Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев е като двуликия бог Янус, риториката му е в полза на Руската федерация

Димитър Къцарков: Парламентаризмът в България е под обсада

Бойко Борисов е изхабена политическа карта

Снимка: БНТ

От идеологически врагове към постепенно стопляне на отношенията под предлог бъдещето на България, та до повторно замразяване на контактите: диалогът между двете водещи политически сили продължава да се развива като в "ледена епоха".

Държавният глава връчи втория мандат за съставянето на кабинет със заявката, че той не трябва да се реализира.

 Продължава войната в Прокуратурата, а на столичните площади се скандира "Тук не е Москва". 

Трусовете, обратите и агрегатното състояние на българската политика дискутираме с политическия анализатор Димитър Къцарков, търсейки отговор на въпроса, ще има ли правителство?

Радио ВИДИНДържавният глава връчи втория мандат. Противоречивият момент, макар и да не е прецедент в нашата история, е че Радев изрази личното си мнение. Знаете, че можем да говорим надълго за политическата криза, търсейки нейните корени, но по-скоро искам да ви питам: каква е ролята на българския президент в политическата суматоха, настанала в последните 3 години?

"Ролята на българския президент изживя метаморфоза според мен. Ако можем да кажем, че преди 2 години той беше обединител на анти-ГЕРБ силите, говоря за периода 2020 година и след това, сега нещата тотално са обърнати. Може да се твърди, че президентът по-скоро изразява гласа, ако можем да я наречем под това условно наименование, на "дълбоката държава". Това е някакъв опит за овладяване на държавните институции през служебни кабинети, през едно безвремие, което се настанява в българската политическа действителност. Изглежда, така изглежда и отстрани на повечето анализатори, че властта се услади на г-н президента. Очевидно е, че той няма да пусне властта толкова лесно, докато се се сформира един кабинет, който е от изключително важно значение за България. Нека бъдем честни, пред България стоят много важни казуси - Шенген, Еврозоната, бюджет, промяна на съдебната система, изключително много казуси, а ние виждаме как, от една страна, има активизация на проевропейските сили, а от друга страна, има мобилизация на държавни инструменти - държавното обвинение, президентството, което е стожер на моментната ситуация".

Радио ВИДИН: Вчера гледам част от протестиращите пред президентството бяха издигнали плакати "Г-н президент, ние ви се доверихме, защо ни разочаровате?". Говорим за същия президент, който беше представян за обединител на нацията. Но още преди да бъде подкрепен от почти всички политически формации срещу Герджиков, през 2017-а той дори не заклейми анексията на Крим, през 2019-а посети събора на русофилите. През 2021-ва в национален ефир заяви, че Крим е руски. Защо сега се правим на изненадани от Румен Радев?

"Очевидно беше, че подкрепата за Радев се крепи върху неговата вътрешна позиция. Това трябва да забележим: Радев има две лица, той е като двуликия бог Янус. Навън е европейското му лице, което кима и се съгласява с всичко, което Европа казва, а вътре той умело използва една риторика, която работи в полза на Руската федерация и която изгражда една концепция за България като гласа на разума в Алианса, според мен самият Радев така го разбира. Това се набива на очи, особено ако говорим за разум от гледна точка на ненападателност и неястребово отношение към Русия. Доста европейски издания вече го забелязват, че Радев използва една политика с двойна употреба, т.е. казва това, което искат да чуят партньорите, но същност използва много сериозно външната политика на България в своя полза. Защо демократичните сили застанаха зад него? В него припознаха временен съюзник срещу Бойко Борисов. Сега е същият момент, но обратен - сега повечето демократични сили разпознават Бойко Борисов като временен съюзник срещу режима на Радев. В българската политическа действителност временните съюзи се оказват винаги с много висока политическа цена накрая".

Радио ВИДИН: От една страна, поради много причини нашето общество е разделено на проевропейски срещу евразийски настроения. От друга страна, не трябва да подминаваме един витален проблем - нашето образование от години изостава. Поради тази причина виждаме какво е нивото на политическата класа. На сцената липсват уменията и възможностите.

"Съгласен съм. За съжаление, въпросът с образователната среда в България е изключително сериозен. Да, политиката на България залитна много в сферата на популизма, в еднодневните обещания, върху обещанията с кратък срок на годност. В България, за съжаление, нямаме професионална политическа класа. Няма стратегическо мислене. Най-вече това, което липсва на България в последните 15-20 години, след влизането в ЕС България няма национален идеал. Сякаш ние приехме за даденост това, което се случва с нашата държава и не умеем да формулираме цели, стъпки, по които тези цели да бъдат постигнати. Мога да кажа, че се забелязва изключително силен контраст с нашите съседи - Турция, Гърция, Румъния и Сърбия... Тези съседни държави успяват да генерират такива цели, да генерират стъпки за постигането им. Ние седим и висим в орбита на свободното падане".

Радио ВИДИН: Аз категорично искам България да бъде част от Европа. Обаче влизането в Шенген и в Еврозоната, макар да са основни приоритети, не могат да бъдат национален идеал.

"За Шенген има консенсус. За Еврозоната има до голяма степен консенсус, поне така изглежда, че има и конституционно мнозинство. Очевидно, обаче, в България още няма сериозна гражданска оценка върху положителните ефекти върху нашето членуване в тези алианси - и ЕС, и НАТО, и Шенген в бъдеще".

Радио ВИДИНВ момента наблюдаваме парадоксална ситуация: ако от демократичното обединение си позволят да спекулират повече по темата за имунитета на Борисов, камо ли пък да гласуват срещу този имунитет, това кажи-речи означава "край, нови избори". Само че тук аз се смущавам: двете партии се появиха именно за да спрат модела, наложен от ГЕРБ, а в крайна сметка изглежда, че ще се опитат да му бутнат едно рамо. Не спекулирам, че ще има опит за "изпиране", но вижте - българският гласоподавател най-вероятно има своето право да бъде огорчен, защото в крайна сметка моралът, принципите, че дори идеологията, тук ги няма.

"Съгласен съм. Повечето демократични партии дълго време разпознават като свой основен враг Бойко Борисов, това е правилно, защото той е една фигура, която очевидно беше овластена в последните 12-13 години. Фигура, която редеше картите в българската политика. Сега аз виждам един Борисов, който сериозно е "ранен". Това е човек, който... не знам дали "изпиране" е правилната дума, но това е човек, който е готов на всичко да спаси кожата си. А дали проевропейските партии в лицето на ПП и ДБ са склонни да му помогнат? Това е рисков ход за тях. Аз самият смятам, че този съюз между Борисов и партиите на промяната е краткосрочно и временно явление. Крепи се върху една атака срещу Борисов, която цели форма на отмъщение от хора, които бяха зависими до вчера от него. Това, което смятам, че Борисов е в залеза на своята политическа кариера. Каквото и изпиране да му готвят, няма да се получи, ако изобщо се готви такова изпиране. Той е просто изхабена политическа карта. Въпрос на време е дали ще бъде подведен под отговорност от някоя прокуратура, дали от този или от следващия главен прокурор... въпрос на време е".

Радио ВИДИН: Защо в крайна сметка това "чегъртане", което беше основна тема, започната от ИТН, не се случи? 

"Аз забелязвам интересно явление, не знам дали сте го проследили, в последните два изборни цикъла. ИТН веднъж не влезе, а после влезе в Парламента. Това се дължеше на гласове от много интересни региони. В последния Парламент ги вкараха гласовете от помашкия регион на Благоевград. Очевидно, поне според мен, са мобилизирани от ДПС. Имаше цел за вкарване на ИТН като добавка на форма на управление на ГЕРБ с ДПС. За мен ИТН са проект, абсолютен проект, абсолютно зависим, от Движението. Склонен съм да твърдя, че конкретни политически личности, свързани с ДПС, са били свързани със Слави Трифонов. Това не го казвам само аз, казват го и анализатори, казва го Осман Октай, доста хора, свързани с тази партия. ИТН преживя една еволюция след като очевидно беше неспособна да генерира решения за решаване на политическата криза. Нека не забравяме, че ИТН спечелиха едни избори и предложиха правителство, което беше абсолютно бламирано и неприето от народа и политическата класа".

Радио ВИДИН: Днес стана ясно (б.а. разговорът е записан преди да бъдат подновени разговорите в сряда), че Денков и Мария Габриел най-вероятно отново ще разговарят. Това ще доведе ли до резултати? След изтеклите записи, като че ли ситуацията се обърна, сега ГЕРБ са в силната позиция. Що се касае до записите пък, как бихте ги коментирали?

"Бих се почувствал доста некомфортно да коментирам вътрешно-партийни разговори или разговори, които очевидно са водени пред национално ръководство или пред изпълнителен съвет на дадена партия. Получи се активно мероприятие. Аз лично не вярвам на твърдението, че Радостин Василев, че си е легнал и е оставил да се записва заседанието. Това е изключително плоско обяснение. Става дума, според мен, за форма на рекет, който се е създал вследствие на някаква друга форма на активно мероприятие и то с участието на държавните служби. Виждаме в последните дни как целият държавен апарат е мобилизиран и се използват записи, което е форма на стари милиционерски практики във воденето на политика или каквато и да е форма на държавен контрол във властта. Моят коментар върху тези събития и записи е, че искам да видя изтекли записи от заседание на ГЕРБ или от такова на ДПС. Аз се чудя защо там няма изтекли записи. Много въпросителни има, това с каква цел беше направено. Аз изслушах целия запис, който Кирил Петков сподели. Честно да кажа, извън думите, които са извадени от контекста, не виждам кой знае какви притеснителни моменти. Това със съгласуването, например, на шефовете на службите с нашите партньори - извинете, но това е практика във всички държави, да се съгласуват шефове с нашите партньори, става въпрос за обмен на класифицирана информация и всяка една служба трябва да бъде водена от хора, които да си имат доверие с нашите партньори. Това с намесата на посолствата не мисля, че е факт. Аз съм човек, който се занимава с външна политика. Мога да Ви гарантирам, че нито един посланик в България не е дошъл да каже: "Я ми кажи кои са тези хора" или "Я ми дай списък на хората, които ще бъдат на този пост". Това е нереално".

Радио ВИДИН: Страната се намира в тежка криза. Политиците представят, поне за мен, неразбираеми модели с предлог, че подобни ситуации изискват непопулярни решения. От което знаем, става ясно, че се предлага правителство с хоризонт от година и половина. Крайно недостатъчно време.

"Аз смятам, че хоризонтът, който те са начертали, е абсолютно оптимистичен. За мен година и половина, като чух в началото тази формулировка, честно казано звучеше ми доста оптимистично. Аз не виждах формиране на кабинет за повече от 6 месеца. Този кабинет за година и половина очевидно е опит да се приемат най-важните и належащи въпроси, аз ги изброих по-рано - Шенген, Еврозоната, бюджет. А по отношение дали се предлагат нетрадиционни решения, смятам, че рано или късно, това го предрекох още преди две години, че ще стигнем до ротационен кабинет, в един частен разговор с анализатор, аз му казах, че ще опрем до израелския модел. Последвахме Израел - като държава, която изживя 4-5 избора, ние изживяхме 5. Бях склонен да твърдя, че рано или късно, в България ще се формира форма на ротационно правителство по простата причина, че очевидно няма консенсус или има консенсус по основните политики, но електоратът в България, имам предвид проевропейският електорат, се дели между няколко партии. Заради това аз смятам, че е един логичен завършек на една двугодишна криза, която доведе до тези резултати. Да, нетрадиционни решения са, но съм склонен да вярвам, че това е единственият вариант да се запази парламентарната република. Нека не преувеличаваме, но парламентаризмът в България е под обсада - и от президентството, и от други институции".

Радио ВИДИН: Българската конституция е почти перфектна. Проблемът не е какво пише в нея, проблемът е в изпълнители.

"Съгласен съм. И аз не смятам, че в Конституцията има кой знае какви проблеми. Проблемът е по-скоро в политическата класа, която трябва да намери формулата за запазването на парламентаризма. Иначе рискуваме много сериозно залитане в едни неевропейски практики и в едни сложни концепции върху преустановяването на държавното управление".

Радио ВИДИН: Ако все пак не бъде излъчен кабинет с втория мандат, къде ще отиде третият?

"Където и да отиде, аз не виждам реализация. Ако следваме логиката на Радев, би трябвало да отиде при БСП, ако още се разпознава с този електорат. Да не забравяме, че всеки път, когато той връчваше трети мандат, той отиваше при БСП, пък дори те да не са трета политическа сила. Аз не виждам реализация на третия мандат. При провал на тази седмица, която все още тече, и при провал на преговорите, ние се насочваме на 99% към нови избори, които... ще генерират спад в евроатлантическите наклонности на българското общество. Това е нещо, което политическата класа не може да си позволи на този етап и не бива да си позволява".

Радио ВИДИН: Сами по себе си нови избори не са такъв проблем, но по-скоро политическата ни класа е това, което виждаме в момента. Колкото и да ходим до урните, резултатите варират в крайна сметка в малки проценти. Единствената партия, която има шанс да расте, може би е "Възраждане", която пък е със сложен наратив, понякога звучащ и притеснително.

"Възраждане" консолидира националистическия вот в страната, а този вот, с колкото и социолози да си говорим, говорим за пълна мобилизация, за да може да се стигне до 300-400 хиляди гласа. Това не е малко, но аз смятам, че Костадинов опипва вече таваните на своята сила. Нататък, което виждам като негов плюс за растеж, е ако успее да събере вотове на хора, които са тотално погнусени от политическата ситуация. Той ще продължи да събира негативния вот, но този негативен вот няма да го доведе до първа политическа сила, имам и силни съмнения дали може да стане втори. Като възходящ тренд тази формация достига своите лимити. Едни нови избори ще ни покажат, че те не могат да надхвърлят 400 хиляди гласа, което е силно притеснително, защото така се доближават до върховете, до които преди години Волен Сидеров беше постигнал. Това е очевидно един систематичен вот, проруски вот, който съществува в българското общество и който се крепи върху популизъм, евтин при това. Често казвам на хората, които се страхуват от Костадинов - нека той хване властта. Нека да видим всички колко бързо държавата ще катастрофира под управлението на "Възраждане". Аз съм силно убеден, че половината от нещата, които той говори, които той обяснява на своите избиратели, той не ги вярва. Според мен основният му електорат не е от панелките, а е електорат, а това е критика, като критика го отправям, но един електорат, който беше загърбен от демократичните партии в страната. Те имат сериозен проблем върху адаптирането на своето послание. Говорим за електорат, живеещ в по-малки градове и села. Това е ключово, ако искаме да има промяна в България. Не можеш да игнорираш електорат, живеещ извън жълтите павета. Трябва да успееш да го приобщиш към проевропейската концепция за България".

Радио ВИДИН: Войната между Прокуратурата и политическата класа как ще се развие? В България всяко чудо е за три дни.

"Ако всяко чудо е за три дни, днес е сряда, а аз гледам от вчера каква мобилизация има и на Прокуратура, и на служебно правителство, и на всичко, че съм склонен да вярвам, че до края на седмицата могат да се развият такива неща, че ни е бедна фантазията. Очаквам нови записи, нови атаки. В България като стане топло, като стане време за разходка по площадите, става една мобилизация на активи и на държавния сектор, които водят до нажежени политически страсти. При провал за съставяне на правителство сега ни чака дълго лято, което ще бъде изпълнено с хора по площадите. Нашата държава се намира в институционална война, от чийто изход ще се реши бъдещето на страната. Очевидно е, че институциите, които доскоро бяха овладяни от един човек, търсят в момента нов господар. Търсят да се запазят в мафиотския модел, в който са свикнали да съществуват".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30