Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се създава гора

7
Снимка: Радио ВИДИН

Държавно горско стопанство /ДГС/- Берковица е разположено на площ от 28 хиляди хектара горска територия. Средното годишно ползване е около 26 хиляди кубика дървесина. Традиционно всяка година се извършва залесяване на горски площи, в ниските части и с тополови насаждения. Горското стопанство стопанисва един от трите разсадника на територията на Северозападното държавно предприятие- Враца. Разсадникът е създаден през 1929 година. Годишно  произвежда над 100 хиляди фиданки, които се използват от горски стопанства за залесяване. В разсадника се отглеждат, бял бор, черен бор, ела, смърч, зимен дъб, благун, цер, обикновен кестен, конски кестен и други.

На организираното за журналисти посещение в горския разсадник "Ашиклар"  беше показано как от семе или жълъд се получава готова фиданка за залесяване. Този процес изисква много усилия, тъй като всички дейности се извършват ръчно. Това включва засаждане, плевене, пръскане, поливане", сподели Александър Драгиев- директор на ДГС- Берковица.

"Площта на разсадника е 83 декара. Първоначалната площ му е била 15 декара, след което постепенно са закупувани нови земи и се разширява дейността на стопанството. За да се създаде една млада гора или една горска култура са необходими първо, да се добият семена от зрели дървета. При иглолистните видове семената се добиват от шишарки, които са добили полова зрялост. При широколистните видове фиданките се произвеждат от жълъди. Жълъдите са добиват като са узрели и са паднали под дърветата. След добива на семената, се изпращат в семеконтролни станции, за да се определи качеството им и чистотата на кълняемост. Следващата стъпка след събиране на семената, е засяване на семената в семенищни лехи, от които произлизат младите фиданки", разказа Александър Драгиев- директор на ДГС- Берковица.

Като най- важен етап от залесяването бе посочен изборът на подходящ вид за съответния терен и правилните грижи за насажденията.

"В момента работим с 9 собствени работника, които са сезонни. Назначаваме ги за завършване на определена работа. Те основно се грижат по различните операции, които се извършват - засяване на семена, чистене, окопаване, плевене на създадените семенища. В момента тече окопаване в семенищните лехи. Също така имаме създадени школи от обикновена ела, която основно  се използва за коледни елхи, продаваме на граждани", каза заместник директорът на ДГС- Берковица Маргарита Новкова.

Поникналите семена остават две години в семенищата, след това се пикират в школи. Школите са площ, в която  фиданките се садят на определено  разстояние, за да им се подсигури повече простор и почвени условия за да станат едроразмерни фиданки. От школите фиданките могат да се изваждат с бали с по-голямо количество пръст. Те се опаковат по подходящ начин и така се цели по-доброто прихващане на фиданките. Дръвчетата от школите се използват предимно за озеленяване на паркове и градини, а семенищните за създаване на горските култури.

"Ние работим с дългогодишни наши стари работници, добре обучени, с добра квалификация. Хора, които обличат гората и полагат грижите от сърце", допълни Маргарита Новкова.

Как се залесява ръчно показаха служители на ДГС в Берковица на терен в землището на село Черешовица. За да не бъде обхванат масивът нагоре, на него е извършена санитарна сеч на заболяла от гъбично заболяване иглолистна култура. Теренът се залесява с цер, благун и зимен дъб- дървесни видове, подходящи за района. 

"Изчистихме площта и започна направата на тераси. При терени с подобен наклон над 20 градуса без да се взима предвид дървесният вид задължително се правят тераси. Терасите са 40 сантиметра широки и се копаят поне 20-30 сантиметра на дълбочина. Почвата се разрохква хубаво, за да има по- високо прихващане и по- лесно растението да се приспособи. Тук самата природа ни е подсказала донякъде каква ще бъде бъдещата гора след години", каза Викторио Илиев - помощник лесничей в ДГС- Берковица.

За така вече създадената млада гора, наречена горска култура, грижите на лесовъда не спират. В продължение на 5 години младите фиданки се окопават и се премахват плевелите и дървесните храсти, които са по- бързо растящи. 

Горските надзиратели правят обходи на своите участъци и при най- малкото наличие на някакво заболяване веднага се изготвят нуждите документи за сеч, за предотвратяване на по-големи масови нападения примерно, от насекомни вредители, допълни Александър Драгиев.

Намалял е незаконният добив на дървесина, което Директорът на горското стопанство обясни със засиления контрол и продажбата на дърва, добити на склад, които са на по-ниски цени. През миналата 2022 година ДГС - Берковица е продало 16 хиляди пространствени кубика дървесина на физически лица.

Тази година за залесяване са планирани 26 декара предимно с широколистни видове, в землищата на селата Черешовица, Котеновци, Спанчевци. Залесяването е по проект Северозападно държавно предприятие - Враца. На 527 ще се извърши отглеждане на млади насаждения, което се състои от премахване на нежеланите дървесни видове, оставяне на такива с ценно значение и качество на короната и стъблата. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Михаил Найденов: Карането на колело е свобода и спокойствие

На 12 април 2018 г., по време на сесия на ООН в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобряват 3 юни като Международен ден на велосипеда. Резолюцията за Световния ден на велосипеда признава колко уникално транспортно средство е колелото.  Той е доказал своите предимства през вековете като достъпно и надеждно средство за развитие на..

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Предизвикатeлство на колела- 80 км с велосипед за седмица

Всеки, който разполага с велосипед, да слезе от автомобила поне за час и половина в следващите дни и да се постарае да натрупа до края на седмицата минимум 80 км, въртейки педалите. Това предизвикателство отправи в Световния ден на велосипеда - 3 юни,  инструкторът по физическа активност Тони  Георгиев. Самият той е голям почитател на колоезденето..

публикувано на 03.06.24 в 13:55

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през май

На 5 май отбелязахме един от най-светлите християнски празници - Великден. Преди това за посещаващите двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- за деца и за пълнолетни, беше организирана беседа за смисъла на празника. Гостуваха младежи от селата Ружинци и Раковица, заедно със своите придружители..

публикувано на 31.05.24 в 17:25

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

Ученичка от Враца създаде новото лого на парк "Леденика"

Зорница Каменова е възпитаник на Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх" със специалност " Графичен дизайн".  Тази година тя завърши 12-ти клас. Нейна е заслугата Развлекателен парк "Леденика" да има ново лого.    Зори споделя, че рисуването е нейна страст и хоби още от детската градина:  "Посещавала съм кръжоци и извънкласни дейност,..

публикувано на 31.05.24 в 15:56