Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 173 години от въстанието в Северозападна България

Снимка: Радио ВИДИН

На днешната дата през 1850 избухва въстанието на българския Северозапад, в което големи групи селяни излизат на бунт. Видин, Белоградчик, Раковица, Лом, Грамада, Старопатица, Урбабинци и още десетки  села въстават и зле въоръжени или изобщо невъоръжени селяни с хиляди се стичат към сборните пунктове. Това въстание срещу османската власт е най-масовото и организирано въстание от многогодишните селски бунтовни движения в Северозападна България. 
Писателят Владимир Зарев се сблъсква с историята на тези събития, когато за пръв път посещава Белоградчик. И това бележи живота му завинаги.

"Това, че по своето величие, мащабност, преживян народен възторг и трагизъм, това въстание против турските поробители не отстъпва на Априлското, а избухва четвърт век по-рано. И все пак удивително е това, че за него се знае малко, почти нищо. Върху него покълва тишина и то не остава ярки следи в националната ни памет. Забравата е неговото истинско, реално и най-трагическо поражение. Най-ужасяващото поражение. Тази загадка мен ме измъчваше с години. Просто преди 35-36 години аз съвсем случайно попаднах в Историческия музей на град Белоградчик и там с удивление разбрах, че Северозападна България през 1850 година е била разтърсена от едно толкова важно, невероятно събитие, била е разтърсена от опита на хората да спасят себе си от турското робство. Цялата тази загадка предизвика у мен колебание и желание на всяка цена да напиша нещо, да разкажа, по някакъв начин, да покажа на светлина това наистина огромно национално събитие. И трябва да ви кажа, че забравата, която спохожда това въстание, за жалост и до днес, в България почти никой нищо не знае за него, е в това, че е отсъствало словото. Нямало го е Иван Вазов, нямало го е Захари Стоянов, нямало го е словото. А словото какво е? Словото е форма на национална памет. Нямало е националната памет, която да проследи, да разкаже, да героизира и да остави във времето спомен за това наистина грандиозно и много интересно събитие." - разказа за Радио ВИДИН писателят.

Писателят с видински корени вплита в романа си "Лето 1850"  фактите и историята от тези размирици.

"Романът е изграден точно върху тези смисли. Главен негов герой е един монах, който присъства на всички важни събития  -на подготовката за въстанието, на разговорите, които се водят, проследява историите на Първул Станко, Иван Кулин, Петко Маринов, това са водачите на въстанието. Това е един монах, който записва всички тези събития. Когато въстанието бива посечено, когато то бива смазано с ужасна жестокост, има един умен турски валия, който казва "Мен не ме интересуват водачите на въстанието", нещо повече, той ги награждава, праща ги в Цариград и там им подаряват по една сабя. Той казва "Мен ме интересува този, който записваше". Хващат този монах, изгарят неговия текст, всичко това, което той е записвал, отрязват ръцете му, изтръгват езика му и по този начин наистина наказват въстанието с тишина и със забрава. Това реално е най-тежкото поражение на огромното въстание през 1850 година."- споделя Зарев.

В село Динково съществува паметник, издигнат в чест на загиналите за българската свобода във въстанието от 1850 година. Тази година на 3-ти юни, от 10:00 часа за пръв път там ще бъде направена възстановка на събитията от тогава, сподели за Радио Видин кметът на община Ружинци Александър Александров:

"Родолюбиви българи от селото се захванаха с тази идея и по тяхна покана ще дойдат хора да направим една малка възстановка. Ще покажем въоръжение от времето, ще пукнат няколко пушки, няма да има сражение и битки, разбира се. Ще има кратка програма, изготвена от училището в Дреновец, аз също ще разкажа за тези паметни събития и за участието на хора от нашия край в тях, така че в децата да остане спомена, че наистина на това място се е случило нещо ужасно и трагично и в същото време на това място пазят спомена и е съхранен за поколенията, за това, че хора са си дали живота за нашата свобода." 

В Раковишкия манастир също има мономент, който пази спомена за възстанието, това е плоча на събралите се преди въстанието първенци от вилаета, които решават времето и тактиката за радикалното действие, като на плочата пише: "Тук през 1850 г. представители на населението от Северозападна България вземат решение за въставане срещу турските поробители".

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00