Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фестивалът на рибата в Остров- прясна риба, вкусна чорба и много настроение (ВИДЕО)

Снимка: Виктория Топалска



Таранката, позната и като каракуда, бе във фокуса на деветото издание на Празника на рибата и рибаря в оряховското врачанското село Остров. Началото бе дадено от Ирена Станкулова- кмет на селото и общинският кмет  Росен Добрев. 
Той сподели за Радио ВИДИН, че тази година очакванията му са надминати и има повече хора от обикновено.

"Като цяло, наистина, хората са двойно, тройно повече. Не можем да си обясним каква е причината, но очевидно празникът се утвърждава като такъв в село Остров. Пътуват хора от много далече... От различни места на България пътуват, за да хапнат прясна риба, за да се насладят на величието на река Дунав и на естественото, човешко и добро отношение на хората, които са тук."

Гости от няколко читалища, както и местни кулинари представиха автентични ястия с риба, подредени в кулинарно изложение. Традиционните гозби бяха оценени от шефовете Никола Симеонов, Светлана Илиева и Цветомира Стоянова, които освен че разпределиха наградите, сготвиха за гостите на събитието рибена чорба, която свърши за броени минути:

"Няма друга като нашата супа- тя е ВИП супа, най-вкусната...  Догодина ще направим поне три казана да има..." - каза Цветомира Стоянова.

Освен музика и кулинарна изложба, на фестивала беше изпържено огромно количество прясна риба. Димитър Томов е един от хората, които бяха зад котлоните и пържеха огромните количества риба. Сподели, че това не му пречи, а дори напротив. 

"За първа година съм в тази роля... Все пак се наехме за благото и доброто на селото... Около 105 килограма риба ще се изпържат днес. Много е... Но трябва всяка една година да го има това нещо. Това е традиция от много време и си е на селото. Виждате, всяка една година има все повече и повече хора..."

На фестивала имаше гости от цялата страна. 

"Много е хубаво, ние за пръв път идваме и ни харесва. Не сме местни, от Кнежа сме... Супер е! От Плевен сме и идваме за първа година. Харесва ни, има толкова много хора... Добре е, от Галиче ни докараха, но идвам за втора година... За първа година идвам от Бургас. Жената ме доведе, тя си е от тук. Страхотно е, хапвам от супата на шефовете... Догодина бих дошъл пак..."

Рибната фиеста продължи с много песни и танци, добро настроение и вкусна храна.

Повече може да чуете в звуковия файл.
Как се приготвя традиционна рибена чорба може да видите във видеото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Теди Генова, психолог

Как да различим градивната от разрушителната критика

В рубриката "Психолог на помощ" днес ще поговорим за критиката , която, знаете, е неизбежна част от живота - независимо дали идва от близки, колеги, учители, или напълно непознати. Въпросът не е дали ще бъдем критикувани, а как ще реагираме на това. Правилната реакция е ключ към личностно израстване, емоционално здраве и устойчивост...

публикувано на 14.04.25 в 16:30

Колко ще ни струва Великденската трапеза тази година?

Великден наближава и с него идва и въпросът - колко ще ни струва празничната трапеза през 2025-а ? Независимо дали ще отбележим празника в тесен семеен кръг или ще съберем близки и приятели около масата, традиционните елементи като яйца, козунак, агнешко и зелена салата си остават задължителни. Пазарът на яйца в момента е стабилен. Цените..

публикувано на 14.04.25 в 15:15
Иконата на Страдащия Христос

Започна Страстната седмица

Днес от Велики понеделник започва Страстната седмица, през която християнският свят съпреживява последните дни от земния живот на Иисус Христос. Всеки от дните се нарича "велик" и припомня за драматичните събития, свързани със Спасителя и неговото изкупително дело за човечеството, както и за последните му поучения и наставления. За Страстната..

публикувано на 14.04.25 в 15:00

В „Музикална зона“: Испанско сърце – най-доброто от Давид Бисбал

  С къдрици като от реклама на шампоан и глас, който кара фенките му да се влюбят, Давид Бисбал е едно от най-ярките имена в съвременната латино музика. Роден в слънчевата Алмерия, Испания, той започва пътя си от оранжериите, минава през реалити шоуто  Operación Triunfo , и стига до върховете на световните класации.  С над 6 милиона продадени албуми,..

публикувано на 14.04.25 в 09:00

"Неделник" от 13 април 2025 година

Честит имен ден! Нека името ви цъфти като пролетна градина и ви носи късмет, здраве и любов! Всъщност честит 11-ти рожден ден на предаването „Неделник“. Много ли са, малко ли са 11 години не знам, но знам, че удоволствието да съм заедно със слушателите на Радио ВИДИН е уникално. Благодаря ви. Днес в часа на „Ние от Северозапада“ ще се..

публикувано на 13.04.25 в 13:36

Да сторим нещо сериозно за очистването на душата и сърцето ни!

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него"  (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в Иерусалим е най-тържествения момент в Неговия земен..

публикувано на 13.04.25 в 08:00

Живата традиция на лазаруването оживява във Врачанско

Днес православният свят празнува Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът е спомен за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на Лазар, който бил починал преди четири дни. В обредния пролетен календар денят е познат като Лазаровден и се откроява с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се..

обновено на 12.04.25 в 12:58