Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейското куче Кай - героят, спасил възрастна жена край село Водна (видео)

5
Снимка: Радио Видин

Патрулното следово куче Кай спаси възрастна жена и се превърна в герой за хората от видинското село Водна. Преди броени дни - на 5 юни, четириногият служител на реда откри обявената за местно издирване 83-годишната жена в близост до селото. Това е неговото първо участие в реална акция. За труда си 2-годишният Кай получава много благодарности от близките на възрастната жена и награда от своя водач - старши полицай Петьо Василев от Областната дирекция на МВР-Видин, който работи с него от година и половина. В деня на акцията двамата се подготвяли за поредната тренировка, разказа полицаят. 
"Ние се подготвяхме с Кай да излезем да проработим една тренировъчна следа, когато ми се обадиха за реална следа. Отидохме на място, тръгнахме с Кай в посоката, в която се предполагаше, че може да е бабата. От дядото взехме нейна забрадка, за да може Кай да поеме миризма и да я търси. 10-15 минути след като излязохме от селото, той хвана следата. Един - два пъти спираше, губеше следата, пак я намираше. 40 минути след тръгването намерихме бабата. Кай се справи. Бабата беше в движение, в добро състояние. Близките много се радваха, благодариха, най-вече на кучето благодариха..."

Радио Видин

В деня на акцията климатичните условия в района на Водна били благоприятни и Петьо Василев нямал никакви съмнения, че Кай ще открие следата и ще се справи с поставената задача. 
Кай е немска овчарка. Името му е заимствано от това на героя на Киану Рийвс в "47 ронини". Малко е своенравен, но неговият водач държи във всички свои действия да е прецизен, да не прави грешки. В даден етап от обучението си кучето само трябва да вземе решение какво да предприеме. Това се налага най-вече при задържането на нарушител, когато кучето трябва да прецени дали този човек е заплаха за неговия водач и необходимо ли е да му помогне. 
"Ние сме един екип - той пази мен, аз пазя него. В същото време той върши работата, за която е подготвен. За да свърши тази работа, аз му помагам... Обучението на кучето е един дълъг процес, не става за един, два три месеца. Първите стъпки са да направя връзка с него. Всичко е под формата на игра, под формата на игра се изгражда и доверието, и послушанието. От момента, в който прекрачи прага, започваме. Кучетата са като спортистите, трябва да тренират всеки ден. Един спортист не тренира ли всеки ден, губи форма. Така е и с кучетата..."

Радио Видин

Четириногите, които се подбират за работа в полицията, са с потекло - техните родители също са били на служба. Така е и с Кай.
"Ние гледаме назад в поколението - майката, бащата, баба, дядо, какви качества са имали. Кай е внук на предишното ми куче Бък. Аз работя с още едно куче - Дарко. Той е специализиран за откриване на наркотични вещества. Общо кучетата ни са пет. Ние сме трима. Единият водач има куче за откриване на наркотични вещества. Другият има две патрулни кучета, едното е пред пенсия, но има достоен заместник... Кучетата разбират абсолютно всичко, което ние искаме от тях. Те усещат всяка емоция, дори и лошата емоция е в състояние да предизвика реакция в кучето, затова се стараем да запазваме самообладание във всякакви ситуации, за да не го предаваме на кучето, защото то усеща, разконцентрира се. Преди всичко кучето трябва да е концентрирано в работата, която върши." 
Службата на полицейските кучета продължава до 8-годишна възраст. След това излизат в заслужена почивка и животът им продължава в дома на водача. Петьо Василев в момента се грижи за две немски овчарки и джак ръсел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45