Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управител на бензиностанция: Около колонките не трябва да има дейности, които могат да предизвикат искра

Снимка: БГНЕС

Сериозният инцидент в румънската бензиностанция преди дни напомни колко е важно да се спазват правилата за безопасност на подобни обекти. Взривът в селището Креведия край Букурещ отне два човешки живота и рани над 50 души. По данни, изнесени в медиите стана ясно, че обектът е действал без разрешително от 2020 година. Не са били спазвани и правилата за безопасност. 

Има ли опасност от подобен случай у нас? При контрола в България е невъзможно да има подобен обект, който да работи нелегално, коментира за Радио ВИДИН Людмил Иванов, управител на бензиностанции във Видин:

"За Румъния, доколкото прочетох, това не е обикновена бензиностанция. То е някаква голяма база, която е имала претоварване на горива, имала е и продажба на горива... Това е от години този обект му е отнет лицензът и е продължавал да работи... Аз поне за България не знам да е допустимо такова нещо да се случи от това, което е като изисквания на нашето законодателство. Службите, които имат ангажимента да контролират, регулярно извършват такъв контрол, проверяват се обектите. Преди 3 години беше приет един специален закон за горивата, който изисква допълнително лицензиране, допълнителни условия поставиха, за да може един такъв обект да бъде пуснат да работи, не само да има фискални касови апарати и т.н., но и като технически условия. Всичкото това беше насочено и към техническата безопасност, и към предпазване от възможността да се работи контрабандно в сивия сектор. При нас искрено се надявам такова нещо да не се случи... За мен е невъзможно при такъв контрол да има обект, който да работи нелегално, без лиценз или нещо такова." 

За да се избегнат инциденти, е важно както служителите, така и клиентите да спазват определени правила за безопасност, допълни Людмил Иванов:

"Субективният фактор винаги е възможен - от работещите да бъде допусната грешка, би трябвало и клиентите да внимават в такава среда. При всички случаи около колонките, на които се зарежда дизел и бензин не трябва да има дейности, които биха могли да предизвикат искра. При колонките, където има газова среда, това е още по-опасно. Там на много места около тези точки на зареждане има предупредителни табели, че дори не трябва да се говори по телефона, защото телефонът би могъл да предизвика искра. Има случай в нашата практика от плафона на капака на багажника на автомобил се получава запалване. Има хора, които тръгват с цигарата, без да се съобразяват. Ето това нещо е много опасно... "

От началото на годината у нас са проверени 53 газстанции за метан и 976 - за пропан-бутан. Издадени са 15 акта за нарушения - 3 броя са за съдове, работещи под налягане, които са без извършен технически преглед. 12 броя са за газови инсталации за пропан-бутан, които отново са без технически преглед. Налагат се глоби. Ако се повтори - се затварят. Това каза за БНР Григор Къшов - директор на главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор - структурата, която следи за безопасността на газостанциите и бензиностанциите у нас.

"Ние имаме регистър на тези съоръжения и мисля, че се знаят всичките газстанции и там се следи дали тя е минала технически преглед, дали не е минала технически преглед, дали нещо не е в ред. Тези проверки са ежедневие. Освен това на 4 години се прави технически преглед на газстанциите. Отделно от това на 8 години се прави технически преглед с изпитвания на якост на съдовете под налягане... Също е често нарушение, когато на газстанции се зареждат бутилки за домашна употреба."

Григор Къшов препоръча потребителите на газ за бита да зареждат бутилките и да ги подменят в специализирани станции.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кампанията "5 минути за здраве" с безплатни изследвания в Монтана

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и на функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината утре в Монтана. Те са част от кампанията "5 минути за здраве“, която се организира от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването и техни партньори. Какво..

публикувано на 28.10.24 в 15:40

"Пътувай с Коледния влак на БДЖ"

Искате ли да пътувате в специален влак за коледните празници ? Това може да се случи, ако се возите с БДЖ в периода от 09-и до 31 октомври ,   включително. За да се включите в играта на държавната железница, е нужно само да регистрирате номера на своя билет. От всички регистрации ще бъдат изтеглени 15 потребители , които ще получат безплатно..

публикувано на 28.10.24 в 13:08

Песни от анимационни филми в "Музикална зона"

  Нова седмица- нов късмет, че и с нов месец след няколко дни!  Честит ни прекрасен нов ден: днес е Международният ден на анимацията. И за да мине по-бързо работният предиобед, ето какво съм ви измислила.Както си седим на работа, можем да се пренесем мислено в различни краища на света- по-близки и по- далечни; да се срещнем с различни герои-..

публикувано на 28.10.24 в 09:00

"Неделник" от 27 октомври 2024 година

Хайде. Тръгваме на пътешествие с "Неделник. Изложба на дарения , постъпили във Фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин е подредена в музей "Конака" във Видин . Тя е под наслов „Благословен е този, който дарява“. Събитието е част от програмата за духовния празник на града, който отбелязахме на Димитровден. Първата..

публикувано на 27.10.24 в 14:15

Истинската вяра има чудодейна сила

В Седмата неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни насърчава да проумеем, че в Божия власт е всичко и Бог е Този, Който може да превърне болката в радост и смъртта в живот. Днес, най-много от всякога човеците имаме нужда от това познание. "Дерзай, дъще, твоята вяра те спаси, иди си смиром!" (Лук...

публикувано на 27.10.24 в 08:00

"Докато чакаме линейката" на Андрей Звонков - роман, който може да спаси живота ви

Тази седмица ще поговорим за една книга, която вероятно не е препоръчителна за хора, склонни към хипохондрия, защото в нея става дума за лекари и пациенти. И то не за какви да е лекари, а за екип от спешната медицинска помощ и за случаите, с които ги сблъсква работата им. За съжаление, никой от нас не е застрахован срещу злополуки,..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

По повод Световния ден на туризма хората, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" бяха на еднодневна екскурзия в Белоградчик.  Организаторът „Социално обслужване“ Юлита Петрова обясни: "Посетихме Младежкия дом на града. Там проведохме кратка беседа, свързана със самия ден, да им..

публикувано на 25.10.24 в 14:00