Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли компенсирана инфлацията в държавния сектор?

Снимка: Радио Видин

В най-кратки срокове Народното събрание трябва да приеме ключовия Закон за бюджета. След като депутатите одобриха действието на стария бюджет до края на юли, синдикатите и по-специално от КНСБ предупредиха, че започват да подготвят стачни действия, ако не бъдат приети техните искания. Те настояват заплатите в бюджетната сфера да наваксат инфлацията и представиха предложенията си за данъчна реформа. Според синдиката трябва да бъдат затворени всички данъчни дупки, които бяха отворени и всяко ДДС да бъде върнато на ставката си. Размер от 1000 лева на минималната работна заплата е реалистично и законосъобразно, е мнението на Пламен Димитров, президент на КНСБ, според който целта е кумулативната инфлация от 2022-ра и от 2023 година да бъде компенсирана и в държавния, и в частния сектор, а тази седмица ще бъде решаваща, защото предстоят срещи на всякакво ниво и след това ще се реши дали и какви протести ще има. В крайна сметка ще бъде ли компенсирана инфлацията в държавния и частния сектор и в готовност ли са синдикатите за протестни действия? Заложените в бюджета над 10 млрд. лева капиталови разходи няма да бъдат изпълнени поне с 2 млрд. лева, което дава възможност за друг размер на разходите. Има още пера, в които могат да бъдат направени икономии, за да се намерят парите, които искаме, за да бъдат заложени в разходната част за увеличение на заплатите на тези, на които плаща правителството, за да се компенсира продължаващата инфлация. На годишна база тя продължава да е двуцифрена. Това каза за БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и допълни, че рецесията у нас ще се забави в сравнение с други страни в Европейския съюз. 

"Това, което всички ние искаме в момента или поне по-голямата част от обществото е да запазим перспективата за влизане на България в еврозоната от 1 януари 2025 година и поради тази причина се поставя и целта за не повече от 3% дефицит ... От внесения проект за бюджет на Росица Велкова е ясно, че могат да бъдат намалени капиталови разходи, които са абсолютно несериозно разписани и всички анализатори са съгласни с това. Ние в България нямаме изпълнение по- голямо от 7.5 млрд. на капиталови разходи и това е 2019 година, когато се вършеха същите оперативни програми. Сега е подобен периодът, но поради това, че нямаше дълго време стабилна власт, всъщност нямаме тази готовност и заложените над 10 млрд. лева капиталови разходи няма да бъдат изпълнени поне с 2- 2,5 млрд. лева."

Реалистично ли е искането за 1000 лева минимална работна заплата от новите управляващи, при положение, че все още не са удовлетворени исканията на КНСБ за тази година?

"Движението на минималните доходи трябва да следва също инфлационния натиск. Всички знаем, че на хората с най-ниски доходи инфлацията се отразява най-силно и те я понасят най-тежко. Поради тази причина и компенсаторните мерки към тях трябва да бъдат най-видими и най-резултатни. От тази гледна точка няма как да не компенсираме поне инфлацията на годишна база през 2023 година, защото 2022-ра не я компенсирахме. Ще припомня, че ръстът на ниво на заплата беше 10%, а инфлацията беше близо 17%." 

Пламен Димитров посочи още, че в сектор "образование" има най-голяма опасност от протести, но готовност за отпор има и в редица части на администрацията. В готовност ли са от КНСБ?

"Тази седмица е решаваща, тъй като имаме срещи на всякакво ниво, официални и неофициални. Много зависи от това каква е рамката, която е сметнал г-н Василев. Силно се надявам тя да включва в себе си освен 12% увеличение на пенсиите и глътка въздух за всички, които очакват средства от бюджета, освен за заплатите си и за своята работа."

В готовност ли са за стачни действия българските учители, ако не бъдат повишени месечните им възнаграждения- това попитахме д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Ние обявихме стачна готовност и тя не е снемана. Много внимателно следим какво се случва с бюджета. Поискали сме среща с министър Асен Василев заради разчетите, които сме подали, за да могат да се спазват или да се вземат предвид при изготвянето на бюджета... Настроенията в бранша са доста взривоопасни. Ние на този етап се опитваме да обясним на колегията, че все пак сме в режим на преговори двете конфедерации. Възможно е даже да не се свърши учебната година, възможно е да не се започне и другата, възможно е да има ефективна стачка, възможно е и да има предупредителна стачка. Много са лостовете, с които бихме искали да напомним на управляващите политици, че образованието е много важно"- обясни Юлиян Петров.
 
Оптимисти ли са видинчани за евентуално повишаване на заплатите в държавния сектор- това проверихме в анкета:

"За социалните плащания би трябвало да има средства. За всички служители, тъй като инфлацията все още ни гони, би трябвало да има... За нас, бедните българи, еврозоната не е чак толкова препоръчителна... Така, както се развива икономиката ни с по-високи приходи от ДДС, някои ставки могат да се върнат междувременно. Някои сектори бяха облагодетелствани, заради COVID-19 мерките, но вече смятам, че могат да се върнат тези ставки на предишните им стойности... Наложително е да се повишат доходите ни, особено в социалната сфера."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00