Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво представлява семейната констелация

Снимка: Фейсбук


Един съвременен терапевтичен метод става все по-популярен и търсен у нас. Става дума за т.нар. семейна констелация, която се смята, че помага за справянето с проблеми от всякакво естество - взаимоотношения, работната среда, здравословни, както и при зависимости. Семейните констелации се провеждат от специално подготвени констелатори. Един от тях е Олга Николаева. Освен констелатор, тя е психолог и психотерапевт.

"Бях чувала за метода, случайно попаднах на ателие по констелации, беше ново за мен, но видях, че работи и това нещо ме "зариби". Впоследствие търсех да намеря правилното място, за да завърша обучение, и го намерих. Дипломирах се като семеен и фамилен констелатор към френската школа. Методът е създаден от Берт Хелингер, като при него е интересно, че от духовенството тръгва към науката. Тоест той е свещеник и впоследствие се среща с психологията, с психоанализата, психодрамата и други школи, докато накрая въз основа на целия този опит, с който успява да се срещне, изважда есенцията и създава метода. От едната страна тръгва той, от другата страна е Идрис Лаор. Той е от френската школа, която аз съм завършила, но той тръгва от научното, той е лекар, към духовното. Има разлика между двете школи, но важното е, че и двете работят. Това е съвременен метод, предвиден е за работа с хора в група, изключително важно е това и точно оттам идва самият силен терапевтичен ефект, който има върху всички, които присъстват на ателието, без значение дали участват или са само наблюдатели отстрани... Берт Хелингер и Идрис Лаор използват целия набор от информация, синтезиран накрая в определени техники, не много на брой, които обаче работят в почти всички сфери, тоест има едни конкретни протоколи и с тях всъщност се работи... Методът е абсолютно преживелищен, тоест самият човек влиза в интеракция, във взаимодействие. Не е точно като на театър, използват се елементи на психодрамата, но не е само това..."
 
Методът е изключителено ефективен и бърз, започва да работи веднага, обясни още семейният констелатор.

Чуйте повече в звуковия файл.


Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00