Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Полицейското куче Кай - героят, спасил възрастна жена край село Водна (видео)

5
Снимка: Радио Видин

Патрулното следово куче Кай спаси възрастна жена и се превърна в герой за хората от видинското село Водна. Преди броени дни - на 5 юни, четириногият служител на реда откри обявената за местно издирване 83-годишната жена в близост до селото. Това е неговото първо участие в реална акция. За труда си 2-годишният Кай получава много благодарности от близките на възрастната жена и награда от своя водач - старши полицай Петьо Василев от Областната дирекция на МВР-Видин, който работи с него от година и половина. В деня на акцията двамата се подготвяли за поредната тренировка, разказа полицаят. 
"Ние се подготвяхме с Кай да излезем да проработим една тренировъчна следа, когато ми се обадиха за реална следа. Отидохме на място, тръгнахме с Кай в посоката, в която се предполагаше, че може да е бабата. От дядото взехме нейна забрадка, за да може Кай да поеме миризма и да я търси. 10-15 минути след като излязохме от селото, той хвана следата. Един - два пъти спираше, губеше следата, пак я намираше. 40 минути след тръгването намерихме бабата. Кай се справи. Бабата беше в движение, в добро състояние. Близките много се радваха, благодариха, най-вече на кучето благодариха..."

Радио Видин

В деня на акцията климатичните условия в района на Водна били благоприятни и Петьо Василев нямал никакви съмнения, че Кай ще открие следата и ще се справи с поставената задача. 
Кай е немска овчарка. Името му е заимствано от това на героя на Киану Рийвс в "47 ронини". Малко е своенравен, но неговият водач държи във всички свои действия да е прецизен, да не прави грешки. В даден етап от обучението си кучето само трябва да вземе решение какво да предприеме. Това се налага най-вече при задържането на нарушител, когато кучето трябва да прецени дали този човек е заплаха за неговия водач и необходимо ли е да му помогне. 
"Ние сме един екип - той пази мен, аз пазя него. В същото време той върши работата, за която е подготвен. За да свърши тази работа, аз му помагам... Обучението на кучето е един дълъг процес, не става за един, два три месеца. Първите стъпки са да направя връзка с него. Всичко е под формата на игра, под формата на игра се изгражда и доверието, и послушанието. От момента, в който прекрачи прага, започваме. Кучетата са като спортистите, трябва да тренират всеки ден. Един спортист не тренира ли всеки ден, губи форма. Така е и с кучетата..."

Радио Видин

Четириногите, които се подбират за работа в полицията, са с потекло - техните родители също са били на служба. Така е и с Кай.
"Ние гледаме назад в поколението - майката, бащата, баба, дядо, какви качества са имали. Кай е внук на предишното ми куче Бък. Аз работя с още едно куче - Дарко. Той е специализиран за откриване на наркотични вещества. Общо кучетата ни са пет. Ние сме трима. Единият водач има куче за откриване на наркотични вещества. Другият има две патрулни кучета, едното е пред пенсия, но има достоен заместник... Кучетата разбират абсолютно всичко, което ние искаме от тях. Те усещат всяка емоция, дори и лошата емоция е в състояние да предизвика реакция в кучето, затова се стараем да запазваме самообладание във всякакви ситуации, за да не го предаваме на кучето, защото то усеща, разконцентрира се. Преди всичко кучето трябва да е концентрирано в работата, която върши." 
Службата на полицейските кучета продължава до 8-годишна възраст. След това излизат в заслужена почивка и животът им продължава в дома на водача. Петьо Василев в момента се грижи за две немски овчарки и джак ръсел.

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04

Разширява се възрастовата група за ваксиниране срещу рак на маточната шийка

Разширява се възрастовата група за първична профилактика на рака на маточната шийка. Обхватът вече е от 10 до 13-годишна възраст, като по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шйика ваксината се поставя само на момичета. Това  каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова от РЗИ Видин и..

публикувано на 02.10.23 в 15:25

Кастинг търси деца и младежи за актьорска школа във Видин

Актрисата Десислава Цветкова от Видин обявява кастинг за актьори . Тя е завършила НАТФИЗ със специалност “Театър на движението-пантомима” през 2022 година. Още от ранна детска възраст обича да пресъздава любими свои приказки пред семейството и приятелите ѝ. Първите театрални изяви на Деси започват още на 13 години в една от известните..

публикувано на 02.10.23 в 15:00

Есенна работилничка за деца организират във Видин

Две млади майки, с които сме ви срещали и други път по повод тяхното хоби, решиха да направят цветна работилничка за деца в Крайдунавския парк във Видин. В нея малчуганите ще имат възможност да станат художници, оцветявайки ръчно изработени гипсови фигурки. Това любимо за малки и големи занимание ще бъде съпроводено от много снимки, защото заедно..

публикувано на 02.10.23 в 13:11

Д-р Олга Папушева: Профилактиката е най-доброто и евтино лечение

Голяма грешка е да се посещава зъболекар само при конкретен проблем, каза в "Час при зъболекаря" денталният лекар д-р Олга Папушева . По думите ѝ, необходимо е да си създадем план за лечение, като за целта профилактиката трябва да започне още в детска възраст.  "Има пациенти, които почти нямат дентални проблеми или ако имат такива, то те се..

публикувано на 02.10.23 в 12:50

Стинг и Труди Стайлър: Любов ли е, да я опишеш!

 Стинг, един от най-популярните и талантливи музиканти в света, днес навършва 71 години. В почти 45 от тях той върви през живота ръка за ръка със съпругата си, британската актриса и филмов продуцент Труди Стайлър. Щастливец!- Така се определя той. С работа, която обича. С голямо семейство. Със съпруга, която продължава да озарява..

публикувано на 02.10.23 в 09:00

"Неделник" от 1 октомври 2023 година

Поезия, музика и интересни истории. Това е новият "Неделник". Днес, 1 октомври, когато отбелязваме Деня на поезията ни гостува видинчанинът Нинко Кирилов с новата си книга с поезия. Стихосбирката се нарича – „Портокал“ . Представянето е на 9 октомври в бар Kick's. За това как мина лятото за децата в село Остров , разказва..

публикувано на 01.10.23 в 13:53