Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Северозапада няма изградена мрежа от институции за подкрепа на жертвите

Борбата с домашното насилие: мисия (не)възможна?

Адвокат Михаил Екимджиев: Единствено работещата стратегия е превенцията и неотменността на наказанието

Снимка: Виктория Топалска

Според изследване на Националния статистически институт, всяка трета жена в България във възрастовата група между 18 и 29 година е била жертва на насилие от страна на интимен партньор. Данните са от 2021 година, но поводите да ги припомним сега са много, след като в последните дни в публичното пространство станаха известни редица случаи на жени, станали жертва на домашно насилие. Случаят с пребитото и обръснато от бившия си приятел момиче в Стара Загора от преди дни предизвика бурна обществена реакция, особено на фона на информацията, че предполагаемият извършител е освободен без да му се наложи каквото и да е мярка. Общественото недоволство накара институциите да се активизират. А народните представители по спешност прекратиха ваканцията си и се върнаха в Парламента, за да прекрояват за пореден път Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие. Видин също влезе в "черната хроника" - 19-годишен младеж беше задържан след като преби и пострига косата на бившата си приятелка.

Според инспектор Зорница Шуманова, която е национален координатор по линия на домашно насилие в Министерство на вътрешните работи, се наблюдава тенденция към увеличаване на случаите на домашно насилие и доказателство за това е ръстът при издадените заповеди за закрила и образуваните досъдебни производства. 

Общият брой заповеди за защита в страната за първото шестмесечие на 2023 година са 1950, спрямо 1648 за същия период или има ръст с 18%. В област Видин за първите шест месеца на настоящата година районните съдилища са издали само шест броя заповеди за защита от насилие; във Враца - 49; в Монтана - 37. По брой издадени заповеди за незабавна защита Видин заема последно място както за шестмесечието на 2023 година, така и за предходната година. За първите шест месеца на настоящата година Врачанска област е на 8 място по този показател, а Монтана - на 15 място. Тази статистика се прави на база издадени заповеди спрямо броя на населението на съответната област, обясни инспектор Шуманова. 

"Образуваните досъдебни производства в условията на домашно насилие за цялата страна са 596 за това шестмесечие, спрямо 426 за 2022 година, за шестмесечието. Това е увеличение от 40%, което наистина е стряскащо за нас като служители на Министерство на вътрешните работи. Във Видин за 2023 има образувани 8 досъдебни производства, Враца - 20, Монтана - 11, за тази година", съобщи инспектор Шуманова. 

Тя допълни, че като цяло ръстът при образуваните досъдебни производства е по-голям отколкото този при издадените заповеди за защита. Според нея това говори за по-голяма ангажираност на институциите. 

Комплексни са причините, които стоят зад тази тенденция на увеличение на случаите на домашно насилие, коментира националният координатор по линия на домашно насилие. Причините могат да се търсят в народопсихологията на българите, като фактор и е продължителното време, в което бяхме затворени в домовете си по време на пандемията от коронавирус. В същото време все по-големият отзвук и обществена подкрепа дава смелост на жертвите на насилие да потърсят помощ.

Фактът, че във Видин са малко както образуваните досъдебни производства, така и издадените от съда заповеде за закрила не означава, че този проблем не съществува, смята инспектор Шуманова. 

"Прави впечатление във Видин тази малка бройка на това, че на практика много голяма част от хората мигрират вътрешно към столицата - поне това имаме като информация от самата областна дирекция. От друга страна във Видин няма силна неправителствена организация, която да осветли проблема и напрактика тази латентност - защото домашното насилие е много латентно, да бъде изведена на преден план и всъщност всички жертви на домашно насилие да са информирани и да отидат да подадат молбата към съответния районен съд. Прави впечатление специално за Видин, че случаите са такива, че обикновено извършителите на домашно насилие са се прибрали от гурбет, останали са примерно без парични средства, плюс алкохолът, който употребяват и вече се стига до издаването на такава заповед и до насилие спрямо жертвите", посочи инспектор Шуманова. 

Тя коментира, че с промените в Закона за защита от домашното насилие, които вече са обнародвани в Държавен вестник, се въвеждат нови моменти, които ще улеснят жертвите при търсенето на помощ и закрила. Ускореното правосъдие е една от най-важните промени, обясни тя: 

"Жертвата трябва да знае, че където и да отиде - в държавен или общински орган, в лечебно заведение, МВР, юридически кантори - тя може да си подаде молбата за защита и всички останали институции за 24 часа трябва да придвижат тази молба по служебен път до съответния Районен съд. Жертвите трябва да знаят, че се е удължил срокът за подаване на молбата - от един на три месеца... Дава се възможност човекът да се съвземе след това преживяване... Важна промяна е, че съдът допуска вече безплатната правна помощ - лицата, които нямат възможност да използват притежаваното си имущество, на практика по преценка на съда ще могат да разполагат с тази безплатна юридическа консултация". 

По отношение от приетите от Правната комисия в Народното събрание промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие, инспектор Шуманова отбеляза, че трябва да се изчака и да се види как те ще се прилагат напрактика, преди да се направят съответните анализи.

Според психолога във Фондация "Анимус" Катя Кръстанова в Северозапада липсва изградена система, която да може да окаже подкрепа на жени, които са жертва на домашно насилие: 

"За съжаление Северозападът е с изключително лоши условия за подкрепа на жервтоиите на домашно насилие, трябва да признаем, тъй като консултативни специализирани услуги за подкрепа на жертви на домашно насилие на територията на Северозапада изобщо няма, с изключение на това че в Монтана "Уницеф" създаде специализирана услуга задеца жертви на всички форми на насилие - това е Детски център за застъпничество и подкрепа "Зона ЗаКрила"... Тази област на страната се отличава с това, че няма и подслони за жени и деца жертви на домашно насилие... Има подета инициатива за създаване на нови подслони или, както бяха в последното законодателство - кризисни центрове. Община Видин е заявила за създаване в Националанта карта на социални услуги е заявила подслон за жени и деца, жертва на домашноп насилие във Видин, с капацитет шест места; заявила е увеличение капацитета на детския кризисен център във Видин от шест на десет места. В националната карта е заявен за разкриване през 2025 година кризисен център за десет жени и деца в Ружинци. Също така в Националната карта е заявен и един подслон за жени и деца жертви на домашно насилие във Враца... Имаме изключително голяма необходимост от работа по първична превенция в училищата и с местните нагласи". 

Ревност, обсебване, контролиране - това са сигнали, по които може да се разпознае, че съществува риск от домашно насилие, коментира Катя Кръстанова. Най-видимата сктрита страна на проблема с домашното насилие са училищата - там е пълно със случаи на деца с особености в поведението, които са симптоми на свидетелства на домашно насилие. За съжаление често професионалистите дори да ги разпознаят, не реагират на тях, отбеляза психологът: 

"Много пъти ние като общество, като съседи, съграждани, професионалисти премълчаваме и не реагираме на тези случаи. Това всъщност е големият проблем на нашето общество - че ние сме изключително толерантни към насилието".

Роднините по права линия имат право да сигнализират съответния районен съд за ограничетелни заповеди по Закона за защита от домашно насилие, подчерта Катя Кръстанова. Нейният съвет към жените, които имат съмнения, че са заплашени от насилие от съпруга или партньора е да  да споделят това с човек, който би имал обективна преценка. Ако няма човек, на когото могат да се доверят, биха могли да се обадят на националната гореща линия 0800 18 676. За тези, които са странични наблюдатели на подобна ситуация - те трябва да бъдат търпеливи, защото жертвата трудно решава да потърси подкрепа, и да са готови да оказват емоционална, а когато дойде моментът - и практическа подкрепа.

На извънредно заседание правната комисия в парламента прие промени в НК и в Закона за домашното насилие. Завишават се санкциите за нанесена лека и средна телесна повреда, а интимната връзка се приравнява към случаите на домашно насилие заедно с фактическото съпружеско съжителство. Проектът, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, бе одобрен с пълно единодушие. Той предвижда за нанесена средна телесна повреда извършителят да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6. Отпада възможността за пробация при лека телесна повреда. За такова престъпление се предвижда до 2 години лишаване от свобода, увеличава се и глобата - от 500 до 1000 лева. Депутатите приеха и промените в Закона за защита от домашно насилие, с които се разширява кръга на лицата, които попадат под закрилата му, като приравнява интимна връзка към случаите на брачно партньорство и съжителството без брак. Днес текстовете влизат и в Народното събрание.

Според адвокат Михаил Екимджиев приетите от правната комисия промени няма да постигнат търсенета цел, която е да се ограничи проблемът с домашното насилие. Завишаването на наказанията само по себе си никога няма търсения превантивен ефект и това е една популистка мярка, коментира юристът:

"Има един принцип, според който, ако можеш да работиш само с чук, във всеки проблем ти виждаш пирон. Горе-долу това правят наодните представители, които за да замажат очите на обществеността, че реагират на тревогата на хората, на техния гнявм на техния страх, в ситуация на кризисен пиар прекъснаха почивките си и се върнаха и направиха единственото нещо, за което ги бива в наказателно-правната сфера - ая именно,  да увеличават размера на наказанията за съответните престъпления... Има купища криминологични изследвания и юристите, включително и тези в Правната комисия ги знаят, че ожесточаването на наказателната репресия не решава проблемите. ... Единствено работещата стратегия за намаляване на престъпността е превенцията и неотменността на наказанието. На никого не му пука какво е наказанието - дали е пет или е осем години... след като вм много случаи такива престъпления биват покривани от полицията, когато не се стига до разскедване, когато жервтите именно заради тази несигурност и недоверие в системата - говоря за полиция, съд, прокуратура, не дават сигнали и така кръгът се затваря: хората не вярват на институциите, не се оплакват, когато са малтретирани, съответно институциите се правят, че не знаят за съществуването на проблема или когато избухне спонтанно такова недоволство, каквото се случи преди няколко дни, се задоволяват с най-лесното - да хвърлят прах в очите на хората".

Заедно с гласувания от народните представители проект за законодателни промени, свой проект в правната комисия внесе и омбудсманът на България Деяна Ковачева, а адвокат Екимджиев участва в неговото създаване. Предлаганите от екипа на омбудсмана промени обаче изобщо не са гласувани, обясни адвокат Екимджиев. Според него идеята за включване в понятието "домашно насилие" и насилието между партньори, които са в интимна връзка е добра, но големият пропуск в българското наказателно законодателство е друг:

"В него не е криминализирано изтезанието и нечовешкото и унизително третиране тогава, когато то се извършва с действия, които не оставят следи по тялото... Нямаме криминализиране например за действия като това остригване на косата на момичето, включително и във Видин, което се е случило тези дни, както и в случая в Стара Загора. Законотворците са длъжници на българското общество, защото по един тертип от времето на социализма те бранят телесната неприкосновеност, но не бранят човешкото достойнство, човешката личност... Затова юридическият екип на омбудсмана и с моя помощ внесохме законопроект, в който предложихме на народните представители - така или иначе са на гребена на вълната с този тип защита срещу насилие, вместо да се занимават с дребнотемие и да увеличават наказанията на леки и средни телесни повреди, от които нищо смислено няма да произтече, просто да приемат един нов член, който дефинира наказателна отговорност за нечовешко и унизително третиране, който ще бъде един общ текст, който ще покрива случаите, за които няма специални разпоредби в Наказателния кодекс... Не е проявено достатъчно разбиране и без да бъде отхвърлено нашето предложение е оставено на някакъв изчаквателен режим".

Трябва да насочим вниманието именно към криминализирането на изтезанието и нечовешкото третиране, защото това би решило голям спектър от поблеми - като се започне от полицейското насилие и се стигне до домашното насилие, отбеляза адвокат Екимджиев. Според него това би решило системния и широкомащабен правозащитен проеблем, свързан с насилието в България, което се толерира и на субкултурно ниво и е заложено и в традициите на българските институции, които не са достатъчно реформирани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00