Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ние, лъжците" - един невъзможен за пропускане роман

Снимка: Радио Видин

"През юни, в годината, когато бях на петнайсет, баща ми избяга с някаква жена, която обичаше повече от нас."

Каденс Синклер Истман или Кади – тийнейджърката, която разказва своята история в романа на Емили Локхарт "Ние, лъжците" – отначало може да ви се стори много позната. Не защото през август миналата година говорихме за другия роман на авторката – "Семейство лъжци". "Ние, лъжците" е книга втора от поредицата за свръхбогатото семейство Синклер, но хронологически историята в нея предхожда онази от "Семейство лъжци" и обяснява някои моменти, които са останали отворени.

17-годишната Кади е малко странна, но доста очарователна, много сантиментална и донякъде нахална, със странно име и може би прекалено остър ум. Освен това е богата. Тя е сред наследниците на семейство Синклер - деца, родени, за да преуспяват, независимо от всичко. Независимо от собствените си слабости, независимо от страховете си, независимо дори от смъртта. Тя е от момичетата, които очакваш задължително да те поведат към история за несподелена любов, осеяна с остроумни едноредови думи, и всъщност прави точно това. В началото. После обаче историята ѝ много бързо навлиза в дълбоки, мътни и смъртоносни води. История за болката, която могат да причинят няколко капризни, егоистични тийнейджъри със самоуверени криви усмивки.

"Ние, лъжците" е прекрасен, но горчив и брутален роман, безпристрастен поглед върху изолирания свят на американската олигархия. По-изолиран дори от остров Бийчуд, където Синклер са пълновластни господари. А Кади е най-голямата от внуците в семейството, което е толкова богато, че членовете му никога не споменават пари. На острова има четири къщи, построени от баба Типър и дядо Харис Синклер – една за тях самите и по една за трите им дъщери. Това е мястото, където минава лятото на три поколения Синклер всяка година. Това е и мястото, където естествената конкуренция между трите сестри и техните деца отново и отново припламва всеки път, когато пристигнат и стане дума за наследството.

Но в годината, когато Кади е на 15, нещата тръгват по различен начин. Тогава не само баща ѝ напуска семейството. Фамилия Синклер е обхваната от смърт, зависимости и трагедии, от които дори парите на дядо Харис не могат да я защитят. Или може би всъщност именно те са причината?

И докато майката на Кади се съревновава със сестрите си за вниманието и доверието на баща си, момичето заформя своя малка сплотена група с братовчедите си Джони и Мирън и с "пришълеца" в семейството – Гат, към когото е всичко друго, но не и безразлична. Макар и "външен човек", благодарение на заплетените семейни взаимоотношения, Гат е на острова с тях всяка година, но едва през това знаково лято Кади допуска да се влюби в него. Същото лято, в което претърпява зловещ инцидент или се разболява. Самата тя не помни, но усеща, че случилото се е променило безвъзвратно всичко не само между нея и Гат, но и между нея и всички останали. Нещо е разбило лятното съвършенство и парчетата не пасват, колкото и да се опитва Кади да ги слепи, да намери правилните им места в картината. А наоколо никой не иска да говори.

От инцидента са минали две години. Две години, в които всички смели планове са отишли в миналото. Кади се връща отново на острова при баба и дядо, при лелите и братовчедите, при Гат… Хапчетата замъгляват съзнанието ѝ, мигрената я държи прикована за леглото с дни. И тя започва да ни разказва своята история. Разказва я без да използва изчистения до съвършенство изказ на високо образованите аристократи. Героите са описани без излишен финес, без опит за разкрасяване, описанията са кратки и лишени от елегантност. Мислите ѝ са накъсани, разхвърляни и разбъркани – точно като на момиче, което е било напълно разбито от нещо и се опитва да се събере отново.

Кади разпитва околните все по-упорито, все по-настойчиво. Има нарастваща и болезнена нужда да си спомни какво се е случило преди две години. Предполага, страхува се, гневи се, а с нея и читателят. Задно търсим уликите сред хаотичните отношения и реакции на семейството, сред лъжите и грешките, за да разберем какво се крие зад тази твърде красива позлатена фасада. И въпреки всичко накрая, каквото и да сте си мислели, че се досещате, със сигурност отново ще останете изненадани. Когато амнезията на Кади вдигне завесата към миналото, тайната ѝ се оказва далеч по-гадна, по-шокираща от всичко, което сте си представяли. Предполагаемите предатели може би са приятели, а приятелите…

"Ние, лъжците" е от романите, които, когато ги прочетеш, от последната страница те връщат директно отново на първата. Невъзможен за пропускане, той отново отваря вратите към истината за богатото семейство Синклер, което сякаш няма скрупули от нищо в името на запазването на богатството и обществения си образ. Един роман, който разказва история за прекалено много лъжи –  история колкото красива, толкова и трагична.


По публикацията работи: Гергана Панова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16

В "Музикална зона" на 23 май 2024 слушаме романтични мелодии от филми

Наближава лятото и в умовете ни вече започват да се въртят всякакви планове за почивка. Накъде ще пътуваме, с кого ще се срещнем, към коя дестинация ще поемем. В "Музикална зона" ви предлагам своеобразно "междугалактическо пътуване" из филмовата музика на миналото столетие. Слушаме инструментални версии на популярни романтични песни и музикални теми..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

150-годишен юбилей празнува читалището в Ново село

150 години от своето създаване чества Народно читалище "Земеделец 1874" в Ново село. Годишнината ще бъде отбелязана с концерт под наслов "Да пазим миналото, за да има бъдеще". На читалищната сцена ще се изявят местните самодейци и гостуващи състави от Видин и други населени места в областта, обясни секретарят на културната институция Любка Ангелова...

публикувано на 23.05.24 в 08:15

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06