Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Валентина Сеферинова: Музиката е едно богатство за мен

Снимка: Радио ВИДИН

В това издание на "Калейдоскоп" ни гостува една прекрасна талантлива, усмихната и позитивна дама, това е световноизвестната пианистка Валентина Сеферинова. И този невероятен талант е роден в нашия Северозапад.  За великденските празници  тя  подготви концерт съвместно с видинската Симфониета, в който изсвири втория клавирен концерт на Сен-Санс. 

Родена е по време на комунизма през 1969 година в красивия крайдунавски град  Видин, зодия рак е, оптимист по природа и в живота, музикант - пианист, преподавател по пиано, почитател на романтичната музика, и въобще на всяка музика, защото, както казва тя самата, без музика не може да живее. 
Майка ѝ е от Берковица, работила в радиосервиза в Михайловград, а баща ѝ от Мокреш - учител в Механотехникума в града. На 6 години се случва най-голямата чудо в живота на Валя, спомня си тя, в дома ѝ се появява пиано, щом го вижда, тя отсича съвсем уверено и непривично за едно малко дете: "Аз искам да стана пианист!"
След полагането на приемни изпити в читалище "Цвят" започва да ходи на уроци по пиано при Румяна  Гайдарова. След това нейн преподавател става Анелия Стоянова.  Редовно и с много желание учи тънкостите на свиренето на пиано, нейните преподаватели я учат, че талантът е 1%, а 99% е работа.  С много труд  Валя става толкова добра, че е избрана да представлява Видин на Първата детска Асамблея през 1979 година в София. 
Проф. д-р Любомир Динолов, виден пианист, педагог, музиковед, автор на многобройни клавирни транскрипции, изключителен ерудит  оказва силно влияние и помощ на малката пианистка. По онова време той често гостува във Видин, където изнася концерти и лектории. 
С много  постоянство и упоритост Валя успява да достигне и даже да надмине нивото на своите съученици по пиано. По отношение на свиренето и пианото тя е перфекционист, изпипва всичко до последния детайл и до последната нота. 

На 13 години заминава да учи в Музикалното училище в Русе. Школата е невероятна, изучават се много предмети, учениците получават перфектна подготовка. По-късно, когато идва в Англия, Валя може да направи съпоставка и вижда, че такава школа в Англия няма, затова тя е благодарна и признателна на това, което е получила като знания от българската музикална школа.
Завършва с отличен успех музикалното училище в Русе. Желанието ѝ е да стане пианист и решава да кандидатства в инструменталния факултет на Академията. Не я приемат. Връща се във Видин, където започва работа като преподавател по пиано и като корепетитор на хор "Боян Чонос". Работата ѝ носи удоволствие и радост и тя споделя, че това са едни от най-хубавите ѝ години. 




При второто си кандидатстване е приета в теоретичен факултет - музикален анализ при проф. Пенчо Стоянов. Дипломната ѝ работа е на тема "Интонационен строй и фактура в творчеството на Сергей Рахманинов". Тази тема предизвиква интерес у колегите ѝ в Англия, според Валя анализът ѝ е по-различен, защото анализира музика, която свири. 
През 1994 г завършва висшето си образование. Знае, че да се развие  един пианист, трябва да има много добра теоретична подготовка. Затова се явява на конкурс и започва работа  като асистент. 
През 1992 година участва в конкурс за пианисти в Англия, класира се на второ място, и се запознава с бъдещия си съпруг Майкъл. Запознанството им се случва в самолета, истинска съдбовна случайност, както казва Валя. Цели  6 години си пишат и се срещат, докато накрая създават семейство  и решават да живеят в Англия. Така Валя пристига в Англия през 1998 г., началото е трудно, но днес, след 25 години тя се смята за успяла и професионално реализирана личност. 
Днес тя е  клавирен педагог и преподава на студенти,  смята, че най-важното, на което трябва да научи своите студенти, е вярата в себе си. Окуражава ги и им вдъхва увереност, никога не започва първо с критиката, а първо с похвалата, въпросът е да се започне с позитивния момент, добавя тя.  
ПИАНОТО
"Повечето инструменти имат една линия, пианото има мелодия, има тембър, не е един глас, има хармония, ритъм, то е едно от най-богатите инструменти, свири много ноти в един момент и се получават акорди и хармонии, много богат инструмент, пианото е едно богатство, музиката е едно богатство за мен... Проф. Любомир Динолов ми каза: "Талантът има таван, даже да свириш по 6-7 часа, в един момент не можеш да надминеш този таван, за да се развиеш като пианист, трябва да имаш много добра теоретична основа" .

ЛЮБИМИ КОМПОЗИТОРИ 
"Първата ми детска любов, музикална любов беше Рахманинов, защото проф. Динолов ми даде да свиря Рахманинов за първи път на 11 години, "Баркарола" и тогава наистина почувствах силата на музиката и как този музикален език говори за себе си, не с думи, а с ноти и ти чувстваш в себе си точно какво ти казва. И разбира се, романтичната музика, тя е силата ми..."

ЗАБРАВЕНИТЕ КОМПОЗИТОРИ
"И другото, което направих в Англия, беше издирване на музика, която е забравена, през 2002 г. издадох компактдиск на Йоахим Раф... Забравени са и много еврейски композитори, такъв е Соломон Ядесън, вече имам 15 компактдиска на различни композитори, останали забравени днес. Много често записвам в Полша, записах Рожицки, Мошковски... Открих поколението композитори след втората половина на 19 век и началото на 20 век, това поколение го открих, с прекрасна музика, с  хармонии, чудни багри..." 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50