми и реквизит, и вторият сериозен акцент е т.н. "театър в музея", с прекрасното заглавие "Тази любов"- поетичен спектакъл, който включва поезия, музика, кино, изключително талантлива игра на едни млади хора от Враца. Идеята е всички да се забавляват, да бъде изключително приятно. Залите на музей ще бъдат отворени до след полунощ, входът е свободен...".   

Музейни, образователни, интерактивни и виртуална игри "QR приключение" ще са част от програмата,  казва Тихомир Машов, завеждащ отдел "Музейни образователни програми" в музея:  

"Те са много различни видове игри, с различни артефакти, съкровища. Ще има много настолни автентични римски игри, различни игри, свързани със залите на музея, с културно-историческото наследство на Враца и на нашия край. Който иска да научи малко повече за тези богатства, може да се включи, защото когато човек играе тези игри, наистина повече запомня. Т.е. играейки и забавлявайки се, човек научава повече..."  

Последното събитие за нощта на музеите по традиция е поетичния спектакъл "Тази любов" на театрална група "ТЕМП" при Военен клуб Враца, с режисьор Георги Врабчев.

"Тази година решихме да бъдем малко по-усмихнати- да си говорим за любов, за музика, за приятни изпълнения, защото това е един спектакъл в който са включени изключителни творби на българската любовна лирика, български класици в любовната лирика и същевременно тези изпълнения и интерпретации на поезията ще бъдат подплатени с любовни евъргрийни и с кадри от класически филми - "Ромео и Жулиета", "Клеопатра"- филми, които знаем и си спомняме с едно добро чувство..." 

Европейската нощ на музеите започва 15 часа на 13 май и ще продължи до 00:30 часа на 14 май. Входът за всички е свободен за всички посетители. При дъждовно време културните събития, предвидени по програма в откритите пространства, ще се проведат в централното фоайе и залите на художествените галерии на РИМ-Враца или ще бъдат променени, уточняват организаторите. 
Ето и пълната програма: .
16.00 ч. Откриване на изложба посветена на 70 години от създаването на Музейната институция.
Място: преддверие на Голяма художествена галерия.
16.30 ч. Музикално-поетична вечер с поезията на Ива Милковска „Всичко това съм“ със специалното участие на Момчил Мончев - виола.
Място: малка зала на Художествената галерия.
17.00-19.00 ч. Музеен щанд и демонстрации „Старинно фото Врачовски“.
Място: Пространството пред централната сграда на музея.
17.30-19.30 ч. Музейни, образователни игри: Интерактивна, виртуална игра „QR приключение“; Лов на съкровища в музея и в градска среда; Настолни игри от Римската епоха
Място: експозиционните пространства на Централната сграда; парк „Могиланска могила“ и ЕВК „Св. Софроний Врачански“.
17.30-19.30 ч. Занятие по рисуване за деца и възрастни.
Място: Голяма зала на Художествената галерия.
18.00-18.40 ч. Представяне на филма „Елбетица, мистика и вълшебство“ на Боряна Топчийска - сценарист и режисьор.
Място: малка зала на Художествената галерия.
17.00-21.00 ч. Разходка в центъра на старинна Враца с реплика на файтона на Мито Орозов.
Място: пешеходната зона между ЕВК „Св. Софроний Врачански“ и централната сграда на музея.
19.00-20.00 ч. Ревю на традиционни народни носии от цялата етнографска област от личната колекция на Ганка Пищикова.
Изпълнения на балет „Магнифика“ с ръководител Ралица Тодорова.
Изпълнения на вокална група „Лъчезария“ СУ “Козма Тричков“.
Място: открита сцена пред централната сграда на музея.
20.00-20.30 ч. Представяне на артистична възстановка на Дионисиев ритуал „Царят-жрец, Дионис и виното“ от театрална група ТЕМП-Военен клуб Враца с ръководител Георги Врабчев.
20.30-21.30 ч. Музейна музикална сцена:
Артистично-музикална програма на творчески формации от град Враца; Модерен балет ВИВА-Младежки дом Враца; Балет СКАЙ- Младежки дом Враца; Вокална група ДЕТЕЛИНКА - школа за таланти AMADEUS ART´S; Квартет ХАРМОНИЯ - школа за таланти AMADEUS ART´S; Рок група SWEET POISON град Монтана.
Място: открита сцена пред централната сграда на РИМ-Враца.
22.30-23.30 ч. Театър в музея - поетичен спектакъл „Тази любов“ - театрална група ТЕМП при Военен клуб Враца с режисьор Георги Врабчев.
Място: голяма зала на ХГ при РИМ-Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неустено започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване, ако..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50