Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин се събра Щаба за защита при бедствия

2
Снимка: Радио Видин

Текущото състояние в област Видин след разразилата се буря в съботната нощ бе обсъдено на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб. По време на работната среща,  свикана от областния управител Иво Атанасов са били координирани действията на институциите при оставащите аварийно-възстановителни работи.


Областният управител е информирал членовете на щаба, че отстраняването на последствията от бурята в община Кула  е започнало рано сутринта. Представители на ЕРМ Запад са били на терен през целия ден, почистването на улиците от паднали клони и дървета е започнало също от сутринта. Водоподаването в града, в ранния следобед е възстановено.


Ръководителят на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД – отдел Видин към Мрежови експлоатационен район Монтана Петър Неделков докладва, че седемте подстанции – три във Видин и по една в Кула, Белоградчик, с. Гъмзово и с. Орешец, работят нормално. Неделков сподели, че в резултат на бурята всички изводи със средно напрежение, които се поддържат от ЕРМ Запад, са изключили. Констатирани са множество паднали дървета, скъсани електропроводи и счупени ел. стълбове (около 18 броя). Екипите на ЕРМ Запад работят по всички подадени сигнали, като приоритет се е дава на авариите, засягащи помпените станции, с цел осигуряване на нормално водозахранване на населените места. В Грамада, за преодоляване на последствията от бурята са се включили и екипи на ЕРМ Запад от Монтана и Белоградчик. Голям е обемът на извършените аварийно-възстановителни дейности от страна на енергодружествата, като тяхната работа и в момента продължава. С оглед сложността на създадените повреди, единични абонати от град Кула ще останат без захранване и през предстоящата нощ, като се очаква в рамките на утрешния ден, електрозахранването да бъде изцяло възстановено.


21 сигнала, от които 13 са били за оказване на техническа помощ са получени в Районната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението, съобщи Георги Георгиев, началник на сектор "Превантивна и контролна дейност". Повече от 80 са отстранените дървета след снощната буря на територията на засегнатите общини. В Кула е изпратен допълнително един екип от видинската пожарна с цел своевременно отстраняване на щетите. В участъка от Кула до ГКПП Връшка чука са отстранени 8 дървета, а в участъка от Кула до Грамада – 20 дървета. Георгиев добави, че към момента обстановката е нормализирана, като екипите на РД ПБЗН остават в готовност.


Управителят на ВиК – Видин Илко Илиев докладва, че към момента на провеждане на заседанието без вода са селата Ботево, Симеоново, Бориловец и Периловец, като причината за това е липса на ел. захранване. Водоподаването в Кула е възстановено в ранния следобед.


Петър Петров, началник на отдел "Охранителна полиция", информира присъстващите, че колегите му са реагирали на 9 сигнала, засягащи Видин, Арчар, Кула и околовръстен път на Видин, най-вече в частта за регулиране на движението. Не са получени сигнали за извършени престъпления в резултат на липса на електричество на територията на областта.


По данни на Георги Антов – ръководител на оперативен център Видин към ЕРМ Запад, към 18:00 часа без ток са единични абонати в град Кула, с. Цар Петрово, с. Бойница, с. Раброво, с. Раковица, с. Подгоре, с. Макреш. В тези населени места работата по отстраняване на авариите ще продължи и утре. В селата Ботево, Цар Симеоново и Арчар се очаква възстановяване на ел. захранването до час-два, като в Арчар една улица, където има три паднали стълба, ел. захранването ще бъде възстановено утре. За 24 юли остава и работата по ел. захранването в с. Бориловец и с. Периловец, които към момента са и без вода. Антов докладва, че всички екипи на дружеството продължават да работят. Отстранени са голям брой аварии, които са се натрупали и от предходната буря в района.


Кметът на община Димово е обявил частично бедствено положение на територията на село Арчар вследствие на усложнената метеорологична обстановка на територията на община, изразяваща се в силен ураганен вятър и проливни валежи от дъжд. В телефонна връзка с кмета на община Кула, е станало ясно, че към настоящия момент общинския щаб за защита при бедствия не е взел решение за обявяване на бедствено положение.


На срещата присъстваха представители на ОД на МВР – Видин, РД ПБЗН – Видин, Областно пътно управление – Видин, ВиК - Видин и "Електроенергиен системен оператор" ЕАД – отдел Видин към Мрежови експлоатационен район Монтана. В работния формат се включиха и народният представител Росица Кирова и заместник-областният управител Ани Арутюнян.

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Готов е календарът за дейностите на читалището в Мездра през юли

Изготвен е Календар на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за предстоящия месец юли. Очаквано най-наситена е програмата на групите на Фолклорен ансамбъл ”Мездра”. От 27.06 до 01.07. - участие в Международен фолклорен фестивал “Calusul Romanesc” в Каракал, Румъния, 30.06. - участие в празник на с...

публикувано на 27.06.24 в 11:24

Кола удари възрастна жена на пешеходна пътека в Монтана

80-годишна пешеходка е пострадала, след като бе ударена от лек автомобил на пешеходна пътека в град Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал в зоната на кръстовището на бул. "Трети март" и ул. "Свети Климент Охридски", около 10:30 часа, вчера, 26 юни. 58-годишен шофьор от село Благово при десен завой блъснал пресичащата пътното платно по..

публикувано на 27.06.24 в 11:08

Труп изплува от водите на язовира край село Тишевица

Трупът е на 53-годишен жител на ботевградското село Врачеш е открит в язовира край с. Тишевица в област Враца. Тялото е намерено вчера, 26 юни. Сигналът за трупа е подаден в полицията от жител на врачанското село около 18:00 часа.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 27.06.24 в 11:02

Разчистват пораженията от бурята във Видин

Десетки са падналите дървета и клони след бурята, която премина над Видин през изминалата нощ. Екипи на Общинското предприятие "Чистота, озеленяване, благоустройство" отстраняват от рано сутринта щетите.  Няма информация за пострадали хора. На 10 сигнала за необходимост от оказване на техническа помощ са реагирали тази нощ служителите на "Пожарна..

обновено на 27.06.24 в 10:04

Видинското читалище "Славяни 2013" отбеляза юбилей

С грандиозен концерт в залата на драматичния театър във Видин бе отбелязана десетата годишнина от създаването на Народно читалище "Славяни 2013". Концертът бе под наслов "От извора до наши дни", обясни Ралица Петрова от читалището. "Предимно хората, които се изиграха на голямата сцена бяха от нашия регион и разработките са изцяло на нашия..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Престижни награди за читалището в Зверино

Колективите при НЧ ”Факел-1926” с. Зверино участваха във Втори Фолклорен фестивал „Доспей пее и танцува и на билки се любува ”в село Доспей, община Самоков.  Женска фолклорна група ”Плетеница” с художествен ръководител Милчо Романски се представи песните  "Донка се в гора изгуби", " Пойде момче в градинка" и " Станке ле, голям гяволо".  Йордан..

публикувано на 27.06.24 в 08:28

Съборът на Леденика ще е с ден повече

Тазгодишното издание на Национален фолклорен събор "Леденика" започва с ден по-рано, съобщиха от Община Враца. На 28 юни от 19.00 часа жителите и гостите на Враца ще имат възможността да участват, а след това и да опитат от специалната врачанска "кметска" лютика. В приготвянето на традиционното за региона ястие ще се включи кметът Калин Каменов...

публикувано на 27.06.24 в 08:22