Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от село Лик се учат как да сбъдват мечти

Снимка: Личен архив

Децата във врачанското село Лик мечтаят да имат нова спортна площадкаДоброволци от онлайн платформата "Фабрика за идеи" им помагат да осъществят тази своя мечта. Те им показват как дадена идея може да стане реалност, като се следва принципа "Почувствай, представи си, направи, сподели".  

Децата първо правят списък с 12 идеи, които желаят да се реализират в селото. След гласуване остава най-важната, а именно - създаване на спортна площадка. Децата разчистват старата площадка в селото, след което се срещат с кметовете на община Мездра и на село Лик, както и с местните хора, за да им представят своята идея. 

Децата имат още един проект - да си направят футболен отбор, разказва секретарят на Народно читалище "Наука 1919" в село Лик, Мариана Димитрова.

"По тази тази тема работехме, правеха макет на самата спортна площадка. Показахме им пътя на един проект как се осъществява... Заведохме децата в Общината, посрещнаха ги и приеха някои искания. Децата искат място, където да спортуват. Представят си го да е хубава спортна площадка... Имали сме някога зад училището. Някои от вратите на игрището си стояха, боядисахме ги, била е асфалтова настилката. Новите настилки за една спортна настилка днес са други...

Имат желание да създадат футболен отбор, защото някога в Лик е мило силен отбор... Децата са на възраст V, VI, VII клас... Всеки, който желае, може да ни подпомага не само с финансови средства. Могат да се закупят топки, пейки, боя. Главното е теренът да е такъв, какъвто трябва да бъде... Нямаме мрежи за вратите, за волейболното игрище... За децата най-важно е спортното игрище..."



Всяка събота и неделя тренират на игрището с местен треньор, Владимир Найденов, който като разбрал за инициативата им, започнал да провежда тренировките. 

От всичко направено досега децата са се научили да работят в екип, да включат цялата общност да участва в процеса, да не се отказват въпреки трудностите. 


Ето и техния списък за необходимите материали и оборудване за изграждането на новото спортно съоръжение:
15 метра желязна ограда;
Настилка за игрището; 
Очертаване на игрището, боя; 
Кошчета за боклук - 2 броя;
Пейки - 4 броя;
Табела обозначителна - Спортна площадка село Лик; 
Футболни топки - 4 броя.


Сметката, на която могат да се преведат средства за подпомагане на инициативата е:
За: НЧ „Наука“ - 1919“ село Лик
IBAN: BG19UBBS88881000916671
Основание: спортно игрище

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00

Неправителствена организация насърчава към обществена активност жени от Северозапада

Фондация "Жените в предприемачеството в България" организира  обучителна работилница в Монтана . Темата е "Гражданското общество и участието на жените в него" , а събитието ще се проведе от 13-и до 16 юни. Фокусът е към Северна и Северозападна България, защото по различни данни на Европейската комисия дамите не участват активно в..

публикувано на 09.05.24 в 10:08

В "Музикална зона" на 09 май 2024 слушаме Ане Софи фон Отер

Днес тя става на 69 г. Шведското мецосопрано има разнороден репертоар – песни, арии из опери и оратории, поп и рок песни. Освен участия в опери на Хендел, Монтеверди и Моцарт, Ане Софи фон Отер издава албуми с Елвис Костело, с кавъри на АББА и композиции от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Популярни са изпълненията и с шведския пианист Бенгт Форшбери..

публикувано на 09.05.24 в 09:00

Ансамбъл "Шевица" представя "В огледалото на водата" във Видин

"В огледалото на водата" ще се огледа в събота вечер публиката във Видин . Едноименният концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица" ще бъде показан на сцената на Драматичния театър. Видин е поредният град, в който танцьорите и певиците гостуват в рамките на своето национално турне. То започва преди година, скоро след като..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

Неизпълнен ремонт предизвиква недоволство сред живущите на улица "Константин и Фружин" във Видин

Видинската улица "Константин и Фружин" да бъде преименувана на "40 години надежда" . Предложение за това смятат да отправят до Община Видин живущите там и по този начин да изразят недоволството си от факта, че вече 40 години чакат да бъде извършен ремонт на улицата им, разкопана през 80-те години за изграждане на канализация на квартал "Бонония"...

публикувано на 08.05.24 в 15:00