Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Неделник" от 20 август 2023 година

22
Снимка: Красимир Каменов

Животът е прекрасен, когато го усещаме. Радвайте се и бъдете весели. Тук е "Неделник"

Срещам ви с Красимир Павлов от Варна, който участва за 50-и път в регатата ТИД. Приключенска натура е той, един от ветераните на гребната регата. 

На Успение Богородично в белоградчишкото село Салаш отбелязаха храмов празник и 180 години от освещаването на църквата, която е сред най-старите във Видинската епархия. За историята на храма разказва Емил Миланов, който е събрал в книга факти за минлото на Салаш.

Излезе от печат новата книга на писателя от Чипровци Георги Костодинов - Гогата. Тя се нарича "Чипровските благинки и местата, в които да ги намерим". Освен рецепти, в нея са публикувани историите на характерни местни ястия. 

В Ружинци се подготвят за провеждането на тридневния фолклорен фестивал "Традиция и фолклор". Това е неговото седмо издание. 

В предаването ще чуете и за един от любимите ни десерти през лятото - сладоледа. За сладоледа от първо лице говори врачанска майсторка, която ръчно приготвя различни видове от ледения десерт.

Дедо Скръц ще ни готви и това е. 

Приятно слушане.

Цялото предаване мажете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Да сме светлината на света?!

Днес е Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение  –  на Йерихонския слепец . "Да бъдеш християнин, не означава просто да бъдеш един добър и благороден човек, защото такива хора има навсякъде и във всички култове и религии. Нещо повече – и невярващите понякога са такива. Жизненият опит показва, че измежду тях се срещат..

публикувано на 03.12.23 в 08:00

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05