Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лектори ще разкажат за дигиталните професии във Видин

Снимка: личен архив



Едно по-различно събитие, посветено на дигиталните професии ще се проведе утре, 26 август, във Видин. Лектори с опит в дигиталните професии ще разкажат повече за професията си в инициативата Club Digital. Това е нова дейност, която е насочена към образованието, личностното развитие и най-вече към учениците, младите хора на града и към бизнеса, отворен към иновации. Може да се каже, че всички вече сме част от виртуалното пространство, но пътят на успеха трябва да бъде разказван лично, посочи организаторът на инициативата Белла Антова от платформата Sтетика:

"Събитието си идва съвсем по естествен път. Определено е по-различно от останалите, които правим и които са доста по-развлекателни. Този проект ни накара да се замислим по други въпроси, не че преди това не сме, но по-скоро да станем по-активни в посока образование, в посока развитие на младите хора във Видин, тъй като срещите ни с тях показаха, че нещата в училище не са може би това, което всички си представяме - не са толкова иновативни хората там, не са толкова отворени към новите технологии и дигиталното и вероятно нашите видински деца имат нужда от някакво алтернативно обучение."

Първа в програмата е Анна Ценова. Тя е родом от Видин и има над 7 години опит в сферата на дигиталните маркетинг и комуникации, като в момента е маркетинг мениджър на компаниите в групата Updata One. Опитът ѝ е свързан с планиране, управление и оптимизация на кампании в социалните мрежи, Google Ads и имейл маркетинг платформи. Интересува се от новите тенденции в областта на маркетинга и комуникациите, като участва като лектор в редица събития на тази тема. 



Вторият лектор в Club Digital > Vidin 2023 е Мартин Цеков, известен в социалните мрежи като Marty Tseko, той също е родом от Видин, където и прекарва своите формативни години. След завършване на английската гимназия в родния си град, той отива в София, за да продължи с висшето си образование. Въпреки първоначалните трудности и няколко неуспешни опита, Мартин не се отказва и продължава да търси своето място в академичния свят, докато работи. Той е приет в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където изучава "Социология", но след две години решава да продължи образованието си в Американския университет в България. Там завършва "Журналистика и масови комуникации", което оказва голямо въздействие върху него, развивайки страстта му към словото, документалната журналистика и художествената литература. След получаването на дипломата си, Мартин живее и работи в столицата на Грузия,Тбилиси, за период от близо две години. Там пише и редактира както за местни издания, така и за американски. Следват години в Ню Йорк, където Мартин продължава образованието си в Ню Йорк Юнивърсити (NYU) благодарение на пълна стипендия. Въпреки заетостта му с образование, той успява да намери време да се включи в работата на списанията Playboy, Maxim и Vice. След завръщането си в България, Мартин продължава да пише и публикува, като заедно с екипа на Vice участва в заснемането на документалния филм "Burning Alive in Bulgaria". Въпреки това, той преминава през корпоративната среда на Coca Cola, където отговаря за вътрешната комуникация, преди да се отправи към българския стартап сектор. За последните пет години, Мартин работи отново от Видин, като най-често заема позиции като Директор Маркетинг и Съдържание. Той продължава да пише поезия и разкази, като е авторът зад Facebook страницата "Бележките на едно селско момче от градски тип". Другата му страст снимането пък му предоставя възможност да работи със световно известната компания Apple, участвайки в кампанията им Behind the Mac. 



Бисер Вълов, лектор N3 в събитието Club Digital на 26 август. Основател на Beyond ID и Beyond Academy, консултант по дигитален маркетинг със защитена бакалавърска степен по „Връзки с обществеността“ и магистърска степен по „Публична комуникация“ в СУ. Сертифициран Media Planning Professional от Facebook. От 10 години е основател и управляващ директор на бутиковата дигитална агенция BEYOND ID Studio. Сред клиентите, работили дългосрочно с дигиталната му агенция, са Jack Daniel’s, Finlandia Vodka, NIVEA, Eucerin, Happy Bar&Grill, Happy Delivery, EРА Недвижими имоти, WWF България, ShopSector.com, Baristo, Ozone.bg и много други. Бисер е активен преподавател, участвал като лектор на десетки семинари и конференции за дигитален маркетинг, сред които WEBIT, SoftUni Digital, Digitex, Social Me Workshop, eAcademy & friends, PresenTHINK, SEO конференция, 9Academy,  F5 Facebook конференция и др. От 8 години е създател и на Beyond Academy – обучителна програма, чиято мисия е да преподава дигитален маркетинг на разбираем и ясен за всички език. Над 5000 души са участвали във водени от него платени обучения. Консултирал е над 300 бизнеса за дигитална стратегия и е управлявал рекламни кампании за над 5 милиона лева.



Ивайло Петров е следващият лектор и за него може да се каже, че е един от най-успешните, интересни и вдъхновяващи артисти, родени във Видин, като това е първата му подобна изява в родния град. Учи семестър и половина арабистика, след което се пренасочва към фотографията в Нов Български университет. Специализира в концептуалната, портретна, рекламна, модна фотография, а в последните години наричат работата му и “фантастична” фотография. Преди 7 години започва да се занимава със CGI (*компютърно генерирани изображения). Те предизвикват интереса му, когато вече е стигнал на такъв етап в работата си, че търси по-голям мащаб, почти невъзможен за физическа реализация. През 2015 г. заснема серията „Портретите на срама“ относно условията в Гребна база Видин, която е една от причините за последвалата реновация на сградата. Ивайло има няколко изложби зад гърба си. Още за пътя му от крайдунавския град до работата му с компании като Yettel, Nova TV, Porsche, Zagorka, Bulgaria on air и още много други. Попитахме го какво е нужно на един човек, за да стане успешен визуален артист?:



"Истината е че в свят като нашия - ние сме буквално залети от изображения от всякакъв род и съответно номерът е човек да си даде, първо на себе си, ясен отговор какво точно иска да прави, какъв точно е неговият стил - това, което иска да покаже, какво е то за него самия, какво е стойностно за него, и след това с цената, честно казано, на много сериозни усилия, постоянство и време да успее да изгради този свой стил, който в крайна сметка да му даде някаква форма на индивидуална идентичност, негова си (...) и съответно в целия този период от време, в който той работи и постоянства за това нещо, ако той наистина е искрен в това, което прави, то неминуемо ще си изгради, не само контакти, но и някаква форма на присъствие в света и спрямо това вече той ще може да функционира в него. Така че моята теза в момента е, че на фона на цялото това визуално натрупване, което съществува е хубаво ние да си дадем ясен отговор кои сме ние самите."

Иван Гинев е следващият лектор. Той създава студио за визуална идентичност, екранни интерфейси и графичен дизайн през 2006. Работи по докторантура по графичен дизайн в Нов български университет, където и преподава. Често участва в образователни инициативи, свързани с неговата специалност. Журира в конкурса "Сайт на годината" няколко поредни години. Участвал е в изграждането на някои от най-популярните сайтове в България и е работил по визуални решения за разнообразни клиенти в страна и по света. Обича да създава прости решения на сложни проблеми. Смята, че добрият дизайн е резултат от знания, рационален подход и практически опит. Вярва, че успехът на един проект се крие до голяма степен в добре премисления му дизайн.



И още едно видинско присъствие по време на Club Digital > Vidin 2023 в лицето на Александра Мирчева. Тя ще бъде модератор на събитието. Александра e експерт по социално предприемачество и образование. Тя е посланик на финландската организация за образователни иновации HundrEd. Алекс е активен обучител и методолог на обучителни програми чрез методите на неформалното образование. Ръководи проекти със социална насоченост между гражданския сектор и отговорни бизнес компании. Отличена е в класацията "40 до 40" за работата ѝ в сферата на образованието. Социален предприемач и съосновател на Зона 21.



Събитието е част от активностите по проект "Младежки дигитален кикстарт".

Началото на срещата е от 9:30 часа в конферентната зала на хотел "Impulse" на улица „Железничарска“ 5, входът е свободен. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри". Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към рисуването.  Вяра..

публикувано на 26.06.24 в 14:40

Емоции от света на киното в концерта на танцова школа "Swing" във Видин

Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат утре малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing" . Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и големи филми...

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват не от Русе, както обикновено, а от Видин, каза за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава, Видин е свързан по няколко..

публикувано на 26.06.24 в 14:00

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: " В горещините е добре да има засенчващи мрежи , но да не са..

публикувано на 26.06.24 в 13:49

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03