Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Неделеник" от 24 септември 2023 година

29
Снимка: Красимир Каменов

Ето го "Неделник"-а. Вече е на сайта. 


На 28 и 29 септември Видин ще бъде домакин на Петата международна конференция "Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко (ХVІІІ-ХХ век)". В продължение на два дни учени, изследователи и архивисти от България и Сърбия ще представят научни доклади по интересни теми. Конференцията е организирана от "Държавен архив - Видин" и община Видин и ще бъде първото културно събитие в новооткрития колтурен център Жул Паскин /бившата синагога/. Ще разберете и коя е изчезналата Атлантида на Дунав.


През следващата седмица на 30 септември се навършват 100 години от "най-страшната дата в историята на Враца". Тя е свързана с опустошителния пожар в града, изпепелил 1/3 от него - най-достолепните градски квартали. Интересна история от Ива Антонова.


Врачанското село Остров проведе традиционния си събор вчера на площад "Борис Крумов". Освен проявите, заложени в програмата, по време на празника беше представена и изпълнена за пръв път песента "Пауне, пиле Пауне", написана специално за селото и неговите жители. Автор и композитор е Ники Луканов, чиито корени са островски. Това превръща този проект в нещо много лично за твореца, каза той за Радио ВИДИН. Песента се изпълнява от Десислава Хаджийска, която определя себе си като автентичен и самороден народен изпълнител.


Можете да научите също и какво се случи лятото в читалището в село Долни Вадин


Пригответе се да посетим и читалището в село Софрониево


Дедо Скръц ни очаква с вкусните си гозби за финал.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00