Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическо напрежение във Видин преди местните избори наесен

Снимка: Колаж: Радио Видин

След заседанието на Общинския съвет във Видин този понеделник във форумите в социалните мрежи се появиха редица обвинения към опозицията в местния парламент, от една страна, и към ръководството на Общината, от друга. Една от причините за високото напрежение бе, че по предложение на общинския съветник Юлиян Петров от дневния ред на заседанието отпадна предложението за изготвяне на подробен устройствен план на терена, върху който беше разрушеният наскоро недостроен покрит плувен басейн във Видин.

Инвестиционен интерес към част от терена има хипермаркетът в близост. Намерението на веригата предвижда пространството около магазина да бъде облагородено и превърнато в  зона за пазаруване, търговия, отдих и спорт. Защо общинските съветници от групата "Справедливост за Видин", бивши съветници от листата на БСП, поискаха да отпадне тази точка от дневния ред? 

"Нашето предизборно обещание, а и не само нашето, беше, че там ще име един модерен европейски съботен пазар, че хората няма да си запазват местата с вестничета, картончета, че ще има и тоалетна и т.н. Нашето притеснение и недоволство е, че продаването на този терен ще ограничи силно възможността нашите съграждани да развиват дребна търговия. Това са продукти, които голяма част от тях са произвели лично със собствения си труд. Заради това сме против такава продажба да бъде направена. Иначе никога не сме били против инвестиции в град Видин, но те не могат да бъдат за сметка на нормалните хора, които живеят във Видин, които се трудят във Видин и си плащат данъците във Видин", обясни председателят на групата Димитър Велков.

Потърсихме за коментар по този казус и кмета на Видин Цветан Ценков:

"Когато премахнахме опасния строеж на закрития плувен басейн, както и опозицията казва този имот може да се превърне в прекрасно място. По проект там имаме идея да направим един много модерен общински пазар. За проекта, който хипермаркетът иска да осъществи, трябва да са ясни за нашите съграждани две неща. Първо, ние трябва да преотредим този имот  и да променим подробния устройствен план. Това беше задачата на тази сесия, а не да продаваме. Едва в един последващ Общински съвет може да се вземе такова решение. Второ, трябва да е ясно на нашите съграждани, че никога досега Общината не е правила търг така, че някой конкретно да го спечели. Веригата много добре знае, че ще се изправи пред други желаещи, независимо че са си купили до бъдещия Ритейл парк огромен имот и за тях няма драма. Но по проекта се правят около 150 паркоместа, изгражда се за 10 млн. нов търговски комплекс, който ще даде и повече от 50 работни места на наши съграждани. Освен това се изгражда спортен комплекс. Който и да го купи този имот в бъдеще, ще трябва да го облагороди, защото ние от Общината се интересуваме какви са намеренията на всеки инвеститор и се опитваме да привличаме такива. Тези атаки от така наречената опозия на "Аз обичам Видин", Юли Петров, Цецко Иванов и другите, не са случайни- след четири месеца ще има избори. Аз съм може би първият човек, който не държи да остава кмет, но не мога да предам града си и ще се явя на тези избори. Но ние с това решение щяхме да преотредим само общия устройствен план и да дадем възможност на едно следващо заседание на Общинския съвет да се вземе решение ще го продаваме ли, ще изграждаме ли спортни площадки и какво въобще ще правим. Част от имота- близо около 50 линейни метра- от автомивката до лекоатлетическата писта, ще се изгражда много модерен общински пазар. Ще има и тоалетни. Предвиждаме това да бъде пазар само за продукция, произведена в община Видин и околните села."

На заседанието на Общинския съвет във Видин в началото на тази седмица, група съветници от няколко политически партии, не подкрепиха предложение за изваждане на обекти от програмата за капиталови разходи и прехвърлянето им като текущи ремонти, тъй като все още не е приет държавен бюджет. По този начин бе блокирана планираната инвестиционна програма за около 4 млн. лева, заявиха от Община Видин. Мотивите си да не подкрепи предложението обясни Валери Василев, председател на групата на ГЕРБ в местния парламент:

"Тези прибързани текущи ремонти без предварителни книжа, без план, без сериозен контрол ще доведат до едни мерки, които ще бъдат много краткосрочни. Хубаво е да се направят всичките тези работи, които са предвидени, но да си минат като капиталови разходи, за да може да има проект, да има сериозно оглеждане и сериозно изпълнение."

Против гласуваха и общинските съветници от "Справедливост за Видин". 

"Ние не подкрепихме това предложение, защото не може да се правят едни спешни ремонти за едни солидни суми без никакъв проект. Казваме "спешни", но те всъщност не са спешни, просто по това перо ги прокарват в бюджета, за да може да ги направят именно без проект. Това не може да продължава така. Всеки един обект трябва да си има ясен проект, да е ясно какво се случва около този обект, а не така на тъмно", обясни Димитър Велков.

Позицията на кмета на Видин Цветан Ценков: "изборната кампания започна и група съветници спряха инвестиционната програма на общината за 4 300 000 лв. Под риск са проекта за бул. Панония, европейски проекти, ремонт на паркинги, тротоари и улици в града и 33-те населени места в общината".

"Тази инвестиционна програма, която те не приеха, включва и ремонта около "Звездите". Спират се инвестиции в 33 села. Нека нашите съграждани да си направят сами сметка дали "кметът е крадлив", както пишат, защото аз дали в "Общинска собственост", дали в "Местни данъци и такси", дали в "Информационния център", там където сме намерили някакви проблеми, веднага всичко е заминало на прокуратурата. Да не говорим за течовете от Общината, които съм спрял. Сега не само ремонтът на бул. "Панония", а всички тръжни процедури, които в момента текат, са блокирани. Как се работи без държавен бюджет? Тъй като идват избори, ще се пречи поголовно за всичко, но това не касае кмета, това касае хората, касае населените места, касае кварталите. Бяхме предвидили включително за блокове 9 и 10 в "Бонония", където никога не е имало път. Всичко това е плод на сигналите, които сме получили от хората. Кажете кое е това управление, което влезе във всеки един квартал във Видин, за да реши проблемите... А иначе те ще си ме атакуват, но го оставям на съзнанието на хората, нека сами да преценят." 

Друг упрек към ръководството на Община Видин през последните дни бе, че не е реагирало адекватно преди, по време и след наводнението в град Дунавци. В резултат на проливните дъждове в региона река Войнишка, която преминава през Дунавци, излезе от коритото си и заля дворове, приземни етажи на къщи и стопански постройки. 

"Цинизъм е хората да страдат, да са в тинята до гуша, да има загинали много животни, имаше хора, които плачеха със сълзи от това бедствие, което ги е сполетяло, а теб да те няма, да не си до тези хора. Ти си кмет на всички жители на територията на община Видин, трябва да си там в тези тежки моменти, трябва да направиш всичко, което е по силите ти, за да разрешиш възможно най-бързо този тежък проблем. Трябваше да бъде там кметът, трябваше да бъде и на заседанието на Общинския съвет, трябваше да се обърне повече внимание на тези хора, които пострадаха от това бедствие. За наша най-голяма изненада извънредната точка, която се предложи от страна на Община Видин и на кмета, беше не свързана с бедствието, а с едни допълнителни суми за спортни постижения във футбола. Това, ако не е цинизъм, какво е?", попита Димитър Велков.

Местни политици обявиха, че кметът на Общината е "абдикирал" от задълженията си по време на бедствието в Дунавци. Д-р Цветан Ценков обясни, че по това време е участвал в предварително планираната национална среща на Сдружението на общините в България, която обсъди приключващия мандат, но въпреки това непрекъснато е бил в контакт с колегите си тук:

"Никой не може да прецени какви природни бедствия могат да сполетят всеки един район. Защо не обвиниха, че е абдикирал Злати Живков (кмет на община Монтана бел.ред.) или Калин (кмет на община Враца бел. ред.), с които бяхме на годишната среща, в която участва и президентът на републиката, пристигна и министър-председателят с министри? Има годишна отчетна среща, може да се провери. Тази среща е планувана два месеца предварително, там бяха всички кметове на големите градове. По закон, в крайна сметка, има кой да ме замества. Второ, дори и да бях там, можех ли нещо да променя, когато паднаха между 80 и 110 литра на кв.м. между Чичил и Кула в поречието на тази река? Тези, което ги пишат тези обвинения, бяха и областни управители. Защо не са дали пари? Защото "Напоителни системи" е държавно дружество. Кой поддържа дигите, кой поддържа речните корита извън населените места? "Напоителни системи". Тук трябва да има държавна политика. Всяка година под егидата на областните управители трябва да се прави обследване. Да се прехвърля някаква вина как съм бил абдикирал, как съм бил заминал някъде... Не съм отишъл никъде, където не трябва, това е част от моята програма като кмет. Всичките тези атаки са спекулации. В онази неприятна вечер, когато придойде реката, бях в течение на всичко, което се случва. Не мога да разбера що за агресия и за злопаметност ги тресе някои хора, които ние си ги познаваме какво представляват. Така не може. Как ще вървим напред като общество, ако постоянно сме в конфронтация и нападки? Криворазбрана истина е, че кметът трябва да е "на всяка тенджера капак". Видяхте, че всички мои заместници реагираха, веднага кризисният щаб бе свикан, постоянно бяхме в контакт с областния управител, сега подготвяме протоколите за нуждите на къщите, които са пострадали. Същата е ситуацията в цяла Северозападна България."

Основна тема в общественото пространство във Видин тази пролет е по-голямата от обичайното популация на комарите в крайдунавския град

"Ние няколко пъти задаваме въпроси до кмета тази година и алармираме за този проблем с комарите. Първият път беше още в началото на годината, но не видяхме някакви реални действия от страна на кметската власт по тази тема. За голямо съжаление не бяха взети под внимание тези наши предупреждения и се стигна до тази нетърпима в момента ситуация. Спокойно човек не може да излезе. Трябва да бъдат взети спешни мерки. Във Видин не мисля, че е на достатъчно ниво третирането срещу комари предвид изключително голямата им популация. Мисля, че изпуснаха момента и вече е твърде късно. Това пречи и на дребния и среден бизнес- знаете, че в градската градина има доста хора, които плащат сериозни наеми на Общината. Според мен ще имат трудности да си покрият разходите. Може би трябва да внесем предложение специално за тези месеци на активен сезон, в които не могат да изпълняват целия обем на дейността си заради комарите, да им бъде намален наемът или да бъдат освободени от наем. Защото кой човек ще стои в градската градина да го ядат комари? Питахме и къде е машината срещу комари, която беше подарена преди няколко години на Община Видин и така и не видяхме някой да я използва. Разчита се на една частна фирма и на един график, който за голяма моя изненада е конфиденциален, таен график за борба с комарите. Какво тайно има в това хората да знаят кога ще минат съответните хора от фирмата да пръскат. Все пак това са химични препарати и много хора са загрижени за здравето си", каза за Радио ВИДИН Димитър Велков от "Справедливост за Видин".

Отговорът на кмета на Видин Цветан Ценков:

"Първо, все още не е сключила държавата договор, както преди година време, със самолети да се пръска цялото поречие на река Дунав. Нашият общински договор е факт и ние си пръскаме, само че когато имаш толкова високи подпочвени води, когато всичко е подгизнало от дъждове, комарите се развъждат и няма как да ги спрем. Прелитат за 24 часа между 5 и 7 километра. И въпреки всичко с фирмата се разбрахме да пръска по-често, защото само до преди два дни непрекъснато валеше. И каквото и да направят, както и да пръскат, дъждът отмиваше препаратите. Ами като нямаше във Видин предишните три години комари, кой се погрижи тогава? Защо смятате, че сега не сме се погрижили, напротив, ама като природата е такава, тези дъждове и тези високи води... Тези нападки са прекалени, защото нямат нищо общо с истината."

Кметът е категоричен, че причината за политическото напрежение във Видин са наближаващите местни избори.

"Изборите ще минат и ще заминат, но Видин ще остане. Аз не съм от политиците, които са си напуснали града или са избягали някъде. Както виждате съм и единственият, който е направил нещо смислено, включително и за здравето на хората. И се гордея с това. И като кмет няма нещо, от което да се срамувам. Виждате, че променихме облика на града, изгонихме всички пиявици, които смучеха от Общината. Всичките тези плачещи и "обичащи Видин", ако по някаква причина им угаждах, сигурно щях да бъда най-добрият кмет. Вижте какво става и в спорта. След като изгонихме и от там крадците, виждате какво се случва. Хората сами си правят изводите. Има подем навсякъде, когато има правила, ред и Общината си върши работата съвестно. Не съм допуснал никой при обществените поръчки "да ми се качи на главата" или да разпределям аз пари за спорт, за училища или за каквото и да било. Дори не участвам в тези комисии. И тези атаки, че съм бил корумпиран! Нека да покажат един човек, който да каже, че ми е дал 5 лева- сам ще си сложа белезниците. Как не ги е срам? Нека да отговорят тези общински съветници от ГЕРБ и от групата около "Аз обичам Видин" и стария кмет на живеещите в "Звездите" и в другите квартали на града, в които няма да направим планираните нови улици, тротоари и т.н. Цялата централна градска зона около пощата, около гарата, около Общината и нагоре до черквата бяхме предвидили да подменим цялата настилка на тротоарите, които най-често се използват. Сега нека те да обясняват на хората защо това няма да се случи. Въпреки всички тези политически атаки, ще дойдат изборите, ще минат и ще заминат, а видинчани ще преценят кой е прав и кой е крив. Ако преценят, аз ще продължавам да се боря за нашия град, ако не преценят, ще им благодаря, за да си гледам моята професия. Това ми е отговорът, защото не знам да има нормален човек, който да търпи всичките тези простотии, на които се натъкваме в последно време."

Повече- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16