Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин ще кандидатства за обновяване на сградите на гребната база и градския стадион

Снимка: Радио Видин

Местната управа във Видин ще кандидатства по Националния план за възстановяване и устойчивост за обновяване на сградите на гребната база и градския стадион. С решение на Общинския съвет беше дадено съгласие при санирането на двете сгради да има собствен принос, който да е до 10% от стойността на бюджета за ремонтите. Търгове с тайно наддаване ще бъдат организирани за разполагане на преместваеми обекти в Крайдунавския парк, както и за отдаване под наем на помещение в Стамбол капия, което  да се ползва за търговска дейност.  Прието е и решение за провеждане на търг с тайно за отдаване под наем на търговски обекти в района на Общинския пазар. Павилионите ще се отдават под наем за срок от десет години, а търговските маси за пет.

Заседанието започна с питания към кмета Цветан Ценков. Бившият кмет и настоящ общински съветник Огнян Ценков постави въпроси по проекта за доизграждане на пречиствателната станция и спечеленото дело срещу австрийската фирма за нанесени финансови щети. Той попита какви средства е получила Общината от осъдената фирма, за какво са използвани и какви корекции са платени. Цитира и част от писмения отговор, който му е предоставен. Според него Общината е получила приход с равностойност от близо 3 800 000 лева. От тях са изплатени 393 000 лева, а останалите са в налични сметки. 

"Също ни се отговаря, че предстоят да се платят 15 хиляди лева по Оперативна програма "Околна среда", предстоят да се платят 1 680 000 лева, това е кредитът, който беше изтеглен 2021 година и предстоят да се платят лихви 300 000 лева... 2 800 000 лева по данните, които Вие представяте, са средствата, с които се ощетяват Община Видин и видинските граждани във връзка с подадения от Вас сигнал."

Кметът Цветан Ценков упрекна своя предшественик в опит за внушение на вина. Той обяви, че е подаден сигнал до Специализираната прокуратура за нарушения, извършени от предишното ръководство на Общината. След проведени разговори с Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.",задълженията на Общината са нулирани. 

"Пречиствателната станция не се отрази с огромна финансова тежест на Община Видин.",  допълни кметът Цветан Ценков. 

Людмил Любенов от групата на "Справедливост за Видин" отправи сигнал за липсващи мантинели на булевард "Панония" във Видин. 

"Още на 14 февруари 2020 година сигнализирахме, че липсват 70 метра метални преградни пана в разделителната ивица. В последно време, знаете, станаха доста катастрофи, за съжаление с човешки жертви и ни прави впечатление, че паната още не са възстановени, а има предполагам и други, които липсват. Те създават предпоставка за ПТП и човешки жертви."

Предстои ремонт на булевард "Панония" каза в отговор Цветан Ценков.

"Много желан обект за много фирми. Комисията, която за втори път заседава, надявам се тая седмица да излезе с решението и да подпишем по най-ниската цена."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15