Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Моллов: Много ми се иска младите хора да знаят, че са родени в място с многогодишна история, с предци, които са създали нещо много съществено

Доброто възпитание е най-доброто наследство*

Проф. Терзиев: Свидетели сме на резултатите от пропуски в образователния и възпитателен процес

Снимка: Радио Видин, архив

Близо 87% от жителите на страната заявяват, че националното съзнание може да бъде формирано в младите хора чрез възпитание. Това показва проучване на Националния център за парламентарни изследвания. Въпреки това ежедневно сме свидетели на порочни и дори криминални прояви в цялата страна. Има ли пропуски в образователната и възпитателната система на българското общество? Може ли средата, архитектурата и визуалните изкуства да възпитават високи ценности в младите хора?

Неотдавна във Видин бе открита изложба с акварели на арх. Белин Моллов. Експозицията представя емблематични сгради и паметници на културата, които ние, забързани в ежедневието, не познаваме и дори не забелязваме.

Архитект Белин Моллов е специалист в областта на устройственото планиране и градското развитие. Бил е директор на Дирекция „Генерален план на София“ в института "Софпроект", заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, преподавател по специалността "Урбанизъм" в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Участвал е в работата по устройствени планове на градове в Алжир, Виетнам, Либия и Мозамбик.

 
Напоследък е посветил дейността си да провокира естетическия светоглед у младите хора. Той представя из цялата страна свои картини на емблематични сгради от дадения регион. Целта му е да покаже и разкаже с инструментите на изкуството историята и естетиката, която ни заобикаля, но за която не знаем достатъчно.

"Аз станах архитект и преди всичко урбанист, но рисуването е първичното. Това е било причината да се ориентирам към тази професия. Още като студент пък получих от моите преподаватели специално отношение към история на изкуството, история на архитектурата, паметниците на културата. В практиката съм се убедил, че те са много важен фактор в планирането. Сега, когато вече съм пенсионер, наистина имам възможност повече да акцентирам и да допълня моите знания и разработки, свързани с градското планиране, с подчертаване и експониране на паметниците на културата и архитектурата. Още една специална цел имам - много ми се иска особено младите хора да знаят, да имат самочувствие от това, че живеят, че са родени, че се развиват в място с многогодишна история, с едни предци, които са създали нещо много съществено за нас. Не е необходимо да бъдеш голям специалист, за да усетиш, че, когато кажеш Видин, преди всичко се сещаш за Баба Вида, за втората по големина катедрала в България, ако щете - за бившата градска баня, за Тома Върхота, за Тома Лозанов, който е благодетелят на Видин. Сградите, които е построил, дарява на обществото. Ето тези неща са много хубав пример, който може да ни помага и в нашите обществени отношения, които имаме сега."

Според арх. Моллов видинчани трябва да се гордеят и със синагогата, която наскоро беше основно ремонтирана.

"Идеята това да бъде "Културен център Жул Паскин" е наистина грандиозна, страхотен успех. Това е една от най-големите синагоги в Европа. Навремето са казвали, че е и по-красива от софийската. Превърната в център на една световно известна личност, позната много повече в Европа, отколкото в България, ще бъде един много сериозен аргумент за привличане на туристи и за национална гордост."

Трябва много да уважаваме това, което имаме, призова още Белин Моллов.

"Страната ни се намира на едно много специално геостратегическо място - вратата на Европа или вратата на Ориента. С много история, с много наследство. Тук са били едни от най-големите империи, оставено е много голямо наследство, което по някакъв начин през периодите на историческо развитие е било съзнателно или несъзнателно разрушавано. Това, което е стигнало до нас, трябва по най-разумен начин с предимство за него да го пазим. Като мислим за новото, много да се респектираме и да внимаваме да не разрушаваме старото, защото то носи ценността на времето."

Каква е връзката между изкуството и образованието? Може ли естетиката да бъде ключът към доброто възпитание на днешните млади хора? По темата потърсихме мнението и на проф. Венелин Терзиев, носител на почетен знак „Златен век”, заради „значимият му принос към развитието и популяризирането на българската култура”.

"Визуалните изкуства не могат да бъдат затворени в една галерия или в едно тясно пространство. Тяхната мисия е далеч по-широка и по-голяма. Те по-скоро трябва да формират у всички хора, които ги наблюдават, които съпреживяват, онези естетически критерии, които в последно време доста ни липсват. Да не забравяме, че наша е грижата за възпитанието и образованието на по-младите хора. Един такъв елемент са визуалните изкуства. Образованието и изкуството са неразделна част едно от друго. Може би трябва да подходим малко по-различно в сегашните времена - да не диференцираме по строг начин образованието и науката, а да се опитаме да ги гледаме като интердисциплинарно или екстраординарно начинание, което трябва да даде на индивида освен добро образование, като информация и знания, но трябва да му даде и усещане за изкуството като такова, защото човешкият живот неминуемо е свързан с това. Да, наистина младите хора обичайно не присъстват на такива събития. Може би тези хора, които играят ролята на комуникатори, връзката между общността и създателя на съответното нещо като картини, книги, стихотворение или музикално произведение, трябва да създадат онези условия, които да доближат общностите една до друга. Очевидно се наблюдава едно разделение между по-възрастните хора и най-младите, които отсъстват от подобни събития. Много радостно ще бъде, ако всички тези институции, които имат важна образователна и възпитателна роля, насърчат тези хора да присъстват или да се докосват по един или друг начин до тези произведения на изкуството. Да, съществува такъв проблем на общността, различия в поведенческите модели и може би пропуски в образователния и възпитателен процес, които неминуемо се отразяват след години и днес ние ставаме свидетели на всичко това."

*Доброто възпитание е най-доброто наследство - арменска поговорка.

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59