Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 лева е глобата за неправомерно паркиране на място за хора с увреждания

Паркоместата за хора с увреждания са определен процент от общия брой на местата в "Синята зона". Това обясни за Радио ВИДИН директорът на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" към Община Видин, Петър Петров. Тези паркоместа по наредба и закон са 4% от общия брой в платената зона. За Видин те са 580 места, от които 46- 47 места са за хора с увреждания.

Така той отговори на въпрос на Иван Найденов, защо местата за хора с увреждания във Видин не достигат и как се контролира неправомерното им заемане от други водачи. 

"Местата в "Синята зона" за хора с увреждания се определят от работна група, която се съобразява с желанията на организациите на хората с увреждания. Местата обикновено са около лечебните центрове, училищата, също до сградите на общински и държавни институции. Така например, около улица "Бдин" има повече такива места за инвалиди, заради лечебните центрове, които се намират там. 

Основният проблем е, че в областта има прекалено много хора с увреждания, които имат право да паркират безплатно в "Синята зона". Такава карта за паркиране имат хората с 50 и над 50% увреждане. Друг е и проблемът, че много от тях или я забравят, или не я слагат на видимо място в колата. 

Ние, като общинско предприятие, имаме право само да установим дали собственикът на паркираното на място за инвалиди превозно средство и човекът, чиято е картата, съвпадат. Ако това не е едно и също лице, картата се отнема и се вика полиция, която да санкционира нарушителите. За жалост, ние нямаме кой знае какви правомощия. Глобява полицията. Ако водач е паркирал на място за инвалиди и няма нужната карта, той се глобява с 200 лева. Проблемът е, че ние, като общинско предприятие, няма как да определим дали това е собственикът на автомобила и затова се обръщаме към органите на МВР. Такава е практиката. Когато наши служители забележат, че липсва карта на автомобила, те се обаждат на телефон 112, за да сигнализират, както това може да направи и всеки гражданин в такива случаи. 

Много от гражданите, които идват при нас да възразяват, ги съветваме да се обадят на 112, вместо да губят време да дублираме действия. За жалост, така е преценил законодателят и толкова правомощия ни е дал. 

За съжаление, паркоместата за хора с увреждания около здравните центрове никога няма да са достатъчни. Предстои въвеждането на една нова наредба, с която ще се ограничи времето за престой на такива места, защото понякога с това се злоупотребява. Нерядко такива автомобили с карти престояват на определените места по цял ден, че дори и повече. В новата наредба се визира това време да се ограничи например до два часа, за да може следващият нуждаещ се също да ползва паркомястото. Проблемът е, че времето за този престой е много трудно доказуемо и контролирано. Ето защо, в бъдеще е предвидено да бъде въведен един специален софтуер, който ще ни помогне да установяваме времето на престой. Нарушителите ще бъдат санкционирани по общинската наредба, която също ще претърпи промени. 

За съжаление и цялата "Синя зона" да я направим за хора с увреждания, пак местата няма да стигнат. Само във Видин тези хора са някъде около 2000, а за областта са над 10 000... ", допълни Петър Петров.

Подробности по темата и целите интервюта- в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00