Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Йонов от Тияновци - за музиката и службата си в армията

Снимка: Радио ВИДИН


Днес в "Думата имат старейшините" гостува бившият военен Виктор Йонов, на 88 години, от село Тияновци, община Брегово. В армията е служил като радист, отговарял е за комуникацията. След пенсионирането си се отдава на своята страст - музиката. Започваме разговора с Виктор Йонов за образованието и пътя към армията:

"Образование завърших в село Гъмзово, в нашето село нямаше такова училище. И всеки божи ден децата, които бяхме на тази възраст- 1-ви, 2-ри и 3-ти клас, пеш до Гъмзово и обратно, на обяд, до нашето село... Интересното беше, когато имаше сняг редехме се, един води, всички други след него. След като минава известно време той става последен, следващият води и така ние сме се добрали до училището в село Гъмзово... Стана въпрос, че годините са ми необходими за наборната служба и постъпих в казармата. След което в тази казарма аз останах на свръхсрочна служба като старшина... Като войник бил съм командир на гаубица 122 мм. в Плевен... След това постъпих като старшина в град Марица, където му казваха "черния полк"... Към този батальон, който аз бях прикрепен, сформира се една група шофьори, действително аз като такъв, че имам познания за шофьорско дело и трактори, бях определен да водя тази войнишка група. И затова, че бях първокласен шофьор мен ме преведоха в свързочна рота, като началник радиостанция 104..."

Заради това, че е далеч от родното си място, Виктор Йонов решава да се премести от град Марица във Враца и след това във Видин, където се и пенсионира.

Виктор Йонов разказва, че още от дете се научава да свири на народния глинен духов музикален инструмент окарина. А след пенсионирането си решава, че ще се занимава с художествена самодейност и започва да се учи да свири и на други музикални инструменти: 

"Любител съм на музиката, особено духовата. Свирил съм като малко дете първоначално на окарина, направена от грънчари от пръст... Тази окарина действително ми даде удоволствие да се включа в художествени самодейности, особено в армията. Впоследствие след пенсионирането ми - 85-а, 86-а година, пожелах да изуча и други инструменти. Ето тук идва въпросът как станах музикант. За да подпомогна като млад пенсионер на моето семейство по онова време, се изискваше в селото, ако семейство дава наряд месо, месо, мляко или различни такива продукти, може да му се отпусне по няколко реда или декар земя за обработване, сиреч царевица за изхранване на добитъка си... Чух, че дават на спортистите и музикантите по два декара, аз на тази възраст не можех да стана футболист. А в нашето село имаше сформирана духова музика със Захари Георгиев, той ме взе малко на майтап, че няма да мога да стана музикант. Но упоритостта, която вече я имах, аз я налагах... Закупих един кларинет, който ми беше предоставен от един музикант от влашките села. Честно казано, да си призная истината, кларинетът е труден за усвояване инструмент... Вече имах смелост да стана музикант в някои състави..."

Виктор Йонов има две дъщери и двама внуци. Въпреки възрастта си има амбицията да запише албум с музикални изпълнения на окарина. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученик от Лом с първо място в Национална ученическа конференция

Дванайсетокласникът Стоян Антов от СУ "Димитър Маринов" в град Лом спечели първо място  със своя разказ в десетото издание на Националната ученическа конференция по гражданско образование на тема "Семейство-училище-общество", провела се в Добрич. Във форума се състезаваха и ученици с есета, презентации и филми. Стоян Антов вече е издал две..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

"Неделник" от 5 май 2024 година

Христос Воскресе. На Великден, като на Великден. Всъщност всеки път на Великден има „Неделник“, защото е неделя. И днес ни има. Започвам с това, че в понеделник при голям успех в София се състоя премиерната прожекция на филма „Гераците“ на роденият във Видин режисьор Максим Генчев. Филма тръгна по кината от 3 май, а идеята на Максим Генчев..

публикувано на 05.05.24 в 14:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10