Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Бутан - в очакване на новата ВиК мрежа

15
Снимка: радио Видин

Гостуваме в голямото, красиво и оживено село Бутан. Това е най-голямото село в община Козлодуй. Жителите му днес наброяват 2 800. За сравнение - през 1970 г. живущите в Бутан са били 4800. 
Селото ни посреща в трескава подготовка за предстоящия фестивал на любителското творчество „Пей и танцувай за Бутан“, като тази година участниците ще надхвърлят 400.
Бутан се разпростира на площ от 75 км. Изградени са много паркове, зелени площи и детски площадки. Населението е на средна възраст, децата посещават детската градина и училището. 


Край село Бутан в началото на 90-те години на 20 век е открито находища от природен газ и нефт. Но поради опасна авария през 1989 г., то е затворено и не се използва. Специалистите твърдят, че тук заслужава да се вложат инвестиции. Построен е промишлен газопровод, който свързва газовото находище с фирма „Плама“ в Плевен. Държавната фирма „Нефт и газ“ - Плевен е вложила в геоложките проучвания на обекта 1,5 млн. лева.
В Бутан обичат спорта. Има футболен отбор "Бутан", традиционно се развива и конният спорт. Тук се намира един от най-големите хиподруми в страната, построен с доброволния труд на населението, и една от най-големите конни бази. 



Основният проблем в селото е безработицатаВ миналото тук са работили много предприятия - ТПК, Селкооп, цехове - мебелен и за метални изделия, консервна фабрика. След демократичните промени жизненият стандарт на хората пада рязко поради закриване на консервната фабрика, една от най-големите в региона, на промишления цех и намаляване на селскостопанското производство. Безработицата в селото днес надхвърля 70%. Сега хората намират работа в предприятието за бетонови изделия в Бутан, в близкия град Козлодуй, в Атомната електроцентрала и в чужбина. Много от тях разчитат на социални помощи. 

Друг сериозен проблем за жителите на селото е водата, която през летните месеци намалява и не е достатъчна като количество. Затова общинското ръководство си поставя за цел  да се направи цялостен ремонт на ВиК мрежата. 

Кмет първи мандат е Кирилка Асенова, от ГЕРБ. Живее отдавна в селото и познава проблемите на населеното място:

"Проблемите са много в село Бутан, защото селото е голямо... Имаме много паркове, стадион, хиподрум, училище с 325 деца, Детска с 115 деца... Най-голямо е в общината селото. Основният ни проблем е безработицата, но няма програми, няма къде да работят хората. Само един цех имаме за плочки, в АЕР, в АЕЦ намират работа... В земеделието са малко работните места, много са ни безработните. Работят безработните 40 часа за 40 лева на месец. Така успяват да вземат детските, това е крайно недостатъчно... Голяма е безработицата, оплакват се хората, че нямат средства и е трудно... Наблюдава се тенденция на връщане на млади хора в селото... Цените на къщите се покачиха. Къща в добро състояние е около 40 хиляди лева... Това, което обещах, го направих. Възстановихме килийното училище благодарение на двама жители - Стефан Стефанов и Момчил Христов... Другото - направихме ремонти в селото, сега - в пенсионерския клуб, детска площадка, която е прекрасна. Поддържаме всичко в изряден вид... Най-големият пазар е в Бутан в събота..."


Каналът, който минава през село Бутан, се почиства по препоръка на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца. Това е едно от важните нещата, които трябва да се предприемат предвид наводненията в други населени места, казва Кирилка Асенова: 

"В момента разчистваме този канал, който преминава през селото... Хората и средствата са най-важните неща, тревните площ - имаме косачи и препарати, с които пръскаме..."

Предстоящите ремонти на пътната мрежа в село Бутан са изчислени на стойност 2 милиона лева, което е голяма сума, казва още Кирилка Асенова:

"Голяма пътна мрежа имаме и пътищата ни трябва да се ремонтират... Предстои около кметството да се асфалтира, около училището, детската градина, за да е по-лесно на родителите да водят децата си... Общината направи ремонт на киносалона.

Проблем имаме с водата, имаме проект и чакаме да започне работа правителството и да ни отпуснат средства, и да започне ремонтът на водопроводната мрежа. От април до септември високата част на селото няма вода, има аварии и е сериозен проблем... На 30 май 2022-ра е внесен проектът ни в МРРБ..."

История на селото е свързана с подвига и делото на Христо Ботев. В Поповото ханче в Бутан са отсядали четниците. Днес то е превърнато в музей, а наскоро бе подредена и експозиция в две от стаите му. 

Доказателство за будните бутанчани е създаването на килийно училище към църквата, която е построена по време на турското робство, през 1871 година. Днес сградата е превърната в музей, като залите се използват за различни културни събития. 


В село Бутан активна просветителска, културна и образователна дейност извършват читалищните работници към Народно читалище "Заря 1911". През годините културното средище има активна дейност - танцови състави, хорове, театрални състави, кръжоци, богат библиотечен фонд. За съжаление, читалището няма своя сграда, която да е удобна и практична за посетителите. В момента то се намира на последния етаж  на общинска сграда и това е един от проблемите, който пречи на работата на читалищните дейци.



Бутан се гордее с първото селско кино, което е създадено през 1930 година, обяснява секретарят на читалището, Силвия Цветкова. Два танцови състава има в момента - детски и женски. Художествен ръководител е Цветан Берчев. Успешно се представя младежкият духов оркестър, който свири на всички празници в селото. 

В центъра на селото, пред един от магазините, са насядали възрастни хора. Те са с дълъг трудов стаж, работили за себе си, за селото и за по-добър живот на децата си. Днес с тревога наблюдават случващото се в страната, ядосват се, че няма развитие и перспектива за обикновените, трудови хора.  

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31