Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо трябва да насърчаваме четенето на книги?

Снимка: Радио Видин

На 9 август отбелязваме Международния ден на любителите на книги. Инициативата е от САЩ, където датата е известна като "Национален ден на любителите на книги". Понякога събитието се отбелязва в първата събота на ноември, но по-често е на 9 август. Празникът е за всички, които обичат хартиените издания, независимо в кой жанр. По света, освен четенето, на този ден се насърчава и търсенето на любими места за прочитане на книга. По повод деня на книголюбителите, някои сайтове връщат читателите си в отминали етапи от развитието на книгата, припомняйки че страниците на първите книги са били от пергамент, кориците - от дърво, облечено в кожа и със закопчалки, пришити към тях. Освен това обществените библиотеки, подобни на съвременните, са се зародили през Средновековието и в тях лавиците са били заковани срещу кражби. 

Защо трябва да насърчаваме четенето и приемаме ли книгите като част от живота ни? След 23 април, когато отбелязваме Световния ден на книгата, днешният 9 август е вторият по значимост празник за всички книголюбители. Ако не сте запознати с тази дата и се чудите защо няма шумни шествия и паради по улиците, то това е така, защото всички празнуващи продължават да четат любимите си книги и днес. Цвета Йорданова, която е родом от берковското село Комарево притежава една от най-големите домашни библиотеки в Северозападна България. Преди години, в качеството си на кметски наместник на населеното място, тя дори се опита да възроди местната библиотека, като значително обогати читателския фонд и заедно с екипа си направиха ремонт на помещенията. Какво се случва днес с този проект, разказа Цвета Йорданова:

"Моята страст продължава. Собственик съм на една от най-големите частни колекции на книги, може би. Вече имам над 20 хиляди тома. Продължавам да ги събирам, трупам, обичам, чета и спасявам дори. Колекцията в библиотеката на село Комарево беше доста голяма, включително имахме и дарение от Рилския манастир. Тя все още си е там, все още е в кметството в Комарево, в читалището и чака отново да дойде моментът някой отново да се погрижи за нея. Хората продължават да четат, което е много хубаво. Този, който е чел, ще продължава да чете. Много млади хора се интересуват от книги, събират книги, четат книги на децата си. Общо взето българинът винаги е бил известен с това, че е бил настроен към това децата му да се образоват и все още тия хора, които го имат това нещо у себе си, продължават да предават тази любов и на децата си."

Освен традиционните книжарници, може ли човек днес да се снабди с желаната от него книга и по друг начин, особено ако това касае старо издание на някоя класика и развит ли е пазарът за книги "втора ръка" у нас - това попитахме още Цвета Йорданова:

"Има хиляди групи във Фейсбук, има онлайн търговци, стига да търсиш книга, съм убедена, че няма начин да не я намериш. В една от групите дори преди години се продаваше и Рибния буквар и то първото издание, така че няма невъзможно нещо за намиране. Аз съм малко по-традиционен читател, но пък има автори от Северозапада, които страшно много харесвам. Единият от тях беше Стоян Николов-Торлака, който ми беше слабост... Аз съм спряла да гледам телевизия от две години и чета книги, това ми е животът" - обясни Цвета Йорданова.

Инфлационните процеси през последните месеци повлияха и на цените на книгите у нас. Какъв е интересът на видинчани към покупките на книги - разговаряхме с Петко Борисов, собственик на книжарница в крайдунавския град.

"От 15 години съм в този бранш и виждам, че видинчани четат. За разлика от други години и по-възрастните, и по-малките четат. Особен интерес проявяват видинчани към книгите за Видин, търсят много за българския бит и култура, исторически книги. Търси се много новата книга на Георги Господинов "Времеубежище". В много екземпляри я търсят и успяха да я вземат доста хора. Търсят се на Лалева - "Живот в скалите", "Пасиансът на архангелите", фантастика, криминалета. През лятото учениците имат списъци, по които се снабдяват с учебни помагала, учебна литература, които са им дадени за прочит през ваканцията и четат" - обясни Петко Борисов.

Четат ли видинчани и какви са техните предпочитания - проверихме в анкета:

"Намирам време в почивните дни, предпочитам романи. Определено трябва да има задължителна литература иначе няма как да накараме младите хора да четат... Определено чета, аз предпочитам книжния носител отколкото интернет. Обичам аромата на книга... Предпочитам книги, които могат да ме развият като личност, за комуникация с хората, с децата, понеже съм майка на три деца. Затова обичам книги, които са по-практични в ежедневието, отколкото любовните романи, например." 

Има ли психологичен момент и пряка връзка между родител и дете при формирането на любов към книгите? Как родителите могат да повлияят на децата още в ранните им години и да насърчат четенето? Разговаряме с Катя Райчева, психолог от Видин:

"Със сигурност се изграждат навици - детето първо да има книжки у дома, които да може да прелиства, да гледа, да се интересува. Няколкомесечно бебе, като пипа книга, то свиква с нея, учи го да не я къса. Има такива направени съвсем бебешки книжки, които не се късат, а се прелистват и има картинки на тях. Оттам започва и изграждането на любов към книгите. Когато детето порасне и види, че родителите имат книги и се отнасят с уважение към тях, и ги вижда да четат, съответно и то изпитва любопитство към това" - обясни Катя Райчева.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05