Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли компенсирана инфлацията в държавния сектор?

Снимка: Радио Видин

В най-кратки срокове Народното събрание трябва да приеме ключовия Закон за бюджета. След като депутатите одобриха действието на стария бюджет до края на юли, синдикатите и по-специално от КНСБ предупредиха, че започват да подготвят стачни действия, ако не бъдат приети техните искания. Те настояват заплатите в бюджетната сфера да наваксат инфлацията и представиха предложенията си за данъчна реформа. Според синдиката трябва да бъдат затворени всички данъчни дупки, които бяха отворени и всяко ДДС да бъде върнато на ставката си. Размер от 1000 лева на минималната работна заплата е реалистично и законосъобразно, е мнението на Пламен Димитров, президент на КНСБ, според който целта е кумулативната инфлация от 2022-ра и от 2023 година да бъде компенсирана и в държавния, и в частния сектор, а тази седмица ще бъде решаваща, защото предстоят срещи на всякакво ниво и след това ще се реши дали и какви протести ще има. В крайна сметка ще бъде ли компенсирана инфлацията в държавния и частния сектор и в готовност ли са синдикатите за протестни действия? Заложените в бюджета над 10 млрд. лева капиталови разходи няма да бъдат изпълнени поне с 2 млрд. лева, което дава възможност за друг размер на разходите. Има още пера, в които могат да бъдат направени икономии, за да се намерят парите, които искаме, за да бъдат заложени в разходната част за увеличение на заплатите на тези, на които плаща правителството, за да се компенсира продължаващата инфлация. На годишна база тя продължава да е двуцифрена. Това каза за БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и допълни, че рецесията у нас ще се забави в сравнение с други страни в Европейския съюз. 

"Това, което всички ние искаме в момента или поне по-голямата част от обществото е да запазим перспективата за влизане на България в еврозоната от 1 януари 2025 година и поради тази причина се поставя и целта за не повече от 3% дефицит ... От внесения проект за бюджет на Росица Велкова е ясно, че могат да бъдат намалени капиталови разходи, които са абсолютно несериозно разписани и всички анализатори са съгласни с това. Ние в България нямаме изпълнение по- голямо от 7.5 млрд. на капиталови разходи и това е 2019 година, когато се вършеха същите оперативни програми. Сега е подобен периодът, но поради това, че нямаше дълго време стабилна власт, всъщност нямаме тази готовност и заложените над 10 млрд. лева капиталови разходи няма да бъдат изпълнени поне с 2- 2,5 млрд. лева."

Реалистично ли е искането за 1000 лева минимална работна заплата от новите управляващи, при положение, че все още не са удовлетворени исканията на КНСБ за тази година?

"Движението на минималните доходи трябва да следва също инфлационния натиск. Всички знаем, че на хората с най-ниски доходи инфлацията се отразява най-силно и те я понасят най-тежко. Поради тази причина и компенсаторните мерки към тях трябва да бъдат най-видими и най-резултатни. От тази гледна точка няма как да не компенсираме поне инфлацията на годишна база през 2023 година, защото 2022-ра не я компенсирахме. Ще припомня, че ръстът на ниво на заплата беше 10%, а инфлацията беше близо 17%." 

Пламен Димитров посочи още, че в сектор "образование" има най-голяма опасност от протести, но готовност за отпор има и в редица части на администрацията. В готовност ли са от КНСБ?

"Тази седмица е решаваща, тъй като имаме срещи на всякакво ниво, официални и неофициални. Много зависи от това каква е рамката, която е сметнал г-н Василев. Силно се надявам тя да включва в себе си освен 12% увеличение на пенсиите и глътка въздух за всички, които очакват средства от бюджета, освен за заплатите си и за своята работа."

В готовност ли са за стачни действия българските учители, ако не бъдат повишени месечните им възнаграждения- това попитахме д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Ние обявихме стачна готовност и тя не е снемана. Много внимателно следим какво се случва с бюджета. Поискали сме среща с министър Асен Василев заради разчетите, които сме подали, за да могат да се спазват или да се вземат предвид при изготвянето на бюджета... Настроенията в бранша са доста взривоопасни. Ние на този етап се опитваме да обясним на колегията, че все пак сме в режим на преговори двете конфедерации. Възможно е даже да не се свърши учебната година, възможно е да не се започне и другата, възможно е да има ефективна стачка, възможно е и да има предупредителна стачка. Много са лостовете, с които бихме искали да напомним на управляващите политици, че образованието е много важно"- обясни Юлиян Петров.
 
Оптимисти ли са видинчани за евентуално повишаване на заплатите в държавния сектор- това проверихме в анкета:

"За социалните плащания би трябвало да има средства. За всички служители, тъй като инфлацията все още ни гони, би трябвало да има... За нас, бедните българи, еврозоната не е чак толкова препоръчителна... Така, както се развива икономиката ни с по-високи приходи от ДДС, някои ставки могат да се върнат междувременно. Някои сектори бяха облагодетелствани, заради COVID-19 мерките, но вече смятам, че могат да се върнат тези ставки на предишните им стойности... Наложително е да се повишат доходите ни, особено в социалната сфера."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Сглобката е учебникарският пример за функционирането на властта

По-малко от седмица остава до момента, в който премиерът Денков ще подаде оставка.  В навечерието на 6 март осъществяването на ротацията е под въпрос.  Пред разпад ли е Сглобката след предложения меморандум за управление?  Отместват ли вниманието от бавещите се реформи непрестанните спорове между партньорите, които така и не официализираха..

публикувано на 29.02.24 в 10:00

Получава ли достатъчно информация обществото ни за приемането на еврото?

Три процента ще е средногодишната инфлация в България по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия. Това заяви преди дни министърът на финансите Асен Василев, който бе в Гент, Белгия за участие в заседанието на министрите на икономиката и финансите от ЕС. Според него всички прогнози показват, че критерия за инфлация -..

публикувано на 28.02.24 в 10:45
Александър Кашъмов

Адв. Александър Кашъмов: Очите на обществото трябва да са вперени в предстоящия избор на ВСС

Убийството на Мартин Божанов, известен като "Нотариуса", предизвика засилен обществен интерес към неговите действия и влияние. Интерес от страна на правоприлагащите органи не бе налице докато беше жив. Срещу Божанов през годините е имало редица сигнали, както за рекет и заплахи, така и че е част от мащабна схема за дискредитиране на съдии. Разследван..

публикувано на 27.02.24 в 14:07

Има ли решение на проблема с "общото потребление" на водата

В предаването миналия понеделник говорихме за цената на водата и т.нар. "общо потребление". Събеседниците поставиха и други въпроси- дали ще се подобри качеството на водата с по- високата цена, за ремонтите на мрежата, събираемостта и загубите. Днес продължаваме темата с още събеседници.  Във видинския квартал "Нов път" хора също недоволстват от..

публикувано на 26.02.24 в 16:08

Върбово - селото с най-старата църква в област Видин

Днес ще посетим село Върбово в община Чупрене, област Видин. Разположено е на 480 метра надморска височина в Предбалкана, югозападно от рида Ведерник. Намира се на 10 километра южно от град Белоградчик и на 10 километра североизточно от границата със Сърбия.  Северно от селото преминава Върбовска река, която пресича Ведерник и е десен приток на..

публикувано на 23.02.24 в 17:30
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45