Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстанови ли се Северозападът след пандемията

Снимка: Радио ВИДИН

Намалява броят на регистрираните безработни в Бюрата по труда в Северозападна България. Към края на април те са 15 706, със 183 лица или 1,2% по- малко от март, а спрямо април миналата година те са по-малко с 1084 лица или 6,5%. 

"При тази численост равнището на регистрирана безработица към края на месец април, изчислено на база данните за икономически активно  население от преброяването през 2021 година е 11,5 процента като намалението спрямо  предходния месец е с 0,1 пункта, а спрямо април с 0,8 пункта. Въпреки това равнището на безработица в Северозападна България продължава да е високо в сравнение с това  за страната като към края на април е 5,2 процента. В региона се запазва тенденцията предлагането на работна сила да е по-голямо търсенето, което и обуславя неравновесието на пазара на труда. За едно свободно място на пазара на труда се конкурират 11 безработни лица за област Видин, 10 за област Враца и 12 за област Монтана", каза каза Светла Узунова- директор на Дирекция Регионалната служба по заетостта - Монтана, която отговаря за региона. 

Към края на април в 12 общини в региона от общо 32 общини, равнището на безработица има леко увеличени спрямо месец март. Това са общините Макреш, Бойница, Кула, Димово, Брусарци, Мизия, Вълчедръм, Белоградчик, Якимово, Мездра, Оряхово и Лом.

"Търсенето на работници се засилва по време на активния сезон. Това е основно за нуждите на селското стопанство, хранително- вкусовата промишленост, строителството, туризмът и други", допълни Светла Узунова.

Най-много се търсят общи работници в туризма, селското и горското стопанство, строителството, шофьори. Към момента Бюрата по труда могат да сключват договори за обучения на възрастни - осигуряване на обучения и работа за позиции, които изискват определена професионална квалификация и професионални обучения по заявка на работодатели.

Бизнесът в Монтана, а и не само в Монтана има остра нужда от административна подкрепа от държавата, не са финансова, смята заместник кметът на Монтана Диман Георгиев. 

"Икономиката на един малък град като Монтана е функция на икономиката на държавата. Въпреки че, ако съпоставим Видин, Враца и Монтана Монтана може би е с най-добри показатели икономически като експорт, разбира се, на произведени стоки в града. Възстанови се икономиката, успешно, надявам се, а и това, което се вижда нещата са в ритъм. Дотолкова доколкото държавата ще съумее да създаде правителство, да се гласуват бюджети за Общините, за да може и всичките администрации, държавни и общински, да могат да бъдат в полза и на бизнеса както трябва. Те и сега са, но са особено затруднени поради липсата на бюджети. Безработицата в Монтана на практика почти не съществува от гледна точка на това, че има недостиг категоричен на квалифицирана работна ръка, има доста предприятия в самия град, които са в топ сто на държавата, а това са "Крос", "Монбат", завода за фитинги, консервите "Компас", военния завод "Емко" и много други малки и средни фирми, които съществуват благодарение на този едър бизнес", каза Диман Георгиев.

видин айхоф бизнес работаРаботници се търсят в машиностроителния бранш, в строителството също има недостиг. От Плана за възстановяване и устойчивост има предвидени средства за Монтана, но законодателството не е пригодено така че да бъдат отпуснати тези средства, допълни заместник кметът на Монтана:

"На този етап нещата са в реална хипотеза. Виждате какво става в държавата, нищо не може да кажем докато не видим, че има правителство и гласуван държавен бюджет, а знаете, общинските са функция на държавния."

Пандемията изненада всички, тя беше и доста продължителна, това се отрази зле на региона. Видинските фирмите се възстановиха, макар и по-бавно, каза председателят на Общинския съвет във Видин Генади Велков. 

"Най-трудно беше възстановяването във фирмите, които имат питейни заведения, защото те бяха и най-пострадали и фирмите, където имаше голямо струпване на хора на едно място където по-лесно ставаше заразяването с ковид вируса. Повечето от тях минаха дистанционно, но има и производствени фирми, при които това беше невъзможно да се случи и това се отрази доста зле на тяхното развитие като фирми. Прави ми впечатление, че в момента почти вече не се усещат последиците от ковид пандемията. За това помогна особено на заведенията и намаленият ДДС, което изигра своята роля, според мен и най- вероятно ще бъде увеличен, което е и правилно. Хубавото е, че в региона имаме няколко нови предприятия, като това предприятие в бившата бирена фабрика, които набират хора и където ще работят не малко хора. Имаме разширението на фабрика "Команд", имаме разширението, което започна немското предприятие "Технологични системи". Така че ще има нови и нови работни места и аз по-скоро съм притеснен дали ще се намерят хора за тези работни места, защото има глад за специалисти в такива ниски категории като заварчици, шлосери, дърводелци, специалисти в този клас, строителни работници. Хубаво е, че в момента и гимназията "Васил Левски" и филиалът на русенския университет започват вече да произвеждат кадри."

Подготовка в учебните заведения във Видин всяка година получават между 30 и 50 инженера от Видин. Развитието на Видин ще бъде подето от видинските фирми, те са активни и работят добре, заяви още Генади Велков.

"Притеснително е, че това в този прословут План за възстановяване и развитие, т.е. за възстановяване от ковид пандемията и за развитие на регионите, за да се избегне и да се намали различието в икономическото развитие на отделните региони. Ние го проспахме този момент, Видин го има включен само с едни 600 хиляди лева целево за подмяна на част от осветлението на някои улици и тези пари вече са сигурни. За съжаление няма предвидени целеви пари за болницата, примерно, няма целеви пари за пътища, няма целеви пари за саниране. В момента имаме около 40 блока, които са подали и одобрени за саниране, което би било чудесно още 40 блока във Видин да бъдат санирани, да изглеждат по- добре, да имат по-ниски сметки. Няма го предвидено това в Плана за възстановяване и развитие. При предвидени около 150 милиона за Северозападна България мисля, че Видин трябваше да се пребори и да бъде включен в този план, целево, примерно, 5 милиона за болницата, 10 милиона за саниране, да  бъде гарантирано, че тези пари са сигурни. Защото сега тези 40 блока във Видин ще се съревновават с всички блокове в цялата страна", допълни председателят на Общинския съвет. 

По отношение на строителния бранш сега цените на  строителните материали започват да се стабилизират и дори да падат, посочи Генади Велков. На фирмите, които санират блоковете, беше разрешено да получат до 15% актуализация заради поскъпналите материали:

"СМР-ата на повечето от блоковете са правени 2019 година, а се сещате от 19-а година досега каква е разликата в цените на повечето материали. Това беше глътка въздух за строителните фирми, въпреки че някои ги направиха на загуба блоковете, но все пак ги направиха, защото имаха договори, за което заслужават само уважение." 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00