Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-деполитизирана е местната политика

Първан Симеонов: Видин е лакмус за съдбата на България

Бъдещето на евроатлантическото правителство не зависи от изборите

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Ще претърпи ли развитие през следващите години един от най-бедните региони в Европа? 

Какво е бъдещето на Видин? 

Отговорът на тези въпроси зависи от местните избори, от които ни разделя само месец. 

Възможно ли е икономическо развитие и овладяване на обезлюдяването и безработицата? 

Нагласите, очакванията и надеждите за мащабна промяна дискутираме в навечерието на официалния старт на предизборната кампания с Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп".

Радио ВИДИН: В навечерието на старта на предизборната кампания какви са настроенията сред избирателите? Като че ли тази еуфория, която поначало предизвикват изборите, този път може би отсъства.

"Няма, няма някакъв грамаден интерес. Първо - има умора от политиката, наследена от последните няколко години. Има срастване на някои кметове по места и не се появяват сериозни алтернативи. Няма и голяма вълна, която да носи промяна по места както ставаше назад във времето, когато се появи Борисов, а с това и промяна на много кметове в страната. Не на последно място, но местната политика става все по-деполитизирана, все по-прагматична, все по-зависима от пари, структури, от занаят, не от идеи. Това означава, че нямаме никакъв ужасно сериозен импулс. Все пак аз очаквам активността да е по-висока, отколкото активността на парламентарните избори. Причината е проста: на местни избори всеки се мъчи да оползотвори гласовете си повече, на много повече места са тези, които се опитват да оползотворят гласовете. Тоест нямаме опасност да е толкова ниска активността, каквато беше на последните парламентарни избори. Все пак не бива да се заричаме в нищо. Може да се окаже, че не е така просто".

Радио ВИДИН: Това са първите избори в историята, които ще минат под шапката на национално управление, което е странен синтез от коалиции, които претендират, че не са такива, коалиция на люти врагове, които се прегърнаха. Това дали действа демотивиращо на местно ниво?

"Да, за балотажите това ще действа демотивиращо. Как на един балотаж ще можеш да направиш фронт срещу другия? Никак особено. На балотажи, където излязат един кандидат на Сглобката срещу друг кандидат на Сглобката, може да се окаже, че няма много по-различен резултат, горе-долу този, с които се влиза в балотажа, може да се възпроизведе после".

Радио ВИДИН: Забелязвам нещо, което е трудно за обяснение. На места виждам как един кандидат е издигнат както от БСП, така и от ДПС, например. Някъде по морето имаше кандидат, издигнат от БСП и ПП (кандидатът е в Хасково, но листите на двете формации са различни - бел. авт.). Как такива противоположни формации, лява и дясна, се спират на един човек? 

"Когато в една община гласуват 20-ина хиляди души, те се познават повечето. Как можем да делим хората там на леви и десни? Това са лични познанства, лични зависимости. Много е трудно да се търси идеологическа политика на места. Едно от любопитните неща е, че БСП на страшно много места се разцепва за местните избори. Ръководството на БСП налага едни кандидати, местните структури искат други. Поне в три областни града вчера се е случило нещо подобно, а вероятно има още, за които не знам. Това е интересното, това надребяване, това посиняване, това цялото нещо е прелюбопитно. Ние нямаме ситуация като в 90-те, когато имаше обща политация. Сега имаме ситуация на една умора от политиката".

Радио ВИДИН: До съвсем скоро Видинският край си беше червен бастион. В момента, през миналото лято започнаха процеси на изключително голямо разцепление, сякаш партията няма никаква популярност.

"Да, но то е и демографски процес. Второ - има експанзия сред уязвимите слоеве на други политически сили като ДПС... Ръководството на БСП има пък своя специфичен почерк, който е свързан с известно монополизиране и отлюспване на инакомислещи. Всичко това се отразява. Война е, вижте, БСП среща много по-гласовита конкуренция от страна на сили като Възраждане, че даже Радев някак, който в бъдеще може да се окаже някаква форма на монопол върху това пространство. Факторите са страшно много, аз не виждам нищо изненадващо".

Радио ВИДИН: Прави ми впечатление, че част от по-новите политически формации - Възраждане и ПП визирам, на места издигат за кандидати за кметове партийни фигури, които са и народни представители. Това не говори ли, че по-скоро имат дефицит на ресурс?

"Точно така. Говори, че те други фигури нямат. Едно от нещата, които тези местни избори трябва да покажат или няма да покажат, е дали либералното е само софийско? Да не се окаже, че вкореняването на либералното е имагинерно? Това, че изборите завършиха почти реми да не се окаже, че вече е изветряло? 

Радио ВИДИН: Да погледнем към София, където видяхме номинацията на г-н Хекимян, който е изключително успешен в своята сфера. В политическия ни живот постепенно се налагат такива "външни" фигури - инфлуенсъри, рапъри и т.н, но защо такива хора тичат към политиката при все че са толкова успешни в това, което правят?

"Това не е ли логичен етап: когато си успешен в собствения си живот, посягаш да управляваш и живота на другите... това е нормален процес. В конкретния случай ГЕРБ не е имал много варианти. ГЕРБ, понеже вижда възможна загуба в София, в общи линии са търсили фигури, които да сменят разказа, да не е политическа битка, която най-вероятно ще загубят, а да е някакво шоу, стигали са до футболисти и какво ли не. Парадоксално, но според мен с Хекимян стигнаха до силен вариант. Защо парадоксално? Защото е и малко от немай-къде тази кандидатура... Ако се бяха сетили за нея по-рано, бяха я развили от достатъчно далеч, тя имаше много реални шансове да бие. И сега има, но не са чак толкова големи. Защо има шанс да бие? Защото Хекимян идеално може да влезе в разделението консервативно-прогресивно или локално срещу глобално. Г-н Терзиев представлява едно прогресивистко глобално течение, което е силно София несъмнено, но София вече не е точно това. София е местоработата на половин България, която половин България не е много либерална и прогресивна, а е точно като Хекимян. Той, например, е от Стара Загора, както съм и аз, и работи в София. Това е една класическа биография за вече половин София. Това означава, че Хекимян може да разкаже този разказ "стига сте ми говорили дали "Шишман" да е пешеходен" или "дали да има велоалеи", а "говорете за реалния работещ софиянец". Това разказва и Ваня Григорова: "стига сте ми налагали този хипстърски разказ, че София е плочките, а ми разкажете далеч по-човешки неща за качеството на живот". Това би било да е Хекимян. Не съм много голям оптимист дали би могъл да развие всичко това за броените седмици, които остават. Защо би могъл обаче? Доколкото съм го наблюдавал в годините, той е по-скоро консервативен човек. Има патриотични елементи, може евентуално на втория тур да апелира към тези хора, които няма да са малък електорат".

Радио ВИДИН: Вторият тур може би ще бъде решен от електоратите на левите формации - БСП и Възраждане.

"И на националистите, да, източните формации изобщо. Иначе не съм сигурен БСП колко е лява, да не говорим за Възраждане. Източните формации, проруските формации. По-автентичният, по-балансьорският разказ ще е на кандидата на ГЕРБ. Хекимян е типична фигура за ГЕРБ: балансиран човек, може да бъде такъв. Най-важното е, че все още не сме го видели. Като се проговори може да се окаже, че е талантлив. Всеки ден е бил в политиката през целия си живот, за разлика от г-н Терзиев, който не е помирисвал политика. Вторият разсъждава за нея, сигурен съм, както разсъждаваха ранните Продължаваме промяната. Г-н Хекимян би бил удачна кандидатура, но много случайно, много накрая. Две седмици трябва да се обяснява имал ли е зависимост, докато е бил в медията, а кампанията ще свърши. Разбира се, да не гадаем, важен е вторият тур. Какви обаче драматични послания можеш да отправиш към източните хора? Че то Борисов днес (сряда - бел. авт.) отиде да оспори собствеността на Руската църква. Представяте ли си, Борисов тръгва да превзема църкви... аз не казвам каква е собствеността, нямам никаква представа. Само виждам, че руснаците имат акт за собственост на това, той като половината актове за собственост вероятно не е най-изрядният, само че по тази логика "да не търсим, щото ще намерим". Въпросът е, защо търсят? Търсят, защото ще се развива очевидно да се превземе тази църква. В София има и Гръцка църква, която е на бул. "Македония", както и Румънска църква някъде до "Пиротска". Те вероятно са в диозеца на патриарх Неофит, за който мнозина сега разбраха, че е и софийски митрополит. Мисълта ми е, че след като Борисов прави това, какво послание може неговият кандидат да отправи към произточните хора? Не съм много сигурен. Трябва нещо да измисли, да не звучи като Борисов. Ето, днес Борисов казва, че няма да смени националният празник. Може би пък е това, защото Борисов нямаше защо да го казва това, казвал го е вече отдавна. Може би е това. Не знам. Може би търсят мост към източните хора. Може би им казват, че Хекимян е кандидатът на умереността, а не на ястребите. Няма много време, пет седмици са ужасно малко време".

Радио ВИДИН: Един от кандидатите за кметския стол на София каза, че партии се явяват на избори сравнително често, за да ги изгубят удобно. Не съм съгласен с такова твърдение.

"Такова твърдение става, но не че искат да ги загубят, примиряват се и трябва да го изиграят добре. Примерно, Анастас Герджиков ясно беше, че ще загуби, нали, обаче беше добра и достойна кандидатура, приличаше на президент. Хекимян явно трябваше да бъде нещо подобно. Трябваше да е нещо такова - ако спечеля, берекет версин, ако загубя - загубил е някоя шоу звезда, това не е политическа битка, която да съм загубил... С Хекимян, пак казвам, взеха че се натъкнаха на потенциална златна мина, но много късно се натъкнаха, вече не могат да изсекат монетите и да си купят нещо с тях... Има и друга теза, че Борисов щял нарочно да загуби. Аз не вярвам в това. Било сделка, за да се пази сглобката, казват. Аз, доколкото съм виждал в годините, никога не съм го виждал Борисов да умира от радост да губи. Никога. Доказателството е моментът, в който Цачева загуби, той чак месеци или години по-късно измисли, че нарочно го бил направил. Нищо такова нямаше, напротив. Социологическите данни показаха, че партийно тогава ГЕРБ води пред БСП 2:1 и заложиха на партиен кандидат, а БСП - на надпартиен. После стана тя каквато стана. Борисов се мъчи сега да прави нещо подобно, да сложи надпартиен кандидат, да види какво ще стане. Може пък и да стане... Има и една трета история тук: ако Борисов наистина е сключил сделка да даде София на сините, то това ще е много изгодна сделка за него, защото той София и без друго едва ли може да я вземе. За да сключиш сделка, в която ми даваш нещо, което не е твое на всичкото отгоре, значи несъмнено си добър търговец".

Радио ВИДИН: Тези избори могат ли да разрушат Сглобката?

"Забелязвате ли в последния месец кои двама проговориха? Проговори Борисов, проговори и Пеевски. Преди това Делян Пеевски не беше толкова напред, а Борисов по едно време даже се беше слял с прозападните сили до степен, че центристката ниша, която той заема и която импонира на голяма част от българите, беше останала вакантна и всички загледаха към Радев, това е балансьорската ниша. Сега Борисов заговори, даже отрицателни становища дава по някои теми, г-н Пеевски също заговори. Това означава само едно: че те се чувстват толкова комфортно в тази Сглобка, че не просто си мълчат, че да не стане нещо, да не я съборят, ама вече и спокойно говорят. Което ме кара да мисля, че Сглобката ще седи. Освен това, ще приемат Конституция декември. Аз, ако съм на мястото на Западна Европа, ще спра с тези глупости и ще пусна България в Шенген. Между другото България заслужава да е в Шенген много отдавна. Ще спра с тези истории от страна на Нидерландия и Австрия и ще дам бонбон на това правителство. Защо? Защото от западна гледна точка България в момента има едно евроатлантическо правителство и аз, ако съм на Запада, ще гледам това правителство да седи. Съдбата на тази Сглобка едва ли зависи от кметски избори, било то и в София".

Радио ВИДИН: Да ви върна към Северозапада. Разговарям с хора, които предстои да отидат да упражнят правото си на глас. Несъмнено за тях е от значение, искат да гласуват за по-добро бъдеще. Казват обаче, че според тях качеството на живот не зависи от местната власт.

"Точно така. Когато говорят за местна власт, хората разсъждават за непосредствената си среда на живот, физическата си среда на живот - тротоар, асфалт, детска градина. Когато говорят и мислят за джоба си, те мислят за националната власт. Това трудно ще бъде променено и съответно това няма да е много надъхващо за участие в местните избори".
Радио ВИДИН: Аз не следя навсякъде какво се върши, но от един бърз поглед - струва ми се, че дребнотемието, което партиите изповядват, представяйки една листа с аргумент "ще направим живота по-добър"... говори се обикновеното, не за нещо мащабно. Градски градини, озеленяване... сякаш продължава да липсва визия.

"Не се ли вайкаме прекалено много? Градовете в България заизглеждаха добре. Центровете им в последните десетилетия заизглеждаха добре. Причината е проста - има европейско финансиране. В София преди години се радвахме, че има метро, сега вече - чудим се дали правилно са му наредени шарките на това метро. Съдя по себе си, защото наскоро пуснах един статус, с който исках да кажа колко шарени и кичозни са метростанциите в столицата. Един човек, журналист, ваш колега, ми написа "виждал ли си метрото в другите европейски столици?"... Действително е прав. Метрото в другите европейски столици, в много други такива, е транспортно средство. Никога най-красивото място не са транспортните артерии. В София изглежда красиво, ново е. Самият факт, че си говорим за детайли, самият факт, че излизат кандидати и ми говорят, че най-голямата драма е снимка под определен ъгъл на паваж, нали, това означава, че всичко ни е наред, ако трябва да бъдем честни. Нарочно го казвам така, дано не подразня много слушатели, но за да си говорим за такива неща в София, значи в София всичко друго е окей. Във Видин най-вероятно не е така. В родната ми Стара Загора не е много така също, макар че градът е много жив, особено на фона на много други в страната. Дори и на тези места, когато си говориш за градска управа, през цялото време си мислиш за външния вид на града. Забелязвали ли сте? Забелязвате ли някой някога да проблематизира бюджета на дадена община, местните данъци и такси, как се харчат, как се разпределят, има ли дупка или не... за местни финанси никога няма интерес. Всички викат "не се получи много хубаво ремонта на еди-какво си". Това означава, че голяма част от нашето вайкан е излишно. Това означава, че ние си мислим не за хляба, за плочките".

Радио ВИДИН: Лично според мен Враца и Монтана имат доста качествени градоначалници, единият от тях управлява исторически дълго. Аз там не очаквам промяна. Що се касае до Видин - присъствието на Росица Кирова, която е зам.-председател на Народното събрание, накланя ли везните в полза на ГЕРБ?

"Г-жа Кирова несъмнено е амбициозен политик. Видя се, че е гъвкав играч назад във времето. Струва ми се, че тя еднозначно се свързва с проблемите на Видин и региона. На старта на кампанията сме. Не ми се ще да откроявам един или друг кандидат. Нашата работа 30-40-ина дни ще е да доставяме анализ, когато не можем данни, защото нямаме данни за тези места. Пък и социологията се оказва безсилна на местно ниво, там едни други неща играят, които не се отразяват много ясно в социологията. Да не се задълбочаваме. Видин е интересен, защото има много интересна политическа география. Назад във времето е имал две крила на ГЕРБ, сега разбирам, че има няколко крила на БСП. Много ми е интересно какво либерално има във Видин. Освен това, Видинският регион напоследък, а и въобще в Северозапада, има експанзия на ДПС, което е едно от най-любопитните неща, които трябва да се наблюдават в България. Възраждане винаги се появява в такива региони, които са застрашени от социални неравенства, силни регионални различия, винаги се появява една партия, която е много протестна, много ляво скептична, евроскептична и лява. Видин може да се окаже много важен пробен камък, защото въобще Северозапада като съдба се превръща в лошо нарицателно, за съжаление. България трябва да гледа там приоритетно, може да се окаже, че това, което се случва в тези градове, е важен лакмус за страната ни".

Радио ВИДИН: Защо ДПС бележи такава експанзия в регион, който не е толкова привичен допреди 5-10 години за Движението?

"Обяснението е много просто. Другите региони на Движението лека-полека мигрират. То следователно остава без особена електорална база, затова се протяга към други общности. Известно е, че ДПС е силно сред маргинализирани общности, общности, които са заплашени от маргинализация. Къде има доста такива? В Северозапада. Освен това, това е част от опита на ДПС да се превърне в нещо не просто като етническа формация, а в нещо като синдикат на маргинализираните общности в България. Нещо, което би трябвало да бъде БСП, но БСП не е това. Нито Възраждане може да е това. Кой тогава? ДПС. Това е драма на останалите български партии. ДПС по-скоро се държи като българска партия, ако и напоследък да звучи доста синхронно с официална Турция. Знаете, че ДПС никога не е била пряка проекция на едно или друго държавно управление, било в Турция или било в България, има свой някакъв път. При внимателно следене може да се види, че г-н Пеевски изпъква, което също е абсолютно показателно, че ДПС има свои пътища, които понякога събуждат недоумение у останалите, но ДПС държи на тях, стратегично държи".

Радио ВИДИН: Без да правим големи прогнози, едно обаче е сигурно - на повечето места ще видим изключително разнородни общински съвети, които доста ще объркат сметките на избраните кметове.

"Или ще ги улеснят. В тези общински съвети честно има едно ветрило, което прави мнозинство около кмета. Това ветрило е от една-две идеологически формации и няколко формации от по един-двама души, които нещо по-скоро са взели някаква регистрация и се явяват, но това са бизнес схеми. Другият вариант е наистина чат-пат да се окаже така, че хубаво си взел кмета, но общинският съвет не. Още повече, че реалната местна власт твърде често е в общинските съвети. Те са чудесно колективни, удобно анонимни, понякога са един легитимационен печат на колективната отговорност, който минава между капките на обществената критика. Ние като питаме в изследвания доколко имат оценка, което значи дали познават работата на кмета, винаги имаме бурно участие, но за ролята на общинския съвет хората не са се замисляли. Това е драма, трябва да се обяснява. За парламента, нали, всички знаят, че е важен и го мразят, за общинските съвети никой не знае, че са важни, всеки гледа кмета. Това е малко, да, недостатъчност на политическата култура. Предполагам, че ще се оправи с годините".

Радио ВИДИН: Традиционно предизборната кампания е един месец. Тези 30 дни имат ли реално влияние въобще?

"Това е много добър въпрос. Аз все повече се съмнявам, но ето - в София ще има. Защото там сега излезе кандидатът на ГЕРБ. На много други места този един месец е нещо като рекламната пауза по телевизията - знаеш, че всичко, което в този месец ти говорят, е чиста реклама, така че можеш да смениш канала и да чакаш да свърши. Факт е, че някакви хора вземат решение в хода на кампанията, да, така е. Различно е на различните места, различно е в различните години. Честно казано, ако не си работил предните години, ако не си се изградил като образ, кампанията почти нищо не може да промени, особено пък в по-малки населени места. Къде там я има публичната среда? Коя е тази медия, която да облъчи, през която да апелираш? Само социалните медии, но те отдавна са хванати от партийните играчи. Всеки си е направил по една група, яко тролене. Освен това, къде да се изградиш като алтернатива като, примерно, имаш 3-4 мандата един и същ кмет на много места. Кампанията не бива да се надценява, но в по-големите места, там, където наистина има политическа връзка между хората, а не толкова лична, като нищо кампанията... нали видяхме Борис Бонев как изскочи миналия път. Буквално изскочи в седмицата на кампанията. Той и до ден днешен не може да повярва, че социологията не го е лъгала, защото наистина тя в началото показваше едно, накрая показваше друго. Причината е проста: той просто порасна. София все пак не е България. В София гласуват колко, 400 хиляди души? Толкова май бяха. Тук е възможно да променяш нещо. Във Видин колко са гласували последния път? 10-15 хиляди души. Така е по-трудно да се променя. Там са по-закрепостени електоратите най-вероятно по един или друг начин".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05